Choose Your Language

Saturday, August 27, 2016

REASONING QUIZ-62 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-62 FOR IBPS- PO & CLERK

Direction (1–5): Read the following information carefully and answer the questions given below:

Seven Athletes participated in a running competition. There were two types of running competition – one was of 95metres and the other of 185metres. The players who participated in both types of races were A, B, C, D, E, F, G. Each athlete completed each race in different time periods, i.e. no race was completed by any two or more Athletes in the same time period. Each athlete was given a particular position according to her performance.
The one who got the top position performed better than others while one who got the lowest position performed worse. F‘s performance was better than G’s in any race. A ‘s position in 95metres race was just above F but in 185metres race just below C. D’s position in 185metres race was just above G but in 95metres race just below E. No persons were assigned positions between A and D. At least four Athletes got positions above A in 95metres race and at least four persons below in 185metres race. C did not get the highest or the lowest position in any race.

1. How many persons got position below B when the performance of all persons in 85metre race is taken into consideration?
1.   Six
2.   Five
3.   Four
4.   One
5.   None of these

2. Who among the following persons showed very dismal performance in 85metre race?
1.   B
2.   E
3.   G
4.   Can't say
5.   None of these

3. Who got the position, just above C in the 85metre race?
1.   Can’t be determine
2.   A
3.   G
4.   B
5.   None of these

4. In185metre race, how many persons performed better than B?
1.   Six
2.   Five
3.   Four
4.   Data insufficient
5.   None of these

5. Who among the following got the same position both in 85ft and 165ft races?
1.   Only C
2.   Only D
3.   Only A
4.   Can't say
5.   None of these

 
Direction (6–10): Read the following information carefully and answer the questions given below:

Twelve friends are sitting in two parallel rows containing six persons each, in such a way that there is an equal distance between the adjacent persons. In row 1 - Piyush, Khushboo, Rita, Sita, Tina and Urvasi and all of them are facing south. In row 2- Juhi, Khushi, Laxmi, Manu, Neha and Priya are facing North.
 Manu is sitting 3rd to the left of Juhi. Neha is facing Rita. Piyush is sitting 3rd to the right of Tina. Khushboo is facing Juhi and sitting at one end of the row. Urvasi is sitting second to the right of Tina. Khushi is facing Sita and she is not sitting in any middle position of the row. The person facing Tina is second to the right of Manu. Laxmi is not facing Tina and he is not sitting on the immediate left of Juhi.

6. Who are the immediate neighbours of Urvasi?
1) Piyush,Rita
2) Rita,Khushboo
3) Juhi,Urvashi
4) Priya,Urvasi
5) None of these

7. In the row facing south who is sitting at the ends of the row?
1) Rita,Piyush
2) Piyush,Urvasi
3) Sita,Khushboo
4) Sita,Tina
5) None of these

8. Who are the immediate neighbours of Neha?
1) Laxmi,Manu
2) Neha,Manu
3) Priya,Juhi
4) Manu,Priya
5) None of these

9. If Sita interchanged her position with Urvasi, similarly Piyush with Rita and Tina with Khushboo then who among them facing Urvasi?
1) Manu
2) Khushi
3) Priya
4) Juhi
5) None of these

10. Who is sitting second right of Urvasi?
1) Sita
2) Piyush
3) Rita
4) Manu
5) None of these

ANSWER KEY
1.1,2.3,3.4,4.4,5.4,61,7.3,8.4,9.2,10.1,


REASONING QUIZ-61 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-61 FOR IBPS- PO & CLERK

Directions for (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:

Three women and four men are a group of friends, R, M, T, S, L, W and Z. Each one has a different occupation, i.e Engineer, Manager, Model, Cardiologist, Lecturer, Councellor and Merchant and each one owns a different car, i.e Avanti, Honda city, Audi, Ferrari, Cruse, Verna and Polo, not necessarily in that order. None of the women is a Councellor or an Engineer. T is a Model and she owns Cruse car. R owns a Verna. M is not a Cardiologist. L is a Merchant and he owns Honda city. W is an Engineer and does not own Avanti. Z is a Councellor and owns Audi. The Cardiologist owns Polo car whereas the Lecturer owns Verna. The Manager owns an Avanti. None of the women own a Verna.

1.  What is the occupation of “S”?
a. Manager
b. Merchant
c. Cardiologist
d. Councellor
e. Lecturer

2. Who among of the following are the group of men?
a. RLWZ
b. MTWZ
c. MTRS
d. LWZM
e. RLWS

3. Which among of the following are correct combinations?
a. Manager- Verna
b. Engineer-Audi
c. Lecturer-Cruse
d. Cardiologist- Polo
e. Councellor-Polo

4. Who owns the car “Avanti”?
a. T-Female
b. M-Female
c. L-Male
d. R-Male
e. S-Female

5. If R is related to Verna and Z is related to Audi, then how is W related to?
a. Audi
b. Verna
c. Ferrari
d. Polo
e. Cruse

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.

Eight players—Dharampal, Karampal, Karandeep, Harjeet, Diljeet, Manpreet, Rampal and Sukdev are sitting in three lines L1, L2 and L3. And they are in three different categories, either shooter or Athlete or all rounder. In each line at least two and at most three players are sitting there. And at least two players are in each category but not more than three. Karampal and Karandeep are in different lines but not inline L2, and both are in same categories. Sukdev and Rampal are in same line and in same categories, but not all rounders. Harjeet and Diljeet are in different lines but not in line L 1and in different categories but not all rounder. Dharampal is inline L2 and Harjeet is not in same as in Dharampal. Both players of line L2 are Athletes. Manpreet is all rounder and not in line L 1 .From three all rounder two are line in L3. Manpreet and Karandeep are in same line and there are three shooters.

6. Name the person who is not sitting in Line L3?
a. Karandeep
b. Harjeet
c. Manpreet
d. Karampal
e. None of the above

7. Who among of the following are not sitting in the “Line L3” but categorized in “All Rounder”?
a. Karampal
b. Harjeet
c. Dharampal
d. Sukhdev
e. Manpreet

8. Diljeet belongs to which category?
a. All Rounder
b. Athlete
c. Shooter
d. Can’t be determine

9. Name the shooter who is not sitting in Line L1?
a. Karampal
b. Harjeet
c. Dharampal
d. Karandeep
e. Rampal

10. “Sukhdev” is related to “Karampal”, “Harjeet” is related to “Karandeep” , then who among of the following are related to “Dharampal”?
a. Karampal
b. Karandeep
c. Harjeet
d. Manpreet
e. Diljeet

ANSWER KEY
1.C,2.A,3.D,4.B,5.C,6.D,7.A,8.B,9.B,10.A

Popular Posts