Choose Your Language

Monday, September 12, 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ – 11,12 SEPTEMBER

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ – 11,12 SEPTEMBER

Q1.  Name the bank that recently introduced the Software Robotics for power banking operations?
a.     ICICI Bank
b.    State Bank of India
c.     Axis Bank
d.    HDFC Bank
         Ans: A
Q2.  Which women cricketer was recently awarded an honorary life membership of the Marylebone Cricket Club?
a.     Anjali Sharma
b.    Nilima Jogalekar
c.     Sandhya Mazumdar
d.    Anjum Chopra
     Ans: D

Q3.  Which city topped the 2016 ‘Swachh Survekshan’ for rural India under Hills category?
a.     Mussoorie, Uttarakhand 
b.    Mandi, Himachal Pradesh
c.     Nainital, Uttarakhand
d.    Shimla, Himachal Pradesh
         Ans: B
Q4.  Which city topped the 2016 ‘Swachh Survekshan’ for rural India under Plains category?
a.     Satara, Maharashtra
b.    Nadia, West Bengal
c.     Dhanbad, Jharkhand
d.    Sindhudurg, Maharashtra
          Ans: D
Q5.  Who won India’s first gold medal at the Rio Paralympic Games?
a.     Ankur Dhama
b.    Mariyappan Thangavelu
c.     Varun Singh Bhati
d.    Virender Dhanka
          Ans: B
Q6.  Who won bronze medal in the Men’s High Jump T-42 event at the Rio Paralympic Games?
a.     Varun Singh Bhati
b.    Virender Dhanka
c.     Farman Basha
d.    Ankur Dhama
Ans: A
Q7.  Which state that bagged 2016 best agriculture state award at 9th Agricultural Leadership Summit 2016?
a.     Odisha
b.    Punjab
c.     Haryana
d.    Uttar Pradesh
Ans: A
Q8.  Which smartphone usage and carriage on board aircraft was prohibited by the Civil Aviation Ministry?
a.     Samsung Galaxy Note 7
b.    Lenovo K3 Note
c.     Xiaomi Redmi Note 3
d.    Apple iPhone 7
Ans: A
Q9.  Which registration module for Indian students studying abroad was launched by the Union Government?
a.     Sahayata
b.    India
c.     Madad
d.    Study
Ans: C
Q10.  RBI cancelled the certificate of registration of how many non-banking financial companies (NBFCs)?
a.     Six
b.    Three
c.     Five
d.    Four
Ans: C
Q11.  Which country  successfully conducted its fifth nuclear test, most powerful to date, in September 2016.
a.     North Korea
b.    Russia
c.     China
d.    Pakistan 
Ans: A
Q12.  Which insurance company approved by SEBI to launch its initial public offering (IPO)?
a.     Bharti AXA Life Insurance Co.
b.    Aviva Life Insurance Co.
c.     Aegon Life Insurance Co.
d.    ICICI Prudential Life Insurance Co.
Ans: D


DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ – 9,10 SEPTEMBER

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ – 9,10 SEPTEMBER

Q1.  Which Satellite Launch Vehicle used to launch the advanced weather satellite, INSAT-3DR by   ISRO?
a.     GSLV Mk.I
b.    GSLV-D5
c.     GSLV-F05
d.    GSLV-D6 
        Ans: C

Q2.  With which country India held the joint military exercise, PRABAL DOSTYK – 16?
a.     Sri Lanka
b.    Indonesia
c.     Kazakhstan
d.    Vietnam
        Ans: C

Q3.  For the first time The UN Charter was recently translated into which language?
a.     Urdu
b.    Sanskrit
c.     Mandarin
d.    French
        Ans: B

Q4. With which country India signed Air Services Agreement under Open Sky Policy in September 2016?
a.     Switzerland
b.    Russia
c.     Greece
d.    Thailand
Ans: C

Q5.  Which state  decided to link students' examination forms with their Aadhaar numbers?
a.     Bihar
b.    Maharashtra
c.     Uttar Pradesh
d.    Karnataka
Ans: A

Q6.  Which organization launched a one-step offline payments mode, called Bubble Pin?
a.     SimplyRecharge
b.    MobiKwik
c.     ZeeRecharge
d.    Pay2India
Ans: B

Q7.  What was the theme of the International Literacy Day 2016?
a.     Literacy and Sustainable Development
b.    Reading the Past, Writing the Future
c.     Literacy and Sustainable Societies
d.    None of the above
Ans: B

Q8.  How much amount of money was recently approved by the Union Government for Swadesh Darshan scheme?
a.     About 450 crore rupees
b.    About 250 crore rupees
c.     About 500 crore rupees
d.    About 460 crore rupees
Ans: A

Q9.  What was the theme of the 2016 Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Summit that concluded recently?
a.     ASEAN Community Vision 2025
b.    Turning Vision into Reality for a Dynamic ASEAN Community
c.     Our People, Our Community, Our Vision
d.    One ASEAN, One Response
Ans: B

Q10.  Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Summit 2016 was held in?
a.     Cebu City, Philippines
b.    Kuala Lumpur, Malaysia
c.     Vientiane, Laos
d.    Langkawi, Malaysia
Ans: C

Q11.  Which sportsperson was nominated by the Wrestling Federation of India for the Padma Bhushan, India's third-highest civillian honour?
a.     Yashvir Singh
b.    Sushil Kumar
c.     Vijender Singh
d.    Alka Tomar
Ans: B

Q12. “ Majuli” that recently became the first island district of India is located in which state?
a.     Assam
b.    Arunachal Pradesh
c.     West Bengal
d.    Tripura

Ans: A

Popular Posts