Choose Your Language

Thursday, August 25, 2016

REASONING QUIZ-60 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-60 FOR IBPS- PO & CLERK

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight persons – Jimmy, Khushi, Laxmi, Monu, Queen, Rita, Shivay, and Tarun are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each of them is related to Monu in some way or the other. Two persons are sitting between Queen and Laxmi. Monu is sitting second to the left of Queen. Three persons are sitting between Laxmi and the wife of Monu. The son of Monu is sitting second to the right of the wife of Monu. Three persons are sitting between the son of Monu and the brother of Monu. The daughter of Monu is sitting second to the left of the brother of Monu. Jimmy is sitting to the immediate right of Rita. Rita is neither son nor wife of Monu. The sister of Monu is sitting second to the left of Rita. Khushi is sitting to the immediate right of the sister of Monu. Two persons are sitting between Khushi and the father of Monu. Tarun is sitting second to the right of the mother of Monu.

1. Who amongst the following is the brother of Monu?
A. Laxmi
B. Shivay
C. Tarun
D. Rita
E. Jimmy

2. What is the position of Monu’s daughter with respect to Monu’s son?
A. Third to the right
B. Second to the left
C. Third to the left
D. Second to the right
E. Immediate right

3. Who amongst the following is the wife of Monu?
A. Khushi
B. Shivay
C. Rita
D. Laxmi
E. Tarun

4. How is Jimmy related to Tarun?
A. Son
B. Niece
C. Grandson
D. Granddaughter
E. Nephew

5. Who amongst the following is the mother-in-law of Monu’s wife?
A. Queen
B. Rita
C. Shivay
D. Khushi
E. Queen

Direction (6-10): Study the following information carefully to answer the given questions

There is a group of six persons living in a four-storey building. The persons are Peehu, Nisha, Rewa, Swati, Tina and Uvi. Each storey of the building has two flats. Thus, there are eight flats in all and two of them are vacant.
a) Rewa is heavier than Nisha, who in turn is heavier than Uvi.
b) The heaviest of the group lives on the top floor while the lightest lives on the ground floor.
c) Tina is lighter than Swati.
d) One of the flats on the first floor is vacant while one on the second floor is also vacant.
e) Peehu is neither the heaviest nor the lightest.
f) There are only two people heavier than Rewa. Peehu is not one of them.
g) Nisha shares the floor with the heaviest of the group while Rewa shares it with the lightest.

6. Who among the following is the lightest in the group?
a) Peehu
b) Rewa
c) Uvi
d) Nisha
e) None of these

7. On which floor does Peehu live?
a) Ground
b) First
c) Second
d) Can’t be determine

8. Who among the following shares the floor with Rewa?
a) Nisha
b) Peehu
c) Swati
d) Uvi
e) None of these

9. Tina and Peehu ______________________.
a) Lives on the same floor
b) Have two floors between their floors
c) Lives on adjacent floors
d) Have one floor between them
e) None of these

10. Starting from the heaviest of the group, what is the rank of Nisha in order of weight?
a) 3rd
b) 4th
c) 5th
d) Either 4th or 5th

ANSWER KEY
1.A, 2.D, 3.A, 4.C, 5.B, 6.C, 7.D, 8.D, 9.C, 10.D,



BANKING QUIZ -43 FOR IBPS-PO &CLERK EXAM

BANKING QUIZ -43 FOR IBPS-PO &CLERK EXAM

1. Name the organization which is monitoring Application Tracking System?
1. SEBI
2. Ministry of Broadcasting and Information technology
3. RBI
4. NITI AYOG
5. All of the above

2. A financial transaction and debtor finance in which a business sells its invoices to a third party at a discount is called as___________.
1.  Debtor Transaction
2. Factoring Transaction
3. Assets Transaction
4. Loan Transaction
5. None of the above

3. State Bank of India has launched mobile wallet “State Bank Buddy” with collaboration of which of the following companies?
1. Accenture
2. Infosys
3. Accenture & Master Card
4. Infosys & Rupay Card
5. IBM & Visa Card

4. Name the India’s first automated locker facility with high-end robotic technology?
1. Smart Vault
2. Digital Locker
3. e-Locker
4. Digital Vault
5. Online Locker

5. What is the minimum limit of transaction from contactless cards without personal identification number?
1. Rs 3000
2. Rs 2500
3. Rs 1000
4. Rs 2000
5. Rs 2600

6. Name the bank which has launched contactless debit, credit and multi-currency forex card?
1. HDFC Bank
2. Yes Bank
3. ICICI Bank
4. SBI
5.  Axis Bank

7. When a corporate entity wishes to raise money from the market it can do that by issuing
1. National Savings Certificate
2. Kisan Vikas Patra
3. Treasury Bills
4. Commercial Papers
5. None of the Above

8. Trade Gap means
1. Gap between total imports and total exports
2. Gap between total GDP and total consumption
3. Gap between available liquidity and expected demand in next five months
4. Gap between budgeted revenue collection and actual collection of the same
5. None of the above

9. Which of the following agencies in India is responsible for computation of national income?
1. NCAER
2. RBI
3. NSS
4. CSO
5. None of the Above

10. A “Photo Quote” feature on which of the following banks mobile-banking apps?
1. Axis Bank
2. SBI
3. ICICI Lombard
4. Bank of Baroda
5. Union Bank of India


ANSWER KEY

1.3, 2.2, 3.3, 4.1, 5.4, 6.5, 7.3, 8.1, 9.4, 10.3,

REASONING QUIZ-59 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-59 FOR IBPS- PO & CLERK

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:

Ten friends Ramesh, Kunal, Anisha, Rajesh, Khushi, Sonu, Piosha, Ahmed, Hansika and Anshul are sitting in two rows with five persons in each row. The persons in row one are facing south and the persons in row two are facing north. Each person in row one faces a person from the other row. All of them like a different dish, such as Burger, Pizza, Kulcha, Aloo Tikki, Pastry, French fries, Muffins, cold drinks, Pasta and momos, but not necessarily in the same order.
a) The persons who like Pastry and french fries sit opposite each other.
b) Sonu sits opposite Ramesh, who likes Burger. The one who likes Pizza sits opposite the one who likes Cold drinks.
c) Anshul is not facing north but sits third to the left of Piosha, who likes Pizza.
d) There is only one person between Kunal and Anisha. Khushi sits at one of the ends of the row and likes French fries.
e) The one who likes cold drinks is on the immediate right of Rajesh, who does not like momos. The persons who like Kulcha and Aloo Tikki respectively are not facing north. Anisha likes Muffins.
f) The one who likes Aloo Tikki sits opposite the one who is second to the right of Kunal.
g) Hansika does not like momos. Khushi sits opposite the one who sits second to the left of the one who likes Kulcha.

1.  Name the person who likes Aloo Tikki?
a. Rajesh
b. Ramesh
c. Hansika
d. Kunal
e. Ahmed

2.  Which of the following are sitting 2nd right of a person who likes pastry?
a. Piosha
b. Sonu
c. Rajesh
d. Ahmed
e. Hansika

3. Choose the correct option, which do not belong to following group?
a. Pasta
b. Pastry
c. Burger
d. Ahmed
e. Khushi

4. Who is sitting 3rd right of a person who is facing Piosha?
a. A person who likes cold drinks
b. A person who likes aloo tikki
c. A person who likes pasta
d. A person who likes French fries
e. A person who likes muffins

5. Which of the following are facing north direction?
a. Ahmed, Kunal
b. Hansika, Khushi
c. Anisha, Piosha
d. Anshul, sonu
e. Anisha, Ramesh

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:


Eight friends – Aman, Ravi, Vikas, Disha, Varun, Ritika, Rupali and Alka – are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each of them likes a different cricketers – Kohli, Bhajji, Sachin, Kumble, Rohit sharma, Afridi, Wasim akram and Gavaskar.

There are two persons between those two persons who like Kohli and Bhajji and neither of them sits opposite Aman. Vikas and Rupali are immediate neighbours and neither of them likes Gavaskar or Bhajji.Aman, who likes Wasim akram, sits second to the right of the person who likes Gavaskar. Ravi and Varun neither like Gavaskar nor sit adjacent to Aman. Varun, who likes Bhajji, sits second to the left of Rupali, who likes Kumble. Vikas does not like Kohli.
The immediate neighbour of Varun faces Vikas, who sits third to the left of the one who likes Wasim akram. Ritika does not like Gavaskar. Both Disha and Alka do not like Kohli and Sachin. Ravi likes Afridi while Disha likes Rohit sharma. Ravi is not an immediate neighbour of Aman.


6. Who of the following is the favourite Cricketer of Alka?
a. Sachin
b. Gavaskar
c. Kohli
d. Kumble
e. None of these


7. Sachin is the favourite Cricketer of which of the following persons?
a. Aman
b. Ravi
c. Vikas
d. Disha
e. None of these

8. Who among the following sits exactly between Aman and Alka?
a. Ritika
b. Disha
c. Varun
d. Ravi
e. None of these

9. Which of the following statements is/are true about Ravi?
a. Ravi likes Rohit Sharma.
b. Ravi sits immediate neighbour of one who likes Sachin.
c. Ravi sits between Varun and Disha.
d. Ravi is immediate left of Rupali.
e. None of these

10.  Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which of the following does not belong to that group?
a. Aman – Wasim akram
b. Ritika – Kohli
c. Varun – Bhajji
d. Disha – Sachin
e. Alka – Gavaskar
ANSWER KEY
1.C, 2.B, 3.C, 4.D, 5.E, 6.B, 7.C, 8.A, 9.D, 10.D,


Popular Posts