Choose Your Language

Tuesday, August 9, 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ - 8 AUGUST

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ - 8 AUGUST

1.    Who of the following will be sworn-in as the Chief Minister of Gujarat?
a)    Nitinbhai Patel
b)    Vijay Rupani
c)    Nitin Patel
d)    Saurabh patel
ANS B

2.    Name the country that has banned Pokemon Go app because of unspecified security concerns.
a)    Russia
b)    China
c)    Yemen
d)    Iran
ANS D

3.    Name the state that has decided to provide as many as 1200 wi-fi hotspots in its capital.
a)    Bihar
b)    Maharashtra
c)    Andhra Pradesh
d)    Karnataka
ANS B

4.    Name the country that decided not to host the European Road Cycling Championships, planned for 14 to 18 September 2016, for security reasons.
a)    France
b)    Germany
c)    Austria
d)    Belgium
ANS A

5.    Name the state that launched a unique Water Resources Information System to assess accurate reserves of water in thousands of Tanks and reservoirs across the state.
a)    Karnataka
b)    Uttarakhand
c)    Delhi
d)    Telangana
ANS D

6.    What is the name of China’s first satellite for mobile telecommunication that was launched recently?
a)    Yaogan 26
b)    Hipparcos
c)    Tiantong-01
d)    Wukong
ANS C

7.    Union Government has issued an advisory to all states to cap the cost of dengue diagnostic tests in private hospitals at
a)    500 rupees
b)    600 rupees
c)    800 rupees
d)    1000 rupees
ANS B

8.    Which of the following is not part of the four countries on which India will impose anti-dumping duty on imports of certain cold-rolled steel products?
a)    China
b)    Japan
c)    Korea
d)    Brazil
ANS D

9.    Name the portal launched by the Reserve Bank of India (RBI) to check illegal money collection?
a)    Sanchay
b)    Sachet
c)    Sanchit
d)    Nirikshak
ANS B

10.    The Reserve Bank of India (RBI) in August 2016 constituted which committee to look at various facets of household finance in India?
a)    Sumit Bose Committee on Household Finance
b)    Tarun Ramadorai Committee on Household Finance
c)    Harun R Khan Committee on Household Finance
d)    Deepak Mohanty Committee on Household Finance

ANS B

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ - 7 AUGUST

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ - 7 AUGUST
1. Which of the following state has become the first state in the country to introduce minimum wages for part time workers?
a) Rajasthan
b) Odisha
c) Tamil Nadu
d) Bihar
e) Madhya Pradesh
ANS A

2. India’s economy may grow at a slightly slower pace of ____________ this fiscal amid weaker global demand and risk aversion, says an HSBC report.
a) 7.4 per cent
b) 7.7 per cent
c) 7.3 per cent
d) 7.0 per cent
e) 7.1 per cent
ANS A

3. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) has launched a mobile application called ________ for measuring real-time mobile Internet speed that consumers get.
a) GoGrow
b) MYMobile
c) Higher
d) MySpeed
e) None of the above
ANS D

4. The Supreme Court-appointed green panel EPCA has recommended high pollution cess, of up to what per cent on the cost of diesel cars with engine above 2,000 cc?
a) 15 per cent
b) 20 per cent
c) 25 per cent
d) 10 per cent
e) 50 per cent
ANS C
5. Micro, Small and Medium Enterprises Minister Kalraj Mishra has unveiled the world’s largest Charkha at which of the following Airport in India recently?
a) Lok Nayak Jayaprakash Airport, Patna
b) Netaji Subhas Chandra Bose International Airport, Kolkata
c) Chhatrapati Shivaji International Airport, Mumbai
d) Indira Gandhi International Airport, New Delhi
e) Kempegowda International Airport, Bangaluru
ANS D

6. The Shri Krishna AYUSH University would have courses of all the systems of AYUSH. Which state is to have the country’s first-of-its-kind AYUSH University?
a) Bihar
b) Haryana
c) Uttar Pradesh
d) Maharashtra
e) Gujarat
ANS B

7. Which bank recently sold 18 per cent of its stake in Star Union Dai-ichi Life Insurance Company to joint venture partner Dai-ichi Life Insurance Company (DILIC)?
a) Bank of India
b) Bank of Maharashtra
c) State Bank of India
d) Punjab and Sindh Bank
e) None of the above
ANS A

8. Which of the following Bank was named in the Hall of Shame list of 158 banking institutions that have invested billions of dollars in companies making cluster bombs recently?
a) ICICI Bank
b) Punjab National Bank
c) State Bank of India
d) Axis Bank
e) Kotak Mahindra Bank
ANS C
9.Which of the following state government has launched a new scheme Kalinga Siksha Sathi Yojana with an aim to provide education loan at 1 % interest to students for pursuing higher studies recently?
a) Bihar
b) Jharkhand
c) Chhatisgarh
d) Odisha
e) Rajasthan
ANS D

10.    Who of the following was India’s flag bearer during parade at 2016 Rio Olympics opening ceremony?
a)    Sania Mirza
b)    Mahesh Bhupathi
c)    Abhinav Bindra
d)    Dipa Karmakar
ANS C

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ - 4 AUGUST

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ - 4 AUGUST
Q1.  Which of the following countries has been hit by severe tropical Typhoon Nida?
a.     Japan
b.    United States
c.     France
d.    China
Ans: D
Q2.  Who is the newly elected Prime Minister of Nepal?
a.     Khadga Prasad Oli
b.    Pushpa Kamal Dahal
c.     Khil Raj Regmi
d.    Baburam Bhattarai
Ans: B
Q3.  Which union ministry has launched Twitter Sewa for addressing the complaints of common man in the telecom and postal sectors?
a.     Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions
b.    Ministry of Communications
c.     Ministry of Human Resource Development
d.    Ministry of Science and Technology
Ans: B
Q4.  Who has been appointed as the new President of Microsoft India?
a.     Kamal Jain
b.    Anant Maheshwari
c.     Rishikesh Bose
d.    Bawa Singh
Ans: B
Q5.  Which state government has launched citizen governance mobile App “HIM TCP”?
a.     Himachal Pradesh
b.    Jammu & Kashmir
c.     Sikkim
d.    Haryana
Ans: A
Q6.  The book “Until the Lions: Echoes from the Mahabharata” has been authored by whom?
a.     Bibek Debroy
b.    Anjan Sundaram
c.     Hansda Sowendra
d.    Karthika Nair
Ans: D
Q7.  The Union Cabinet has approved signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and which of the following countries for bilateral cooperation in water resources management and development?
a.     Russia
b.    Bhutan
c.     Germany
d.    Tanzania
e.     Afghanistan
Ans: D
Q8.  The Union Cabinet approved the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between Union Public Service Commission (UPSC) and Royal Civil Service Commission (RCSC), .............?
a.     Bhutan
b.    Russia
c.     Thailand
d.    South Korea
e.     Japan
Ans: A
Q9.  The World Bank announced that plans to provide more than __________ to support India’s solar initiatives.
a.     $10 billion
b.    $15 billion
c.     $1 billion
d.    $5 billion
e.     $20 billion
Ans: C
Q10.  The seventh meeting of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Immigration Authorities was held
a.     New Delhi
b.    Kathmandu
c.     Islamabad
d.    Dhaka
e.     Mumbai
Ans: C


DAILY CURRENT AFFAIRS: 9 AUG 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 9 AUG 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. MODI LAUNCHES PMO APP AT MYGOV ANNIVERSARY EVENT
i. Prime Minister Narendra Modi has launched the new PMO app at a function organised by MyGov in New Delhi.
ii. The app would correspond to the website of the Prime Minister’s Office.
iii. The new app will allow mobile users to connect with the website of the Prime Minister's Office.

 2. NATIONAL HANDLOOM DAY HAS CELEBRATED ON 7 AUGUST
i. The second National Handloom Day has been celebrated all over the country on 7 August
ii. The first National Handloom Day was celebrated last year in Chennai on 7th August, 2015.
iii. It seeks to highlight the contribution of handloom to the socioeconomic development of the country and promote handlooms to increase income of weavers and also enhance their pride.

3. TELANGANA SIGNS MOU WITH ISRO FOR WATER RESOURCES INFO SYSTEM
i. Telangana Irrigation Department has signed a memorandum of understanding with the Indian Space Research Organisation for setting up a Telangana Water Resources Information System  on the ‘Bhuvan’ web portal.
ii. The main aim is to capture every field-level irrigation network including dams/barrages, anicuts, main and field channels, etc. and mark every irrigation structure on satellite visualisation tool Bhuvan 
iii. It will assess the accurate reserves of water in thousands of Tanks and reservoirs across the state.

4. GYMNAST DIPA KARMAKAR BECOMES FIRST INDIAN TO QUALIFY FOR VAULT FINALS
i. Gymnast Dipa Karmakar created history by becoming the first Indian gymnast to qualify for the finals of artistic Gymnastics at the Rio 2016 Olympics.
ii. She qualified after finishing eighth on the standings in the final round in the Individual vault final of artistic gymnastics
iii. Dipa Karmakar is from in Agartala, Tripura.
iv. She had created history becoming the first Indian female gymnast to win bronze medal  in history of the games.

5. OLYMPICS 2016 OPENS WITH A GLITTERING CEREMONY IN RIO DE JANERIO
i. The 31st Summer Olympic Games has opened in the Brazilian city of Rio de Janeiro, with a vibrant opening ceremony at the Maracana Stadium.
ii. Acting Brazil President Michel Temer declared open the Games.
iii. The theme of Rio De Janerio Olympic is world peace and environment.

6. IOA ANNOUNCES CASH AWARD FOR MEDAL WINNING ATHLETE IN RIO OLYMPICS
i. Indian Olympic Association has announced a cash award of 50 lakh rupees for the gold medal winning athlete in the Rio Olympics.
ii. The government also announced reward of 30 lakh rupees for silver and 20 lakh rupees for bronze.
iii. The coaches will be awarded an equivalent of 50 % of the amount that the athletes receive.
iv. Indian Railways has also announced a cash award of 1 crore rupees for its athlete who wins a gold medal at the Rio Olympics.



CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1.  AT WHICH OF THE FOLLOWING PLACES 1ST HANDLOOM DAY CELEBRATED?
a. Mumbai
b. Gandhi Nagar
c. New Delhi
d. Chennai
2. WHEN NATIONAL HANDLOOM DAY IS BEING OBSERVED?
a. 7th August
b. 6th August
c. 8th August
d. 9th August
3. “MARACANA STADIUM” IS SITUATED AT?
a. Kolkata, India
b. New York, USA
c. London, Britain
d. Rio De Janerio, Brazil
4. NAME THE 1ST INDIAN GYMNAST, WHO HAS RECENTLY WON THE BRONZE MEDAL IN RIO SUMMER OLYMPICS?
a. Mary Kom
b. Dipa Karmakar
c. Sindhu Karmakar
d. Hema Karmakar
5. ISRO SIGNS MOU WITH WHICH OF THE FOLLOWING STATES?
a. Gujrat
b. Rajasthan
c. Telangana
d. Kerela

ANSWERS:
1) D                2) A                3) B                4) D                5) C


Popular Posts