Choose Your Language

Thursday, December 22, 2016

Daily Current Affairs Quiz 21 Dec. 2016

Daily Current Affairs Quiz 21 DEC. 2016
1.  As per a Union Cabinet decision, the Indian Enterprise Development Services will be created in the Ministry of
a)    Human Resources Development
b)    Commerce and Industry
c)    Micro, Small and Medium Enterprises
d)    Heavy Industries
ANS -C

2. Which Queen’s last letter to India has been put up on display at an Indian Museum?
a)    Elizabeth II
b)    Victoria
c)    Diana
d)    Margrethe II
ANS -B

3. Which reigning monarch has decided to step down as the patron of some of the charity organisations by the end of 2016?
a)    Emperor Akihito
b)    Queen Elizabeth II
c)    King Philippe
d)    Queen Margrethe II
ANS -B

4. Which telecom company has paired up with SBI to launch a mobile app in Assam to facilitate cashless transactions?
a)    BSNL
b)    Vodafone India
c)   Reliance Jio
d)   Airtel
ANS -A

5. India’s first cashless bazaar recently came up in which of the following states?
a)   Haryana
b)    Punjab
c)   Assam
d)    Chhattisgarh
ANS -D

Daily Current Affairs Quiz 20 Dec. 2016

CURRENT AFFAIRS Quiz - 20 Dec

1. What is India’s rank in the Global Wind Power Installed Capacity index?
a) First
b) Second
c) Fourth
d) Fifth
ANS : C

2. A rainbow-headed snake was recently discovered by the scientists in which of the following regions?
a) Brazil's Atlantic Forest
b) Greater Mekong
c) Madagascar
d) Western Ghats
ANS : B

3. The United Nations Security Council voted to deploy UN observers to monitor evacuations in which of the following Syrian cities?
a) Palmyra
b) Aleppo
c) Damascus
d) Homs
ANS : B

4. Identify the Tamil poet whose statue was recently inaugurated on the bank of River Ganga in Haridwar.
a) Thiruvalluvar
b) Nakkirar
c) Mamulanar
d) Agastya
ANS : A

5. Justice Jagdish Singh Khehar was recently appointed as the Chief Justice of India by the President Pranab Mukherjee. Justice Kehar is the
a) 43rd Chief Justice of India
b) 45th Chief Justice of India
c) 44th Chief Justice of India
d) 42nd Chief Justice of India
ANS : C

6. Senate of which country has passed a resolution seeking withdrawal of its biggest currency notes?
a) Yemen
b) Pakistan
c) Bangladesh
d) Afghanistan
ANS : B

7. A huge dead zone has been discovered recently in one of the major water bodies. Which among the following is the water body?
a) South China Sea
b) Bay of Bengal
c) Arabian Sea
d) Indian Ocean
ANS : B

DAILY CURRENT AFFAIRS: 22nd DEC 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 22nd DEC 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. INDIA AND KYRGYZSTAN SIGNED 6 AGREEMENTS
i. India and Kyrgyzstan have signed 6 agreements to boost bilateral cooperation.
ii. The agreements were signed in New Delhi during the State visit of Kyrgyzstan President Almazbek Atambaye.

2. 9TH WORLD CONFLUENCE OF HUMANITY, POWER AND SPIRITUALITY: NEW DELHI
i. The ninth edition of World Confluence of Humanity, Power and Spirituality, organised by ASSOCHAM in association with SREI Foundation and Times Foundation, introduced a fresh culture of ‘Spirituality @ Work’ through its brand Sach Bharat, inspiring distinguished industrialists, business leaders, industry captains and noted politicians to imbibe spirituality at their respective work places and lives.
ii.The Confluence was inaugurated in the presence of ASSOCHAM President Mr. Sunil Kanoria,  Hon’ble President of India Shri Pranab Mukherjee, and SREI Foundation Chairman Dr. Hari Prasad Kanoria.

3. GOVT ANNOUNCES RS 207 CRORE PROJECT FOR PROTECTION OF MAJULI ISLAND
i. Minister of State for Development of North Eastern Region Dr Jitendra Singh has announced to provide 207 crore rupees for protection and development of the world heritage island Majuli located in Assam.

4. CHHATTISGARH CM LAUNCHES COUNTRY’S FIRST CASHLESS BAZAAR IN RAIPUR
i. Chhattisgarh CM Raman Singh has launched India’s first cashless bazaar in Raipur.
ii. This ‘Smart’ bazaar be composed of nearly Over 900 shops which are providing the facilities of cashless payments using POS, UPI.

Popular Posts