Choose Your Language

Wednesday, January 25, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 23rd JAN 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 23RD JAN 2017
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. NATION PAYS HOMAGE TO NETAJI SUBHASH CHANDRA BOSE ON HIS 120TH BIRTH ANNIVERSARY
i. Nation pays homage to Netaji Subhash Chandra Bose on his 120th birth anniversary on 23 January.
ii. A number of functions have been organised in different parts of the country to mark the occasion.
iii. PM Narendra Modi paid rich tribute to Netaji. Mr Modi stated that Netaji's valour played a major role in freeing India from colonialism.
iv. The Prime Minister said, Netaji was a great intellectual who always thought about the interests and well being of the marginalised sections of society.

2. 3-DAY AROGYA MITRA CONFERENCE BEGINS IN SILCHAR, ASSAM
i. Assam State Governor Banwarilal Purohit inaugurated the Arogya Mitra conference at Silchar.
ii. The 3 day conference has been organised by the south Assam zone of the NGO, Keshab Smarak Sanskriti Surabhi at the campus of Veterinary College, Ghungoor.Aim of the Conference Make available minimum free medical services to the people of isolated and backward places
iii. Aarogya Mitra Seva Kendra have been set up in 701 places to achieve its objective. The conference would see participation by over 1000 people from Barak Valley and adjoining areas.

3. KWALITY LTD SIGNS MOU WITH BANK OF BARODA FOR RS 4000 CR LOAN TO FARMERS
i. Mumbai based dairy firm Kwality Ltd has signed an MoU with Bank of Baroda to provide Rs. 4000 crore loans to one lakh farmers out of the established networks from whom the company procures milk.
ii. It aims to provide financial assistance to improve socio-economic lives of farmers and encourage them towards digitisation.

DAILY CURRENT AFFAIRS: 22TH JAN 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 22TH JAN 2017
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. LLOYD’S GETS FINAL APPROVAL FROM IRDAI TO OPEN FIRST BRANCH IN INDIA
i. London’s insurance giant Lloyd has received the final approval from the Insurance Regulatory and Development Authority to set up its first branch in India.
ii. The specialist insurance and reinsurance company will open its first branch office in India before April 2017 at Mumbai.
iii. Lloyd’s will bring expertise and specialist capacity to India’s insurance market and work in partnership with local insurance businesses to develop innovative solutions that meet the unique needs of the growing economy.

2. BIRENDER SINGH YADAV CONCURRENTLY ACCREDITED AS THE HIGH COMMISSIONER OF INDIA TO THE REPUBLIC OF SIERRA LEONE   
i. Former IFS officer Shri Birender Singh Yadav was appointed as the High Commissioner of India to the Republic of Sierra Leone, with residence in Accra.
ii. Currently Yadav is working as the High Commissioner of India to Republic of Ghana.

3. GOVERNMENT LAUNCHES WEB-PORTAL ‘SHAGUN’ FOR MONITORING SARVA SHIKSHA ABHIYAN
i. The Union HRD Minister Prakash Javadekar launched a dedicated web portal ‘ShaGun’ for continuous monitoring of the elementary education scheme Sarva Shiksha Abhiyan and promote the development of education sector of India.
ii. The portal has been developed by World Bank in collaboration with Ministry of Human Resource Development.
iii. The portal first-of-its kind platform would perform dual function. Firstly it would focus on displaying positive stories in the field of education in the form of videos, case studies, testimonials, and images on the web portal for further improvement in performance under SSA.
iv. Secondly it provides an online monitoring module to measure state-level performance and progress against key educational indicators to enable the government and administrators to track the efficiency with which SSA funds are being utilised and the results that this is delivering.

4. ALIBABA BECOMES WORLDWIDE SPONSOR OF OLYMPIC GAMES THROUGH 2028
i. The International Olympic Committee and Chinese e-commerce firm Alibaba Group entered into a long-term partnership through 2028 at the World Economic Forum in Davos, Switzerland.
ii. The partnership was agreed between Alibaba Group Founder and Executive Chairman Jack Ma, IOC President Thomas Bach and Alibaba Group Chief Executive Officer Daniel Zhang.
iii. Alibaba has become the first company in the world to make a long-term commitment to the IOC through 2028.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 21 & 22 JANUARY

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 21 & 22 JANUARY

1. WHICH INDIAN ACTRESS HAS WON THE FAVOURITE DRAMATIC TV ACTRESS AWARD IN THE PEOPLE’S CHOICE AWARD 2017?
a) Shabana Azmi
b) Deepika Padukone
c) Aishwarya Rai
d) Priyanka Chopra

ANS - D
2. WHAT WAS THE THEME OF THE 2017 RAISINA DIALOGUE HELD IN NEW DELHI?
a) Come Together for Economic & Social Development
b) The New Normal: Multilateralism in a Multipolar World
c) Connecting Asia Through World
d) Asia: Regional and Global Connectivity

ANS - B
3. IN WHICH CITY WAS THE THREE DAY LONG 58TH INDIA INTERNATIONAL GARMENT FAIR 2017 ORGANIZED?
a) Gandhinagar
b) Karnal
c) New Delhi
d) Pune

ANS - C
4. WHICH STATE HAS LAUNCHED THE ENTREPRENEURSHIP DEVELOPMENT SCHEME UNDER THE NEW ECONOMIC DEVELOPMENT POLICY?
a) Mizoram
b) Haryana
c) Uttar Pradesh
d) Maharashtra

ANS - A
5. WHAT IS THE THEME OF THE 5-DAY-LONG 10TH JAIPUR LITERATURE FESTIVAL THAT WAS INAUGURATED?
a) Total Recall: The End of Privacy
b) Oral tradition, in India and elsewhere
c) Freedom to Dream: India at 70
d) Stay Connected with Us

ANS - C
6.  WHICH WEB PORTAL WAS LAUNCHED BY UNION MINISTRY OF HUMAN RESOURCES DEVELOPMENT FOR PROMOTING AND MONITORING THE SARVA SHIKSHA ABHIYAN?
a) SarvAbhi
b) ShaGun
c) Shiksha
d) SarvShiksha

ANS - B
7.  WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE NEW HIGH COMMISSIONER OF INDIA TO THE REPUBLIC OF SIERRA LEONE?
a) Mr. Pankaj Saran
b) Shri Sanjeev Ranjan
c) Shri Birender Singh Yadav
d) Shri Navtej Sarna

ANS - C
8.  WHICH TECHNOLOGY GIANT HAS PARTNERED WITH THE INTERNATIONAL OLYMPIC COMMITTEE TO BECOME THE WORLDWIDE SPONSOR OF THE OLYMPIC GAMES THROUGH 2028?
a) Alibaba
b) Microsoft
c) TCS
d) Wipro

ANS - A
9.  WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE NEW DIRECTOR OF CENTRAL BUREAU OF INVESTIGATION?
a) Pulkit Trivedi
b) Rakesh Asthana
c) V.K.Sharma
d) Alok Kumar Verma

ANS - D
10.  WHO HAS BEEN SWORN IN AS THE NEW PRESIDENT OF GAMBIA?
a) Paolo Gentiloni
b) Adama Barrow
c) Nana Akufo Addo
d) Bill English

ANS - B


Popular Posts