Choose Your Language

Friday, January 20, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 20TH JAN 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 20TH JAN 2017
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. 30 MORE COUNTRIES TO JOIN ASIA INFRASTRUCTURE INVESTMENT BANK
i. The Foreign Ministry spokesperson of China, Hua Chunying informed that thirty more countries have applied for joining the Asia Infrastructure Investment Bank besides 57 founding members.
ii. The Asian Infrastructure Investment Bank is an international financial institution that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region.
iii. China is the largest shareholder having 26.6% voting shares. India is the second largest shareholder with 7.5% followed by Russia 5.93% and Germany with 4.5%.

2. UN REPORT ESTIMATES INDIA’S GDP TO GROW BY 7.7% IN 2017
i. Based on the UN report on World Economic Situation and Prospects, India’s economy is projected to grow by 7.7% in the fiscal 2017 because of being the fastest growing large developing economy.
ii. The United Nations report projected that India is going to be benefitted due to its strong private consumption and gradual introduction of significant domestic reforms.
iii. The growth estimate for 2018 has been projected at 7.6%. However, it also stated that low capacity utilization and stressed balance sheets of banks and businesses will have negative effect on strong investment revival in the short term.
v. Earlier the IMF cut India’s growth rate for the current fiscal year to 6.6% from its previous estimate of 7.6% while the World Bank too lowered India’s GDP growth for 2016-17 fiscal to 7% from its previous estimate of 7.6%.

3. ANTONIO TAJANI ELECTED NEW PRESIDENT OF EUROPEAN PARLIAMENT
i. Italian Political Leader Antonio Tajani has been elected as the new president of the  European Parliament in Strasbourg, France.
ii. He will replace Germany’s Martin Schulz.Tajani won 351 votes to defeat his Italian counterpart Gianni Pitella against 282 votes in four rounds of voting.

4. BHARTI AXA GENERAL APPOINTS SANJEEV SRINIVASAN AS CEO, MD
i. Sanjeev Srinivasan has been appointed as CEO and MD of Bharti AXA General Insurance.
ii. Srinivasan was currently working as Chief Commercial and Principal Officer of General Insurance.
iii. He will focus to driving new distribution tie-ups, create a balanced portfolio, and creating a customer centric brand to drive profitable growth.

5. ICICI PRU ACQUIRES 8.41% STAKE IN FINO PAYTECH FOR RS 100 CRORE
i. ICICI Prudential Life Insurance has acquired 8.41% stake in Fino Paytech Ltd for a total consideration of Rs 100 crore.
ii. Fino Paytech Ltd provides technology-based solutions and services related to financial inclusion. Earlier, FPL was granted payment bank licence by the RBI.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 19 & 20 JANUARY

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 19 & 20 JANUARY

1. WHAT IS THE INDIA’S RANK IN PASSPORT INDEX 2017?
a) 78th
b) 73rd
c) 77th
d) 82nd

ANS - A
2. WHICH CITY RANKED MOST DYNAMIC CITY IN THE WORLD IN WEF REPORT?
a) Hyderabad
b) Pune
c) Bengaluru
d) Chennai

ANS - C
3. WHICH STATE HAS LAUNCHED AANANDAM SCHEME TO HELP POOR?
a) Telangana
b) Madhya Pradesh
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh

ANS - B
4. WHO OF THE FOLLOWING HAS WON THE HINDU PRIZE 2016?
a) Anil Menon
b) Manjula Padmanabhan
c) Kunal Basu
d) Kiran Doshi

ANS - D
5.  WHICH INDIAN CRICKETER HAS BEEN INDUCTED INTO THE LEGENDS CLUB ‘HALL OF FAME’?
a) Ravi Shastri
b) Kapil Dev
c) Mohammad Azharuddin
d) Javagal Srinath

ANS - B
6.  WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE CEO AND MD OF BHARTI AXA GENERAL INSURANCE?
a) Pankaj Murarka
b) Anoop Rao
c) V.K. Sharma
d) Sanjeev Srinivasan

ANS - D
7.   WHICH INDIAN SCIENTIST DIED RECENTLY WHO WAS WELL-KNOWN AS THE BLACK HOLE MAN OF INDIA?
a) CV Vishveshwara
b) M.G.K. Menon
c) Raja Ramanna
d) Soumya Swaminathan

ANS - A
8.   FOR WHAT AMOUNT THE ICICI PRUDENTIAL LIFE INSURANCE HAS ACQUIRED 8.41% STAKE IN FINANCIAL TECHNOLOGY SERVICE PROVIDER FINO PAYTECH LTD?
a) Rs. 170 crore
b) Rs. 100 crore
c) Rs. 155 crroe
d) Rs. 120 crore

ANS - B
9.   WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE NEW PRESIDENT OF THE EUROPEAN PARLIAMENT ON JANUARY 17, 2017?
a) François Hollande
b) Sergio Mattarella
c) Antonio Tajani
d) Petro Poroshenko

ANS - C
10.  WHO IS THE CURRENT UNION MINSTER OF CHEMICALS AND FERTILISERS?
a) Ananth Kumar
b) Narendra Singh Tomar
c) Kalraj Mishra
d) Thawar Chand Gehlot

ANS - A



Popular Posts