Choose Your Language

Tuesday, January 10, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 9TH JAN 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 9TH JAN 2017
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1.  PER CAPITA INCOME OF INDIANS TO CROSS RS 1 LAKH IN FY17
i. India’s per capita income is estimated to cross Rs 1 lakh in 2016-17, up from Rs 93,293 in the previous fiscal.
ii. As per the ‘First Advance Estimates of National Income, 2016-17’ released by CSO, the per capita net national income during 2016-17 is “estimated to be Rs 103,007” at current prices. This is higher by 10.4 per cent compared to Rs 93,293 during 2015-16.
iii. The Central Statistics Office said India’s GDP is expected to slow down to 7.1 per cent during 2016-17 from 7.6 per cent in the previous fiscal.

2. BUDGET SESSION OF PARLIAMENT TO BEGIN FROM JANUARY 31ST
i. The Budget session of Parliament convened to start from January 31, a day before the Union Budget is likely to be presented.
ii.  President Pranab Mukherjee has summoned the Rajya Sabha to meet on January 31, 2017.
iii. The practice of separate railway Budget presentation is being scrapped from this year. The railway estimates will be part of the Union Budget.

3. SANIA WON BRISBANE WOMEN'S DOUBLES TITLE BUT LOSES NO.1 RANK
i. Indian tennis playeer Sania Mirza picked up her first title of the season, combining with American Bethanie Mattek-Sands to lift the Brisbane International women's doubles title.
ii. The trophy ended Sania's 91-week reign as the world No.1 doubles player in the WTA rankings. That position was taken over by her partner Bethanie.

4. NOVAK DJOKOVIC WINS QATAR OPEN TENNIS TITLE
i. Serbian Player Novak Djokovic has won the Qatar Open tennis title held in Doha.
ii. He defeated Andy Murray of UK.

5. 2017 INTERNATIONAL KITE FESTIVAL BEGINS AT AHMEDABAD
i. A 7 day International Kite Festival is inaugurated by International Kite festival CM Vijay Rupani and Gujarat Governor OP Kohli at the Sabarmati riverfront, Ahmedabad.
ii. International Kite festival includes a theme pavilion based on ‘Tourist Destinations of Gujarat’, kite workshop, adventure games for kids, craft stalls to display the local art and food stalls with local delicacies for the visitors.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 8 & 9 JANUARY

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 8 & 9 JANUARY

1.  WHERE WAS THE 16TH FINANCIAL STABILITY AND DEVELOPMENT COUNCIL MEETING HELD?
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Hyderabad
d) Pune

ANS - A
2.  NAME THE LONGEST BULLET TRAIN WHICH WAS RECENTLY DEVELOPED BY CHINA TO COVER OVER 2,760 KM DISTANCE.
a) Kunming-Beijing HSR
b) Shangri-la of the World
c) Shenzhen night view
d) Shanghai Maglev Train

ANS - B
3.  14TH PRAVASI BHARTIYA DIVAS CONVENTION BEGINS IN WHICH CITY?
a) New Delhi
b) Goa
c) Gujarat
d) Bengaluru

ANS - D
4.  WHO HAS APPOINTED AS MANAGING DIRECTOR OF IBM INDIA PVT LTD?
a) Anil Jalali
b) Deepak Singh
c) Karan Bajwa
d) Sushil Chandra

ANS - C
5.  AS PER THE REPORT OF CSO, THE GDP GROWTH OF INDIA IS ESTIMATED AT WHAT PERCENT FOR FY 17?
a) 7.5 percent
b) 7.1 percent
c) 7.3 percent
d) 7.6 percent

ANS - B
6.  WHO OF THE FOLLOWING  WON THE  QATAR OPEN TITLE 2017 ?
a) Novak Djokovic
b) Rafael Nadal
c) Roger Federer
d) Andy Murray

ANS - A
7.  WHO IS THE WINNER OF BRISBANE INTERNATIONAL WOMEN’S DOUBLES TITLE 2017?
a) Martina Hingis & Sania Mirza
b) Bethanie Mattek-Sands &  Andreja Klepač
c) Sania Mirza & Bethanie Mattek-Sands
d) Ekaterina Makarova &  Sania Mirza

ANS - C
8.  IN WHICH OF THE FOLLOWING CITY 2017 INTERNATIONAL KITE FESTIVAL HAS STARTED?
a) Rajkot
b) Gandhinagar
c) Vadodara
d) Ahmedabad

ANS - D
9.  WHICH BOLLYWOOD ACTOR HAS ROPED AS THE BRAND AMBASSADOR FOR ASIAN PAINTS PREMIUM EXTERIOR PAINT OFFERING ULTIMA PROTEK?
a) Imran Khan
b) Ranbir Kapoor
c) Irfan Khan
d) Salman Khan

ANS - B
10.  WHICH OF THE FOLLOWING  AFRICAN-AMERICAN ASTRONAUT BEING SEND TO INTERNATIONAL SPACE STATION FOR THE FIRST TIME BY NASA?
a) Stephanie Wilson
b) Mae C. Jemison
c) Jeanette Epps
d) Joan Higginbotham


ANS - C

Popular Posts