Choose Your Language

Tuesday, September 6, 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 04 SEP 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 04 SEP 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. BEZWADA WILSON AND TM KRISHNA WIN RAMON MAGSAYSAY AWARD
i. Bezwada Wilson a prolific campaigner for eradication of manual scavenging in India, and Carnatic singer T M Krishna from Chennai, were chosen for the prestigious Ramon Magsaysay Award for 2016.
ii. The Ramon Magsaysay Award is an annual award given by Philippines in the memory of President Ramon Magsaysay's.

2. DEEP KUMAR UPADHYAY RE-APPOINTED AS NEPAL'S ENVOY TO INDIA
i. Deep Kumar Upadhyay has been  re-appointed as Nepal's ambassador to India.
ii. He was presently serving as Nepal's ambassador to India since April 2015.

3. COUNTRY'S ECONOMIC GROWTH RECORDED 7.1% IN FIRST QUARTER OF CURRENT FISCAL
i. The country's economy grew at 7.1 % in the April to June quarter of the current fiscal.
ii. According to data released by the Central Statistics Office.
iii. CSO is responsible for coordination of statistical activities in India, and evolving and maintaining statistical standards.

4. GUJARAT SIGNS MOU WITH AVIATION MINISTRY
i. The Gujarat government has signed a memorandum of understanding with the ministry of civil aviation to develop 11 airports and airstrips to boost regional connectivity.
ii. The central government’s new civil aviation policy promotes regional connectivity.
iii. The main aim is to serve unconnected or under-served towns and boost infrastructure.

DAILY CURRENT AFFAIRS: 03 SEP 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 03 SEP 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. MICHEL TEMER SWORN IN AS NEW BRAZIL PRESIDENT
i. Michel Temer former vice president of Brazil  has been sworn in as the country's new president
ii. He will replace ve Dilma Rousseff former President of Brazil.

2. ASHOK CHAWLA IS NEW CHANCELLOR AT TERI UNIVERSITY
i. The Energy and Resources Institute has appointed former Finance Secretary Ashok Chawla as the new Chancellor of Teri university.
ii. The former Teri chancellor R.K. Pachauri was accused of sexually harassing a female colleague in 2015 is replaced.

3. BRICS CONVENTION ON TOURISM TO BEGIN TODAY
i. The two-day long "BRICS Convention on Tourism" has been started at world heritage site Khajuraho in Madhya Pradesh.
ii. Union Culture Mahesh Sharma will inaugurate the convention.
iii. Delegations from the BRICS countries India, Brazil, Russia, China and South Africa will participate in it.

4. SUDARSAN PATTNAIK HONOURED WITH PRIZE IN MOSCOW SAND ART SHOW
i. India's Sand artist Sudarsan Pattnaik has won the people's choice prize for his sand sculpture.
ii. The sculpture titled "Mahatma Gandhi - World Peace" is unvield at Moscow Sand Sculpture Championship 2016.
iii. Sudarsan has already won a gold medal for the 15-foot-high sculpture.

REASONING QUIZ-75 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-75 FOR IBPS- PO & CLERK

Directions (1 - 5): Study the following information carefully and answer the following questions:

Seven friends Johar, Jashn, Raja, Rajan, Rishi, Vivek and Sanjay study in three different colleges A, B, C and four different branches of MBA - Human resources, Finance, Marketing and IT not necessarily in the same order. At least one of them and not more than three of them study in any one college and any one branch. Jashn studies human resources in college B. Johar and Rajan study in college A but in different branches. Rishi studies finance and he is in college C with Raja. Neither Vivek nor Sanjay studies in college A. The only person who studies marketing is in college C. Sanjay studies IT. Johar does not study finance. Rajan and Jashn are in same branch and only two people study finance. Vivek studies in college B.

1. Who studies marketing?
1) Jashn
2) Rajan
3) Raja
4) Johar
5) Rishi

2. In which branch Vivek study?
1) Human resources
2) Finance
3) IT
4) Marketing
5) Can't be determined

3. Which college has maximum number of students?
1) A
2) B
3) EITher A or B
4) C
5) Either B or C

4. Which of following pair are in same college?
1) Johar, Jashn
2) Raja, Rajan
3) Vivek, Jashn
4) Rishi, Rajan
5) None of these

5. In which branch Johar studies?
1) Human resources
2) Finance
3) IT
4) Marketing
5) Can't be determined

BANKING QUIZ - 53 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

BANKING QUIZ - 53 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. Export Credit Packing Advance sanctioned to SSI exporters are covered under the credit guarantee scheme of ______?
(a) DICGC
(b) DRI
(c) ECGC
(d) GIC

2. Treasury bills are sold in India by?
(a) State Governments
(b) Reserve Bank of India
(c) Commercial Banks
(d) SEBI

3. As per the instructions given by the RBI, all banks are required to provide which of the following in all it's branches mandatorily?
(a) Service sector
(b) Special Counters for Senior Citizens
(c) Note Sorting Machines
(d) All of the above

4. Which of the following cannot be called as a Debt Instrument as referred in financial transactions?
(a) Stocks
(b) Bonds
(c) Certificate of Deposits
(d) Commercial Papers

5. What is the full form of ‘PPP’ in the context of Finance?
(a) Preferential Payment Plan
(b) Popular Private Project
(c) Partial Payment Project
(d) Public-Private Partnership

6. Which of the following policies of the financial sectors is basically designed to transferring local financial assets into foreign financial asset freely and at market determined exchange rates?
(a) Financial Deficit Management
(b) Capital Accounts Convertibility
(c) Minimum Support Price
(d) All of the above

7. What is the minimum value of stock of gold coins, billion and foreign securities, which RBI has to maintain at any point of time?
(a) Rs. 200 cr  
(b) Rs. 215 cr
(c) Rs. 1000 cr
(d) Rs. 500 cr
(e) Rs. 115 cr

8. What is the highest denomination bank note that RBI can issue as per provisions of RBI Act?
(a) Rs. 10000
(b) Rs. 2000
(c) Rs. 5000
(d) Rs. 1000
(e) None of the above

9. Where are the time for payment is not mentioned in a promissory note it is?
(a) Invalid instrument
(b) Inchoate instrument
(c) Payable on demand
(d) No payment can be demanded
(e) None of the above

10. What was the deposits criteria of 14 banks nationalized on 19th July, 1969?
(a) 1000 crore
(b) 50 crore
(c) 100 crore
(d) 500 crore
(e) None of the above
ANSWER KEY
1.C, 2.B, 3.C, 4.A, 5.D, 6.B, 7.E, 8.A, 9.C, 10.B

REASONING QUIZ-74 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-74 FOR IBPS- PO & CLERK

Directions (Q.1-5): Study the following information carefully to answer the given questions.

Five women Asshi, Vandu, Khushi, Rippon and Tanisha are born in Surat, Bangalore, Pune, Shimla and Manali. These women are working in RAJASTHAN, Puducheery, Surat and two are in Kashmir - not necessarily in the same order. One women born and work in same state. Asshi and Vandu are neither work in Kashmir nor they born in Surat and Pune. Rippon and Tanisha are neither work in Puducheery nor in RAJASTHAN and they are born neither in Bengluru nor in Manali. Shimla is not the birth place of Asshi and Khushi. The women who, works in RAJASTHAN born in Shimla. Tanisha does not work in Surat. Khushi does not work in Puducheery and the women who, works in Puducheery born in Bangaluru.

1. Who born and works in same states?
1) Tanisha
2) Rippon
3) Asshi
4) Khushi
5) Vandu

2. Which of the following pairs is the correct match of women and birth place?
1) Khushi, Manali
2) Rippon, Pune
3) Asshi, Shimla
4) Vandu, Bengluru
5) None of these

3. Who among them following works in Kashmir?
1) Khushi & Tanisha
2) Khushi & Rippon
3) Asshi & Tanisha
4) Asshi & Khushi
5) None of these

4. Who among them following born in Manali?
1) Tanisha
2) Rippon
3) Khushi
4) Asshi
5) None of these

5. Nasik is the birth place of which women?
1) Rippon
2) Khushi
3) Vandu
4) Tanisha
5) Asshi

BANKING QUIZ - 52 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM


BANKING QUIZ - 52 FOR IBPS-PO & CLERK EXAM

1. Banks where a majority stake (above 50%) is held by a government are known as
 A. Nationalized Banks
B. Public Sector Banks
C. Government Banks
D. Commercial Banks

2. Which among the following does the RBI not decide?
A. Base Rate
B. CRR
C. Bank Rate 
D. SLR

3. Which among the following is at times mentioned as a kind of Direct Debit Facility?
A. RTGS
B. NEFT
C. ECS
D. None of the Above

4. What does FCCB stand for?
 A. France Currency Convertible Bond
B. Foreign Currency Convertible Bond
C. Freight Currency Convertible Bond
D. None of the Above

5. A sum of money paid regularly (typically annually) by a company to its shareholders out of its profits (or reserves) is called as?
 A. Dividend
B. Profit
C. Gratification
D. Bonus

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ – 1, 2 SEPTEMBER

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ – 1, 2 SEPTEMBER
1. Name the Eminent poet who wrote Sindur ki Raakh in 1955 and died recently?
a) Kashmiri Lal Zakir
b) Sukanta Bhattacharya
c) Rajbir Deswal
d) Nida Fazli

2. Indian sand artist Sudarsan Pattnaik recently won the People’s Choice Prize for his sand sculpture at the ninth Moscow Sand Sculpture Championship 2016. Name the title of his sand sculpture?
a) The Legend of Bhagat Singh
b) World Peace- Mahatma Gandhi
c) The Incredibles – Legends of World Peace
d) Mahatma Gandhi – World Peace

3. Who headed the commission that was constituted to probe the controversial land deals in Gurgaon including Robert Vadra`s land deals?
a) Justice SN Dhingra
b) Tarun Ramadorai
c) Madhukar Gupta
d) T Jacob

4. At which World heritage site of India the two days BRICS Convention on Tourism began?
a) Khajuraho
b) Sanchi
c) Hampi
d) Pattadakal

5. Reliance Industries Limited in September 2016 launched the telecom service Reliance Jio. Which services is not a part of the Reliance Jio Welcome Offer?
a) Complementary Jio-Apps bouquet
b) Free voice calls
c) Zero roaming charges
d) Free Data Services

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ – 31 AUGUST

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ – 31 AUGUST
1. Name the State that became the first state to distribute 2 crore LED bulbs under Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA) scheme?
a) Gujarat
b) Tamil Nadu
c) Rajasthan
d) Madhya Pradesh

2. Who appointed as the UN Women’s Advocate for Gender Equality and Women’s Empowerment in India.
a) Gauri Shinde
b) Mira Nair
c) Aishwaryaa Rajinikanth Dhanush
d) Kiran Rao

3. CRPF recently decided to appoint which sportspersons as its Commandant and Brand Ambassador?
a) Sakshi Malik
b) P V Sindhu
c) Deepa Karmakar
d) Jeetu Rai

4. The West Bengal State Assembly recently passed a resolution to change the name of the state. What would be the state called in English?
a) Bengal
b) Bangla
c) Bangal
d) Bang

5. Who was recently honoured with the Entertainer of The Year award by CNBC-TV18?
a) Deepika Padukone
b) Ranveer Singh
c) Irrfan Khan
d) Priyanka Chopra

Popular Posts