Choose Your Language

Monday, August 22, 2016

REASONING QUIZ-54 FOR IBPS- PO & CLERK

1. Risab and Aman are two friends talking with each other. The shadow of Risab falls on the right side of Aman. If Risab is facing north then the direction in which Aman is facing?
A) South
B) South West
C) East
D) North East

2. A boy facing north turns 120’ in clockwise direction and then turns 90’ in anti clockwise. In which direction now he is facing?
A) North in anti clockwise direction
B) South in clockwise direction
C) East in anti clockwise direction
D) West in clockwise direction

3. How many pairs of letters are there in the word (in forward direction) PENTIUM, each of which have as many letters between then in the word as they have between then in the English alphabet?
A) None
B) One
C) Two
D) Three
E) More than three

4. If RECIPROCAL is written as QFBJOQPBBK in a certain code, then how is REFERENCES written in that code?
A) QEEQMBFR
B) QEFQMBFR
C) QFFQMMBF
D) QFEQFMBFR
E) None of these


Directions (5–10): Read the following information carefully and answer the questions given below it:

Eight family members Piyush, Jag, Rina, Siya, Tina, Usha, Visha and Varun are sitting in a circle facing centre.
‘Visha’ is second to the left of the son of Siya. Between ‘varun’ and the brother of Piyush only two persons are sitting and Jag is brother of Piyush . Rina and ‘Siya’ are not the brother of Piyush. The son of ‘Siya’ and the wife of Siya are sitting immediate of Tina. Rina is the wife of Jag. ‘Usha’ is the mother of varun. Usha is not an immediate neighbor of Jag and ‘Visha’. Visha is the sister of Tina and mother-in-law of Rina. ‘Usha’ the wife of ‘Siya’ is sitting third to the right of ‘Rina’. ‘Piyush’ is the son of varun. Piyush is left of Siya. Siya is not an immediate neighbor of Usha or Rina. Also male family member are  immediate neighbours of Siya.

5. Who is second to the left of Visha?
A.   Brother of Piyush
B.   Mother of Visha
C.   Siya
D.   Mother of Jag
E.   Aunt of Piyush

6. How many persons are there between Piyush and his brother?
A.   None
B.   One
C.   Two
D.   Three
E.   Four

7. Who is the son of Siya?
A.   Tina
B.   Varun
C.   Piyush
D.   Jag
E.   None of these

8.  What is the position of sister-in-law of Piyush with respect to his grandmother?
A. 4th to the left
B. 4th to the right
C. 2nd to the right
D. 3rd to the left
E. None of these

9.  How is Varun related to Tina?
A. Sister-in-Law
B. Brother
C. Brother-in-Law
D. Can’t be determine

10. If Tina is related to Rina, varun is related to visha then how is Jag is related to?
A. Piyush
B. Usha
C. Siya
D. Tina

ANSWER KEY
1.A, 2.D, 3.B, 4.D, 5.C, 6.B, 7.B, 8.D, 9.C, 10.A,


BANKING QUIZ -38 FOR IBPS-PO &CLERK EXAM

1. R stands for _______ in CDR.
1.   Ratio
2.   Recycle
3.   Reserve
4.   Regulation
5.   Restructuring

2. CGT stands for
1.   Capital gain tax
2.   Crucial gain tax
3.   Capital gain tribe
4.   Capital gross tax
5.   None of these

3. Which state owned bank has become the top mobiliser under Gold Monetisation Scheme, launched by Modi government?
1.   Bank of Baroda
2.   State Bank of India
3.   Bank of India
4.   Central Bank of India
5.   Punjab National Bank

4. Full form of BPLR.
1.   Basic Prime Lending Rate
2.   Benchmark Prime Lending Rate
3.   Benchmark Primary Lending Rate
4.   Basis Prime Lending Rate
5.   Benchmark Prime Lending Result

5. Which foreign bank has decided to shuts down its retail banking branches in India?
1.   Deutsche Bank
2.   DBS Bank
3.   RBS Bank
4.   HSBC Bank
5.   Doha Bank

6. Expand ITBA.
1.   Income Tax Building Application
2.   Income Tax Business Authority
3.   Income Tax Building Alliance
4.   Income Tax Business Application
5.   None of these

7. MICR code is a ______ digits code.
1.  9
2.  8
3.  12
4.  10
5.  13


8. Automated Clearing House is a service provided by
1.   Reserve bank of India
2.   National Housing Bank
3.   Finance Ministry
4.   National Payments Corporation of India
5.   State Bank of India

9. Which one of the following stock exchanges will get its own postage stamp?
1. MCX Stock Exchange
2. National Stock Exchange of India Ltd
3. Bombay Stock Exchange (BSE)
4. Bangalore Stock Exchange

10. A cheque which is truncated during the course of clearing cycle is called __________
1.   Stale Cheque
2.   Truncated Cheque
3.   Self Cheque
4.   Mutilated Cheque
5.   None of these


ANSWER KEY
1.5, 2.1, 3.5, 4.2, 5.3, 6.4, 7.1, 8.4, 9.3, 10.4,

REASONING QUIZ-53 FOR IBPS- PO & CLERK

 REASONING QUIZ-53 FOR IBPS- PO & CLERK

1. In which direction X was facing when he stopped walking?
I.X walked 25m towards west, took a left turn and walked 15m. He again took a left turn and stopped after walking 25m.
II.X walked 25m towards east, took a right turn and walked 10m and he took a left turn and stopped walking 30m

1) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
2) If the data in statement II alone are sufficient
3) If the data in statement I alone are sufficient
4) If the data given in both I and II together are not sufficient
5) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer

2. On which day of the week definitely was Rehan’s birthday?
I. Rehan celebrated his birthday after Monday but before Saturday
II. Rehan’s friends met Rehan on his birthday before Wednesday.
1) If the data in statement I alone are sufficient
2) If the data in statement II alone are sufficient
3) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
4) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
5) If the data given in both I and II together are not sufficient

3. Who among Asha, Bipasha, Chetana, Disha and Eishani each having a different age, is definitely the youngest?
I. Bipasha is younger than Eishani but not the youngest.
II. Chetana is younger than only Eishani and Asha.
1) If the data in statement I alone are sufficient
2) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer
3) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
4) If the data given in both I and II together are not sufficient
5) If the data in statement II alone are sufficient

4. In a row of 20 students facing north, what is Piyusha’s position from the right end?
I. Awani is fifth to the right of Piyusha and 18th from the left end of the row.
II. Manisha is third to the left of Piyusha and 11th from the right end of the row.
1) If the data in statement I alone are sufficient
2) If the data in statement II alone are sufficient
3) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
4) If the data given in both I and II together are not sufficient
5) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer

5. How many Daughters does Jagjeevan have?
I. Meena and Kanak are sister of Trisha
II. Trisha’s mother is wife of Jagjeevan
1) If the data given in both I and II together are not sufficient
2) If the data in statement II alone are sufficient
3) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer
4) If the data in statement I alone are sufficient
 5) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer

6. In a queue, Raman is standing 23rd from the left and Nidhi is standing 14th from the right. There are seven persons are standing between them.  Kunal is exactly sitting in the mid of both as well as standing behind of Nidhi. Then, how many persons are standing in a queue?
1. 29
2. 30
3. 28
4. Can’t be determine

7.  Khushi is 27th from the right of the row and Arnav is 14th from the left of the same row. If they interchange their position and Khushi becomes 20th from the right.  Then, what is Arnav’s position from the left after interchanging their position?
1.  7
2. 8
3. 20
4. 10

Directions (8 – 12): Answer the questions on the basis of the information given below.
A number arrangement machine when given an input of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and steps of rearrangement.
Input  : 49 61 kindly 25 tell 47 your previous name 97
Step 1 : previous 49 61 kindly 25 tell your name 97 47
Step 2 : your previous 49 kindly 25 tell name 97 47 61
Step 3 : name your previous 49 kindly 25 tell 47 61 97
Step 4 : tell name your previous 49 kindly 47 61 97 25
Step 5 : kindly tell name your previous 47 61 97 25 49
And Step 5 is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the approximate step for the given input
Input: 101 57 amy there 59 mean 93 wish be 37 left 55 in time

8. Which step would be the following input?
 time wish there mean 57 amy 93 be left in 37 59 101 55
1. Step 6
2. Step 4
3. Step 3
4. Step 5
5. None of these

9. What is the position of ‘be’ in Step 2?
1. Seventh from the left
2. Fourth from the right
3. Fifth from the left
4. Sixth from the right
5. None of these

10. How many elements are there between ‘wish’ and ‘amy’ in step 6?
1.2
2.3
3.4
4.5
5. None of these

11. Which of the following would be the fifth from the left end in step 3?
1. amy
2.93
3. mean
4.55
5. None of these

12. How many steps are required to complete the rearrangement for the given input?
1.6
2.7
3.8
4.9
5. None of these

ANSWER KEY
1.1, 2.2, 3.2, 4.3, 5.1, 6.3, 7.1, 8.5, 9.4, 10.2, 11.1, 12.2,



BANKING QUIZ -37 FOR IBPS-PO &CLERK EXAM

BANKING QUIZ -37 FOR IBPS-PO &CLERK EXAM

1. A bank without any branch network that offers its services remotely through online banking, telephone/mobile banking and interbank ATM network alliances is known as
(1) Universal Banking
(2) A Direct Bank
(3) Door Step Bank
(4) Indirect Bank
(5) Unit Banking

2. The Aadhar-enabled Payment System (AEPS) is a bank-led model that facilitates banking facilities through banking correspondents across banks. However, Aadhaar- enabled basic types of banking transactions do ‘not’ include
(1) Aadhaar to Aadhaar funds transfer
(2) Balance enquiry
(3) Cash withdrawal
(4) Small overdraft facility
(5) Cash deposit


3. The arrangement under which banks sell insurance products acting as the agents of the respective companies are called the
(1) Insurance joint venture
(2) Hybrid Insurance Model
(3) Bancassurance Model
(4) Insurance Broking
(5) Integrated Model

4. The concept of ‘Micro Credit’ essentially concentrates on
(1) Provision of credit to the poor
(2) Providing safe place to hold savings
(3) Accepting deposits
(4) Consumption smoothening as and when needed
(5) Facility to transfer money

5. An Equity share is also commonly referred to as
(1) Preferred stock
(2) Debenture
(3) Convertible share
(4) Security receipt
(5) Ordinary share


6. Which of the following institutions is regarded as the ‘Lender of the Last Resort’ by Banks in India?
(1) State Bank of India (SBI)
(2) Reserve Bank of India (RBI)
(3) The State Treasury
(4) World Bank
(5) Department of Financial Services (DFS)


7. To improve access of the poor to banking, RBI has advised banks to open branches with minimum infrastructure supporting up to 8 to 10 Business Correspondents (BC) at a reasonable distance of 3-4 km. Such branches are known as
(1) Nodal branches
(2) Micro branches
(3) Ultra small branches
(4) Mini branches
(5) Satellite branches

8. Which of the following services relate to execution of transactions directly with consumers, rather than corporations or other banks?
(1) Retail Banking Services
(2) Industrial Banking Services
(3) Investment Banking Services
(4) Corporate Banking Services
(5) Wholesale Banking Services

9. Financial activities tax and Financial stability contribution is proposed by?
1) G-8
2) SAARC Summit (second)
3) G-20
4) SAARC Summit (First)
5) None of the above


10. Bank for International Settlements (BIS) has its headquarters in
1.   Basel, Switzerland
2.   Tashkent, Uzbekistan
3.   Manila, Philippines
4.   Washington D.C., USA
5.   Beijing, China

ANSWER KEY

1.2, 2.4, 3.3, 4.1, 5.5, 6.2, 7.3, 8.1, 9.3, 10.1,

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ – 19,20 AUGUST

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ – 19,20 AUGUST

1. Union Government launched the TARANG mobile application to
a)    Track power transmission projects
b)    Receive complaints from telecom users
c)    Monitor central sector schemes
d)    Facilitate business to business services

2. Which international quasi-judicial body recently banned wrestler Narsingh Yadav for four years following an appeal by World Anti-Doping Agency?
a)    United States Merit Systems Protection Board
b)    Court of Arbitration for Sport
c)    International Narcotics Control Board
d)    None of the above

3. The State Bank of India Board approved merger of this bank with itself
a)    Kotak Mahindra Bank
b)    Yes Bank
c)    Bharatiya Mahila Bank
d)    Canara Bank

4. Who won the men’s 200m gold in the 2016 Rio Olympics?
a)    Adam Gemili
b)    Michael Johnson
c)    Colin Jackson
d)    Usain Bolt

5. With which country India signed a short-term route agreement for petroleum products?
a)    Nepal
b)    Afghanistan
c)    Bangladesh
d)    Bhutan

6. Union Ministry of Power launched the e-Trans web portal to
a)    Track power availability for farmers
b)    Facilitate e-bidding of projects
c)    Develop green energy corridors
d)    Facilitate monitoring of thermal power plants

7. Who was selected for 2016 Sangeet Martand Ustad Chand Khan Lifetime Achievement Award?
a)    Satish Vyas
b)    Tarun Bhattacharya
c)    Shiv Kumar Sharma
d)    Bhajan Sopori

8. What was the theme of the World Humanitarian Day that was observed on 19 August 2016?
a)    The World You’d Rather
b)    Inspiring the World's Humanity
c)    Shared Humanity
d)    One Humanity

9. Name the world’s largest airship that recently made its maiden voyage in England.
a)    Airlander 5
b)    Airlander 11
c)    Airlander 10
d)    Airlander 8

10. Name the Indian female wrestler who won the bronze medal in the 58 kg category at the Olympic Games in Rio.
a)    Geeta Phogat
b)    Sakshi Malik
c)    Geetika Jakhar
d)    Geeta Singh
ANSWER
1.A,2.B,3.C,4.D,5.C,6.B,7.C,8.D,9.C,10.B,



REASONING QUIZ-52 FOR SBI PO & IBPS- PO

REASONING QUIZ-52 FOR SBI PO & IBPS- PO

 Study the following information carefully to answer the given questions (1-5).
Eight people Le, Ma, Ni, Ox, Pn, Qg, Rs and St are sitting around a circular table with equal distance between each other but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre while some are facing outside.(i.e away from the centre)

- Immediate neighbours  of Pn face opposite directions(i.e. if one neighbour faces the centre then the other neighbour faces outside and vice-versa.) Only one person sit between Pn and Ox.
- Rs sits second to the right of Ox. Both Rs and Ni face the same direction as St (i.e if St faces the centre then Rs and Ni also faces the centre and vice-versa.)
- Immediate neighbours of Qg faces opposite directions (i.e if one neighbours faces the centre then the other neighboccur faces outside and Vice-versa.)
- Pn does not face outside. Ox faces a direction opposite to that of Ma.

1. How many people sit between Le and Qg when counted from the right of Qg?
A. Five
B. None
C. Foccur
D. One
E. Two

2. Which of the following are facing outside in the above seating arrangement?
A. Ox,St,Le,Ni
B. Pn,St,Ma
C. Rs,Qg,Ox,Ma
D. None of the given options is true
E. Ni,Le,Og,Ox

3. Who amongst the following sits third to the left of Pn?
A. Qg
B. Ni
C. Ma
D. Le
E. Rs

4. How many people face the centre as per the given arrangement?
A. Fourth
B. Three
C. Two
D. One
E. More than four

5. What will come in place of question mark (?) in the given series based on the positions as given in the arrangement?
Pn Rs, Le Ox, Ma St, Ni ?
A.Qg
B. St
C. Ni
D. Ox
E. Le

Directions (6 – 10): Answer the questions on the basis of the information given below.

A number arrangement machine when given an input of words, rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and steps of rearrangement.
Input  :  20 merge 85 61 occur done 32 cut 43 16 set next
Step 1 :  16 merge 85 61 occur done 32 cut 43  set next 20
Step 2 :  32 16 merge 85 61 occur done cut set next 20 43
Step 3 :  61 32 16  merge occur done cut set next 20 43 85
Step 4 :  cut 61 32 16  merge occur set next 20 43 85 done
Step 5 :  merge cut 61 32 16 occur set 20 43 85 done next
Step 6 :  occur merge cut 61 32 16  20 43 85 done next set

And Step 6 is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the approximate step for the given input.

Input:  rest taste 76 51 appoint 27 in 13 hype 35 90 east

6. How many steps are required to complete the rearrangement for the given input?
A.6
B.7
C.4
D.5
E. None of these


7. In which step ‘taste appoint in hype east’ found in the same order?
A. Step 5
B. Step 2
C. Step 4
D. Step 3
E. None of these

8. What is the position of ‘13’ in the fifth step from the left end?
A. Sixth
B. Fifth
C. Fourth
D. Seventh
E. None of these


9. Which element is exactly between ‘in’ and ‘27’ in the fourth step of the given arrangement?
A. rest
B. appoint
C.51
D. hype
E.13

10. Which step would be the following input?
Hype appoint 76 35 13 rest taste 27 51 90 east in

A. Step 6
B. Step 3
C. Step 5
D. Step 2
E. None of these

ANSWER
1.E, 2.A, 3.C, 4.B, 5.A, 6.A, 7.D, 8.B, 9.D, 10.C,


Popular Posts