Choose Your Language

Friday, January 6, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 6TH JAN 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 6TH JAN 2017
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1.  GOOGLE INDIA LAUNCHES MY BUSINESS AND DIGITAL UNLOCKED TOOL FOR SMALL AND MEDIUM BUSINESSES IN INDIA.
i. Google India has launched two new initiatives named My Business and Digital Unlocked for the small and medium businesses in India.
ii. My Business tool small businesses would be able to set up website from their  Digital Unlocked mobile devices.
iii. Digital Unlocked programme will impart mobile and online courses to help small businesses. It is a digital training programme to enable the small businessman to adapt them with the changing technologies.

2. JOVENEL MOISE ELECTED AS THE PRESIDENT OF HAITI
i. Jovenel Moise has been elected as the President of Haiti.
ii. Jovenel Moise is a businessman from Haiti capital city of Port-au-Prince and is related to banana export business.  Mr. Moise who is from Bald Heads Party has won 55.6% of the total votes casted.

3. RBI APPOINTED SUREKHA MARANDI AS EXECUTIVE DIRECTOR
i. India’s central banking institution Reserve Bank of India was appointed Surekha Marandi as its Executive Director.
ii. She replaced U S Paliwal.
iii. Marandi was working as the Chief Vigilance Officer and Principal Chief General Manager in the Reserve Bank.
iv. She has also served on the Boards of United Bank of India and Bank of Baroda.

4. AUSTRALIAN CRICKETER ARTHUR MORRIS INDUCTED INTO ICC CRICKET HALL OF FAME
i. Former Australian cricketer Arthur Morris was inducted into the International Cricket Council’s Hall of Fame.
ii. Morris, who became the 82nd player to be inducted into the ICC Cricket Hall of Fame, was given the honour posthumously.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ - 5 & 6 JANUARY

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ - 5 & 6 JANUARY

1. TABLE TENNIS OLYMPIC CHAMPION LI XIAOXIA, WHO HAS ANNOUNCED HER RETIREMENT BELONGS TO WHICH COUNTRY?
a) Japan
b) Thailand
c) China
d) South Korea

ANS - C
2.  WHICH COUNTRY HAS RANKED HIGHEST IN THE WORLD AMONG THE COUNTRIES OFFERING THE HIGHEST AVERAGE ANNUAL SALARY TO EXPATRIATES?
a) Norway
b) France
c) USA
d) Switzerland

 ANS - D
3. NAME THE CITY IN WHICH PM NARENDRA MODI HAS INAUGURATED THE FIVE-DAY ANNUAL INDIAN SCIENCE CONGRESS?
a) Allahabad, Uttar Pradesh
b) Patna, Bihar
c) Tirupati, Andhra Pradesh
d) Kochi, Kerala

ANS - C
4. WHICH E-COMMERCE COMPANY HAS BEEN AWARDED A PATENT FOR LAUNCHING A GIANT FLYING WAREHOUSE THAT WOULD ACT AS A LAUNCH PAD FOR DRONES TO DELIVER ITEMS WITHIN MINUTES?
a) Amazon
b) MobiKwik
c) Flipkart
d) Paytm

ANS - A
5. WHICH OF THE FOLLOWING MINISTER OF KARNATAKA FOR COOPERATION AND SUGAR, HAS BEEN PASSED AWAY RECENTLY DUE TO CARDIAC ARREST?
a) Vera Rubin
b) H S Mahadeva Prasad
c) Sunderlal Patwa
d) Ratnasiri Wickremanayake

ANS - B
6.  WHICH COUNTRY HAS ANNOUNCED FIRST-OF-ITS-KIND INITIATIVE TO OFFER SOME BASIC PAY TO UNEMPLOYED CITIZENS EVERY MONTH SELECTED ON RANDOM BASIS?
a) Finland
b) Norway
c) Sweden
d) Russia

ANS - A
7.  WITH WHICH BANK CONSUMER ELECTRICAL GOODS MANUFACTURER BAJAJ ELECTRICALS HAS TIED UP TO PROVIDE DIGITALIZED PAYMENT TO ITS VENDOR USING BLOCK CHAIN TECHNOLOGY?
a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) Andhra Bank
d) Yes Bank

ANS - D
8.   NAME THE SOCIAL REFORMER AND RENOWNED POET TO WHOM GOOGLE DEDICATED ITS DOODLE TO PAY TRIBUTE ON HER 186TH BIRTH ANNIVERSARY?
a) Mary Harris
b) Vijay Lakshmi Pandit
c) Savitribai Phule
d) Annie Besant

ANS - C
9.  WORLD BRAILLE DAY IS OBSERVED ON?
a) January 3
b) January 4
c) January 2
d) January 5

ANS - B
10.  WHICH MOBILE COMMERCE AND PAYMENTS FIRM HAS RECEIVED THE FINAL APPROVAL FROM RBI TO OPERATE AS PAYMENT BANK?
a) Freecharge
b) Oxigen
c) Paytm
d) MobiKwik

ANS - C



Popular Posts