Choose Your Language

Tuesday, August 30, 2016

REASONING QUIZ-64 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-64 FOR IBPS- PO & CLERK


I. Study the following information carefully to answer the given questions.

             Eight friends Arun, Bimal, Isha, Lily, Manu, Ram, Victoria and Lucas are sitting around a circular table facing the centre. All of them have a different profession Teacher, Actor, Writer, Singer, Musician, Lawyer, DANCER and Poet but not necessarily in the same order.
            Ram is third to the right of Lily, who was not DANCER and Poet. The one who was Lawyer is an immediate neighbour of Victoria and Isha. The one who was DANCER is second to the left of Ram, who was Singer. The one who was Poet is opposite to Ram. Lucas is not an immediate neighbour of either Isha or Ram but is third to the right of Bimal. The persons who were lawyer and Writer sit opposite to each other. Lucas was an Actor. The one who was DANCER sits third to the left of the Writer. The one who was Teacher and the one who was Poet are immediate neighbours. Arun was not Teacher. Manu is second to the right of Arun, who is an immediate neighbour of Ram and Lucas.

1. Which of the following is the profession of Bimal?
A) Actor
B) Musician
C) DANCER
D) Doctor
E) None of these


2 Who among the following is DANCER?
A) Isha
B) Victoria
C) Lucas
D) Either Isha or Victoria
E) None of these

3. If Victoria is third to the right of Manu then who among the following is immediate left of Bimal?
A) Ram
B) Manu
C) Isha
D) Victoria
E) None of these

4. Which of the following statement is true?
A) Bimal – Lawyer
B) Manu – Singer
C) Arun – Actor
D) Lily – Lawyer
E) None of these

5. Who sits between Musician and Writer?
A) Singer
B) Actor
C) Lawyer
D) Poet
E) None of these

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

There are 7 persons P, Q, R, S, T, U and V are sitting in a row facing north. Each of them has a different profession – MD, Administrator, Teacher, Writer, Athlete , Racer and CA but not necessarily in the same order.

T is not a Racer but sits after the person who immediately follows U. Q is a teacher. The one who is an MD sits second from the right end. The Administrator sits on the immediate left of the Racer. P sits on the immediate right of V and on the immediate left of R. U is fifth from the left end of the row and he is CA. The Athlete is third from the left end.

6. Who among the following sits on the extreme right end of the row?
A. Administrator
B. Writer
C. CA
D. Racer
E. None of these

7. Who among the following is an MD?
A.Q
B.T
C.S
D.P
E. None of these

8. The person sitting on the second left of Q is
A. Racer
B. Administrator
C. CA
D. Athlete
E. None of these

9. Which of the following is true?
A.S – Writer
B.V – Athlete
C.P – CA
D.P – Racer
E. None of these

10. Who sits on the centre of the row?
A. Q – Teacher
B. Q – Racer
C. R- CA
D. P – Athlete
E. None of these


ANSWER KEY
1.B, 2.D, 3.D, 4.D, 5.A, 6.B, 7.C, 8.A, 9.D, 10.A,


REASONING QUIZ-63 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-63 FOR IBPS- PO & CLERK

I. Study the following information carefully to answer the given questions (1-5):-

There are seven friends namely A, B, C, D, E, F and G each of them aspire to become something.
Each of them likes different colors viz. Grey, Purple, Indigo, Marron, White, Magenta and Orange but not necessarily in the same order.
Each of them wants to become Judge, Nurse, Mechanic, Artist, Swimmer, Footballer and Athlete but not necessarily in the same order.
E likes marron color and wants to become a Nurse.
C likes purple color and wants to become an Athlete.
G doesn’t like magenta color and doesn’t want to become a Mechanic.
The person who likes white color, wants to become an Artist while the person who wants to be a Swimmer, likes Grey color.
A likes orange color but F doesn’t like Indigo or magenta color and he doesn’t want to become an Artist.
D wants to become a Judge. B doesn’t want to become a Mechanic or a footballer.

1. Who does want to become a footballer?
1. G
2. C
3. F
4. A
5. B

2. Who among the following likes white color?
1. G
2. C
3. F
4. A
5. B

3. The person who wants to become a judge likes which color?
1. White
2. Indigo
3. Magenta
4. Grey
5. Orange

4. F wants to become a/an ________
1. Artist
2. Nurse
3. Judge
4. Swimmer
5. Mechanic

5. Which of the following combinations of Person – Color – Profession is correct?
1. D – Grey – Judge
2. F – Grey – Swimmer
3. A – White – Athlete
4. B – Indigo – Artist
5. G – White – Artist

II. Study the following information carefully to answer the questions (6-10) given below

Seven candidates Harry, Saam, Nishant, sheena, Nikki, Khushi and Suman are to be interviewed for selection as Trainee officers by different panels 1 to 7 for different banks Indian Bank, CANARA BANK, Bank of Baroda, YES BANK, Uco bank, SIDBI and UNION BANK not necessarily in the same order.

            Nishant is interviewed by panel 4 for Indian Bank. Saam is interviewed by panel 3 but not for YES BANK or Bank of Baroda. Harry is interviewed for CANARA BANK but not by panel 1 or 2. Nikki is interviewed by panel 6 for Uco bank Bank. Panel 7 conducts the interview for SIDBI. Sheena is interviewed by panel 1 but not for Bank of Baroda. Panel 2 does not interview Khushi.

6. Sheena is interviewed for which Bank?
1) Indian Bank
2) UNION BANK
3) SIDBI
4) YES BANK
5) None of these

7. Panel 2 conducts interview for which Bank?
1) Bank of Baroda
2) SIDBI
3) UNION BANK
4) CANARA BANK
5) None of these

8. Who is interviewed for UNION BANK?
1) Nikki
2) Sheena
3) Khushi
4) Saam
5) None of these

9. Which candidate is interviewed by panel 5?
1) Khushi
2) Suman
3) Sheena
4) Harry
5) None of these

10. Panel no 6 belongs to which of the following banks?
1) Canara Bank
2) Uco Bank
3) Indian Bank
4) SIDBI
5) Yes Bank

ANSWER KEY
1.1, 2.5, 3.3, 4.4, 5.2, 6.4, 7.1, 8.4, 9.4, 10.2,



Popular Posts