Choose Your Language

Thursday, September 1, 2016

REASONING QUIZ-67 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-67 FOR IBPS- PO & CLERK

Study the following information to answer the given questions (1-5)

There are seven students in a class P, Q, R, S, T, U and V in a class that studies different subjects – History, Polity, Geography, Physics, Chemistry, English and Mathematics. Each student secured different marks in the exam. R has secured second highest marks and he doesn’t study history or polity.  T secured the least marks and he doesn’t like polity and English. The favourite subject of S is geography and he secured more marks than Q and V but less than P. The favourite subject of Q is chemistry and his marks are more than T but less than marks of V. The favourite subject of P is mathematics. The student whose favourite subject is Physics got the highest marks.

1. Whose favourite subject is Physics?
a) P
b) R
c) T
d) U
e) None of these

2. Which is the favourite subject of T?
a) Physics
b) Geography
c) History
d) Mathematics
e) None of these

3. When all the students are arranged in descending order of marks, then what is the position of S from the right end?
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth
e) None of these

4. How many students are between R and Q in terms of marks?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
e) None of these

5. Who got the second least marks?
a) P
b) R
c) U
d) Q
e) None of these

Direction (6-10): Study the following information carefully to answer the given questions

A committee has nine members P, Q, R, S, T, U, V, W and X and it is divided into three groups, viz Aditiya group, Tata group and Ambani group – with three members in each group. There are certain conditions for the formation of the groups. Only three members will be selected in each group. One person cannot be selected for more than one group. P is in the Aditiya group. W is in the Tata group. R and S are in the same group but not in the group of X. P and Q are not in the same group. T is not in the same group as X but is in the Ambani group. U is in the group in which either W or Q or both of them are present. X and W are not in the same group. U is neither with T nor with X.

6. R and S are in which of the following groups?
a) Aditiya group
b) Tata group
c) Ambani group
d) Can’t be determined
e) None of these

7. Which of the following statements is true about V?
a) V is in the Aditiya group with W
b) V is in the Ambani group with P
c) V is in the Aditiya group with R and S
d) V is in the Aditiya group with P
e) None of these

8. U is associated with which of the following groups?
a) Ambani
b) Tata
c) Aditiya
d) Can’t be determined
e) None of these

9. Which of the following members represents the Ambani group?
a) RSP
b) TPQ
c) TRU
d) STR
e) None of these

10. Which of the following combinations is true?
a) Aditiya group-PQT
b) Ambani group – TRQ
c) Tata group – WUQ
d) Ambani group – PXV
e) None of these

ANSWER KEY
1.D, 2.C, 3.D, 4.C, 5.D, 6.C, 7.D, 8.B, 9.D, 10.C,


REASONING QUIZ-69 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-69 FOR IBPS- PO & CLERK

Directions (Q.1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:

Five friends Angle Jolie, Emma Cruse, Kristen Booth, Jenifer Ginget and Johnson Roberts are Singer, Director, Producer, Makeup man and Choreographer by profession and like White, Blue, Red, Yellow and Green colour but not necessarily in that order.

• The person whose hobby is dancing preferred lemonade over cola while others preferred cola over lemonade in beverages
• The four friends who took cola were Angle Jolie, the one who is a makeup man, the person whose favourite colour is Green and the one whose hobby is net surfing.
• Jenifer Ginget did not take lemonade and her favourite colour is white.
• Emma Cruse’s favourite colour is Blue. She did not like lemonade.
• Johnson Roberts’s hobby is not painting, reading or gardening.
• The person whose favourite colour is Red likes painting and the person who is choreographer likes gardening.
• Jenifer Ginget is not a producer. The person who is a producer takes cola. The person who is a makeup man likes Blue colour. The person whose favourite colour is yellow is a Director.
• The singer’s favourite colour is not yellow. Kristen Booth’s favourite colour is Green. Kristen Booth is a choreographer and Jenifer Ginget is a singer.

1. Who among the following is a Producer?
 (a)Kristen Booth
 (b)Angle Jolie
 (c)Jenifer Ginget
 (d)Can’t say
 (e)None of the above


2. Emma cruse’s hobby is
  (a) Reading
  (b)Painting
  (c)Gardening
  (d)Can’t say
  (e)None of the above

3. The person who likes Blue colour is a/an?
(a) Director
(b)Singer
(c) Makeup man
(d)Can’t say
(e) None of the above

4. Whose favourite colour is Yellow?
 (a)Johnson Roberts
 (b)Kristen Booth
 (c)The one who is a choreographer
 (d)Can’t say
 (e)None of the above

5. Which of the following combinations is not correctly matched?
 (a) Angle Jolie- Producer – Red – Painting – Cola
 (b)Kristen Booth – Choreographer – Green – Gardening – Cola
 (c)Emma Cruse – Makeup man – Blue – Reading – Cola
 (d)Johnson Roberts – Director – Yellow – Dancing – Cola
(e) None of the above


Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

A, B, C, D, E, F and G are seven friends. They are going for different destinations viz. Jaipur, Nasik, Gangtok, Darjeeling, Rajgir, Bhubneshwar and Mathura on different days of the week i.e. Sunday, Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday and Saturday but not necessarily in the same order. A goes to Mathura on Thursday and D goes to Nasik but not on Sunday. E and G go to their destinations on Saturday and Tuesday respectively. F goes to Bhubneshwar whereas the one whose destination is Gangtok goes on Monday. Rajgir is not C’s destination but he goes on Wednesday. The person whose destination is Jaipur does not go on Tuesday or Wednesday.

6. Which of the following sequences is correctly matched?
(a) E - Nasik - Saturday
(b) E- Bhubneshwar - Sunday
(c) C - Darjeeling - Wednesday
(d) B - Rajgir - Tuesday
(e) D - Jaipur - Friday

7. Who among the following goes to his destination on Friday?
(a) F
(b) B
(c) G
(d) D
(e) None of the above

8. G goes to which destination?
(a) Rajgir
(b) Darjeeling
(c) Nasik
(d) Bhubneshwar
(e) Gangtok

9. Which among the following in not correct?
(a) F - Sunday - Bhubneshwar
(b) A - Thursday - Mathura
(c) C- Wednesday - Darjeeling
(d) G - Saturday - Jaipur
(e) None of the above

10. On which day F goes to his destination?
(a) Sunday
(b) Monday
(c) Tuesday
(d) Wednesday
(e) Saturday

ANSWER KEY
1.B, 2.A, 3.C, 4.A, 5.C, 6.C, 7.D, 8.A, 9.D, 10.A,


BANKING QUIZ - 47 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 47 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. On which of the following types of cheques alterations are not allowed by RBI?
(a) Paper cheque
(b) Electronic cheque
(c) CTS cheque
(d) Cheque with account payee crossing

2. “Hot money” refers to?
(a) Capital which is frequently transferred between financial institutions in an attempt to maximize interest or capital  gain.
(b) Money earned through speculative transactions
(c) Money used to hoard scarce commodities
(d) Money earned through illegal transactions

3. Which of the following is/are correct about the “Operational Risk” as used in the field of banking?
A. Risk of loss due to natural calamities
B. Risk of loss due to inadequate or failed internal process
C. Loss occurred due to non-compliance of legal procedures
D. All of the Above
E. None of the Above

4. When a corporate entity wishes to raise money from the market it can do that by issuing
A. Commercial Papers
B. Kisan Vikas Patra
C. National Savings Certificate
D. Treasury Bills
E. None of the Above

5. Head quarters of National Council of Applied Economic Research (NCAER) is located in ______
A. Mumbai
B. Chennai
C. Hyderabad
D. New Delhi
E. None of the Above

6. Which of the following is the most active segment of the money market in India?
A. Call Money
B. Certificate of Deposit(CD)
C. Commercial Paper(CP)
D. All of the above
E. None of the Above

7. SEPA Stands for ______
A. Scottish Environment Protection Agency
B. Single Euro Payments Agency
C. Scottish Environment Protection Area
D. Single Euro Payments Area
E. None of the Above

8. Co-operative banks are regulated by the Reserve Bank of India under _________
A. Banking Regulation Act, 1949
B. Banking Laws (Application to Co-operative Societies) Act, 1965
C. Negotiable Instrument Act–1881
D. Both (A) and (B)
E. None of the Above

9. A negotiable instrument delivered to a person conditionally or for safe custody, but not for the purpose of negotiation is called _________.
A. Escrow
B. Protest
C. Noting
D. All of the Above
E. None of the Above

10.__________ is the process by which the ownership of the credit instrument is transferred from one person to another.
A. Assignment
B. Negotiation
C. Endorsement
D. All of the Above
E. None of the Above

ANSWER KEY

1.C,2.A,3.B,4.A,5.D,6.A,7.D,8.D,9.A,10.B,

REASONING QUIZ-68 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-68 FOR IBPS- PO & CLERK

Directions (Q. 1 - 4): Read the following information carefully and answer the questions that follow.

Prem, Avi, Rohan, Swapnil, Tina and Vaibabh all prepared sweets to gifts them in Diwali viz, badam pista, Peda, Panjiri, Muffins, Rasmalai and Pastries. Each person likes to gift prepared sweets to different people i.e- relatives, friends, poor peoples, colleagues and neighbours, but not necessarily in the same order. One who gifts sweets to friends prepares Pastries. Only Rohan prepares Peda. The person who gifts sweets to poor people does not prepare badam pista and muffins. Avi and Tina neither prepare pastries nor gifts sweets to poor people. Vaibabh prepares rasmalai. Prem doesn't prepare Panjiri. Avi gifts sweets to colleagues. The person who gifts sweets to relatives prepares badam pista. The person who gifts sweet to poor people doesn't Peda. Rasmalai is gifted to nobody. Swapnil doesn’t give gift to relatives.

1. Who prepares muffins?
1) Avi
2) Vaibabh
3) Rohan
4) Tina
5) Prem


2. Who among the following gifts sweets to poor people?
1) Avi
2) Prem
3) Tina
4) Swapnil
5) Rohan

3. Which of the following statements is definitely true?
1) Vaibabh friends - Rasgulla
2) Avi- Badam pista - Colleagues
3) Tina- Badam pista- Relatives
4) Prem - Pastries - Neighbours
5) None of these

4. Who doesn't gifts sweet?
1) Avi
2) Tina
3) Rohan
4) Vaibabh
5) Can't be determined

5. Rohan gives sweets to which of the following?
1. Neighbours
2. Relatives
3. Friends
4. Colleagues
5. No Body

Study the following information to answer the given questions (6-10):-

      A, B, C, D, E, F and G live on seven different floor of a building. The lower most floor of the building is no 1 ,then the above floor is no 2 and so on. Each like a different subjects such as Operating system, Networking, Programming, Testing, MIS, Microprocessor and DBMS.

      A lives on an odd numbered floor but not on the floor no 3. The one who likes MIS lives immediately above A. Only 2 people live between D and the one who likes MIS.
      The one who likes Networking lives on an odd no floor above D. Only 2 people live between C and person who like Networking. The one who likes Programming lives immediately above C.

       Person who like Operating system lives immediately above the one who likes DBMS . G lives one of the odd no floor. Only 1 person lives between B and E. B lives on one of the floor above E. Neither B nor A likes Testing. E does not like Programming.

6. Who among the following lives on the floor no 2?
1) D
2) F
3) B
4) C
5) None of these

7.  Which of the following subjects B likes?
1) Microprocessor
2) Programming
3) MIS
4) Networking
5) None of these

8. Which of the following combination true with respect to given arrangements?
1)1-MIS
2)3-Operating system
3)5-Programming
4)4-Testing
5) None of these

9. If all the peoples are arranged to sit in alphabetical order from   bottom to top, the position of how many people remain unchanged?
1) None
2) One
3) Two
4)  Three
5) Four

10. Who lives below A?
1) E
2) F
3) B
4) C
5) No One

ANSWER KEY

1.1, 2.4, 3.3, 4.4, 5.1, 6.4, 7.5, 8.4, 9.2, 10.5,

BANKING QUIZ – 46 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ – 46 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. Which International company has reinsured Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) to   encourage insurance companies to participate in the scheme?
a. Le Insure
b. Janoun Insurance Company Ltd
c. Hannover Re
d. Life Insurer
e. None of these

2. Axis Bank, India's third largest private bank, opened its first Express Branch in which of the following cities?
a. New Delhi
b. Kolkata
c. Chennai
d. Bangalore
e. Mumbai

3. By which mean ICICI Bank customers transact fund without using PIN or any kind of password?
a. Finger Prints impression
b. Voice password
c. Aadhar Number
d. OTP Number
e. All of the above

4. Fiscal deficit can be defined as?
(a) Total expenditure less total receipts excluding borrowing
(b) Total payments less total receipts
(c) Total payments less capital receipts
(d) Total income less Govt. borrowing

5. Prior to the establishment of the Reserve Bank of India, the Government banking business was conduct by?

(a) Bank of India
(b) Imperial Bank of India
(c) National Bank of India
(d) Central Bank of India

6. In India, which of the following agency is responsible for announcing the Foreign Trade Policy?
(a) RBI
(b) EXIM-Bank
(c) Ministry of Commerce and Industry
(d) Foreign Ministry

7. Euro Bond can be defined as
(a) A bond denominated in a currency not native to the issuer's home country.
(b) Issued in Euro currency
(c) Issued in the European market 
(d) All of the above

8. FDI refers to?
(a) Fixed Deposit Interest
(b) Fixed Deposit Investment
(c) Future Derivative Investment
(d) Foreign Direct Investment

9. Which among the following is correct full form of CAS in context with banking markets in India?
 (a) Credit Authorization Scheme
(b) Cash Authorization Scheme
(c) Credit Access System
(d) Credit Arrangement System

10. The Food and Agriculture Organization (FAO) is a wing/agency of the?
(a) World Bank
(b) Asian Development Bank
(c) United Nations Organization
(d) Ministry of Agriculture Govt. of India

ANSWER KEY
1.C, 2.D, 3.B, 4.A, 5.B, 6.C, 7.A, 8.D, 9.A, 10.C,

DAILY CURRENT AFFAIRS: 01 SEP 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 01 SEP 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. INDIA JUMPS 19 PLACES IN LOGISTICS PERFORMANCE INDEX: WORLD BANK
i. India jumped 19 places in the Logistics Performance Index to rank 35th in this year’s list.
ii. The World Bank has recently released a Logistics Performance Index (LPI) 2016 report titled ‘Connecting to Complete 2016’.
iii. The logistics' list was topped by Germany.

2. BHUTAN SET TO HOST ASIAN TENNIS TOUR EVENT NEXT MONTH
i. Land of the thunder dragon’s Nation Bhutan is set to become the fourth Asian country to host a tournament on the Asian Tennis Tour.
ii. India, Thailand and Iran have already hosted a series of tournaments, both men and women, on ATT and Bhutan is scheduled to host its maiden event from September 16 to 18.

3. FIRST MILITARY HERITAGE WEBSITE LAUNCHED
i. India's first military heritage website, coloursofglory.org was launched by Glory Foundation at Chennai.
ii. A veteran of the 1971 Indo-Pak war, city based Captain D.P.Ramachandran who is also the executive trustee of the foundation declared the war heroes of South India held great significance to the history of India.

4. MOBIKWIK JOINS HAND WITH 12 STATE ELECTRICITY BOARDS
i. India's largest digital payment company in India, MobiKwik has announced coalition with 12 state electricity boards.
ii. The MobiKwik took this initiative ahead of its expansion plan to set up a national base for utility payments.

5. UNION MINISTER JP NADDA UNVEILED MERA ASPATAL – MY HOSPITAL INITIATIVE
i. Union Health and Family Welfare Minister JP Nadda launched the ‘Mera Aspataal’ (my hospital) initiative.
ii. This move seeks to empower the patients by seeking their views on the quality of experience in a public healthcare facility.

6. GUJARAT BECOMES FIRST STATE TO DISTRIBUTE 2 CR. LED BULBS
i. Under the Government’s initiative of affordable LEDs for all (UJALA) scheme, Gujarat has become the 1st state to distribute 2 crore LED bulbs.
ii. Gujarat has reached this milestone in just 96 days and over 42 lakh households have already benefitted from the scheme.

7. 100-YEAR-OLD ATHLETE FROM INDIA, WINS GOLD MEDAL AT MASTERS GAMES
i. India’s 100-year-old athlete, Man Kaur has won Gold medal at the American Masters Games in the 100-meter dash. She took a minute-and-a-half to cross the finish line in Vancouver.
ii. Kaur from Chandigarh was the only female competitor in her age category at the competition for older athletes.


CURRENT AFFAIRS GK QUIZ BASED ON TODAY’S NEWS

1. WHAT TITLE HAS BEEN GIVEN TO LOGISTIC PERFORMANCE INDEX 2016 BY WORLD BANK?
a. Connecting World
b. Supply Logistic
c. Connecting to Complete
d. Logistic Connection
2. ASIAN TENNIS TOUR WILL BE HOST BY WHICH OF THE FOLLOWING COUNTRIES?
a. India
b. Mayanmar
c. Thailand
d. Bhutan
3. WHICH PAYMENT APP HAS ANNOUNCED COALITION WITH 12 STATES ELECTRICITY BOARD FOR UTILITY PAYMENT?
a. Paytm
b. Mobikwik
c. Freecharge
d. Gobibo
4. NAME THE UNION HEALTH AND FAMILY WELFARE MINISTER OF INDIA?
a. JP Nadda
b. Sadananda Godwana
c. Suresh Prabhu
d. Amit Shah
5. WHAT IS THE CAPITAL OF GUJARAT?
a. Rajkot
b. Gandhinagar
c. Surat
d. Daman

ANSWERS:

1. C     2. D     3. B     4. A     5. B 

Popular Posts