Choose Your Language

Sunday, September 4, 2016

REASONING QUIZ-73 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-73 FOR IBPS- PO & CLERK

Study the following information to answer the given questions (1-5)

           Eight friends – M, N, O, P, Q, R, S and T are sitting around a circular table with equal distance between each other, facing the centre but not necessarily in the same order. Each one of them belongs to a different places such as Patna, Amravati, Jalandhar, Gandhinagar, Mumbai, Ranchi, Goa and Bhagalpur but not necessarily in the same order.
             S sits second to the right of the person who belongs to Patna. The persons belong to Gandhinagar and  Amravati are the immediate neighbours of S. O sits second to the right of Q who belongs to Mumbai. Q is an immediate neighbour of the person belongs to Gandhinagar. Only one person sits between T and R. P sits third to the left of Q. S sits exactly between N and P. The person belongsto Goa sits second to the left of M. The person rom Jalandhar and the person from Bhagalpur are immediate neighbours of the person from Goa. T does not belong to Bhagalpur.

1. Who among the following is Jalandhar?
A) S
B) T
C) O
D) M

2. Who sits second to the left of S?
A) Gandhinagar
B) Ranchi
C) Bhagalpur
D) Patna

3. Which of the following does not belong to that group?
A) RO
B) TQ
C) SP
D) MP

4. If all the persons are made to sit in the alphabetical order in clockwise direction from M, the position of how many of them will remain unchanged (excluding M)?
A) One
B) Two
C) Three
D) None

5. Who among the following are belong to Amravati?
A) O
B) M
C) P
D) T

BANKING QUIZ - 51 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 51 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. _________ is the rate of interest which is levied on Long-Term loans and Advances taken by commercial banks from RBI.
A. Fixed Interest Rate
B. Fixed Deposit
C. Bank Rate
D. Rates Repo Rate

2. _________ is the amount a commercial bank needs to maintain in the form of cash, or gold or government approved securities (Bonds) before providing credit to its customers.
 A. CRR
B. SLR
C. Term Deposit Rate
D. Call Money

3.Those amounts due to vendors or suppliers that must be paid within one year is known as ___________?
A.  Accounts Payable
B. Creditor
C. Debtors
D. Current Assets

4. The _________ is the method countries use to monitor all international monetary transactions at a specific period of time.
 A. Import Export Balance
B. Balance of transaction
C. Balance of Payment
D. None of the Above

5.  _________ is a statement showing the assets and liabilities of a business at a certain date.
 A. Balance Sheet
B. Account Sheet
C. Accounts Receivable
D. Accounts Payable

REASONING QUIZ-72 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-72 FOR IBPS- PO & CLERK

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.

Seven exhibitions on Home Science, Ancient History, Medieval History, Modern History, World History, Indian  Constitution and World  geography were scheduled to be held in Una, Kangra, Aloh, Surat, Lucknow, Hyderabad and Pune, one on a day in a week starting from Monday and ending on Sunday,  but not necessarily in the same order.
The exhibition on World History was held in Surat on Friday. Only one exhibition was held between exhibitions on World History and Ancient History. Exhibition on Indian  Constitution was held immediately after Medieval History but immediately before World  geography. Exhibition on Indian  Constitution was not held in Lucknow. The exhibition held on Monday was held in Aloh.
Only one exhibition was held between the exhibition on World  geography and the exhibition held in Una. The exhibition on Medieval History was not held in Una. The exhibition in Kangra was held immediately before the exhibition in Lucknow. The exhibition on Modern History was not held on Monday. The exhibition in Pune was not held after exhibition in Una.

1. If Aloh is related to Kangra and World Geography is related to Modern History in a certain way, then to which of the following would Lucknow be related to, following the same pattern?
a) Hyderabad
b) Pune
c) Una
d) Aloh
e) None of these

2. In which of the following cities was the exhibition on World Geography held?
a) Pune
b) Una
c) Aloh
d) Lucknow
e) None of these

3. How many exhibitions were held between the exhibition on Home Science and that on Modern History?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) Four

4. On which of the following days was the exhibition on Medieval History held?
a) Monday
b) Tuesday
c) Wednesday
d) Thursday
e) Friday

5. Which of the following exhibitions was held on Monday?
a) World Geography
b) Indian Constitution
c) Medieval History
d) Home Science
e) Cannot be determined

Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

There are six family members I, J, K, L, M and N. All of them like a different cities, viz Chandigarh, Jaipur, Dehradun, Nasik, Ooty and Kanyakumari, but not necessarily in the same order. N likes Chandigarh and his grandfather likes Ooty. The one who likes Jaipur is married to I. There are only two married couples in the family. K likes Nasik and is married to the one who likes Dehradun. J is mother of N and M. M is sister of N.

6. M likes which of the following cities?
 (a) Dehradun
(b) Kanyakumari
(c) Jaipur
(d) Can’t be determined
(e) None of these

7. How many male members are there in the family?
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Can’t be determined
(e) None of these

8. How is M related to I?
(a) Granddaughter
(b) Grandson
(c) Son
(d) Wife
(e) None of these

9. Which of the following pairs is a couple?
(a) I, K
(b) L, J
(c) J, K
(d) K, M
(e) None of these

10. Which of the following likes Dehradun?
(a) L
(b) I
(c) K
(d) J
(e) M
ANSWER KEY

1.C, 2.D, 3.E, 4.B, 5.D, 6.B, 7.B, 8.A, 9.C, 10.D,

BANKING QUIZ - 50 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 50 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. A combination of two or more securities into a single investment position for the purpose of reducing or eliminating risk is known as________________.
A. General Lien
B. Hypothecation
C. Indemnity
D. Hedge

2. The “non-callable deposits” scheme launched by which of the following banks?
A. Axis Bank
B.ICICI Bank
C. Federal Bank
D. HDFC Bank

3. NPCI has done partnership with which international organization for card acceptance and issuance in India?
A. Soft Bank
B. JCBI
C. American Express
D. None of the Above

4. Which term is used for maximum capital which the company can raise in its life time?
 A. Authorized Capital
 B. Registered Capital
 C. Nominal Capital
 D. All of them

5. Which among the following is NOT a pillar of Basel III?

A. Minimum capital standards
B. Supervisory review
C. Consolidation of assets
D. Market discipline

6. Which of the following is used to denote broad money?

A. M1
B. M3
C. M2
D. M4

7. Which among the following is a qualitative tool of monetary policy?
A. Credit rationing
B. Credit Ceiling
C. Bank Rate
D. Cash Reserve Ratio

8. What is the premium value of “Jeevan Jyoti Bima Yojana” and “Jeevan Suraksha Bima Yojana”?
A. 330
B. 335
C. 336
D. 330

9. Short-term assets, representing amounts due to a vendor or suppliers of goods or services that were sold on credit terms is known as ______?
A. Fixed Asset
B. Current Liabilities
C. Account Receivable
D. None of the Above

10. _________ is the rate at which banks can borrow overnight from RBI.
A. Term Deposit Rate
B. Call Money
C.  Market Rate
D. Marginal Standing Facility Rate


Answer key
1.D, 2.A, 3.B, 4.D, 5.C, 6.B, 7.A, 8.D, 9.C, 10.D,


Popular Posts