Choose Your Language

Tuesday, January 31, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 31TH JAN 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 31TH JAN 2017
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. FIRST EDITION OF THE NORTH EAST INVESTORS SUMMIT HELD IN SHILLONG
i. The 1st edition of the North East Investors Summit was inaugurated by the Union Textiles Minister, Smt. Smriti Zubin Irani in Shillong, Meghalaya.
ii. The North East Investors Summit 2017 was jointly organized by the Union Ministry of Textiles and the Ministry of Development of North Eastern Region of the Government of India in collaboration with industry associations Confederation of Indian Industry and Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry.
iii. The theme of the summit was “Exploring Opportunities in North East Region”.
iv. Its aim to launch North East Region as a Global destination for investment by exploring possibilities of attracting the investment especially in textile manufacturing.
vi. The summit also aims to attract new skills and advanced production technology.

2. INDIA’S FIRST MULTI-SPORTS MUSEUM INAUGURATED IN KOLKATA
i. India’s first multi-sports museum, Fanatic Sports Museum was inaugurated at the Ecospace in New Town, Rajarhat, Kolkata jointly by Abhinav Bindra, Sachin Tendulkar, Deepa Malik, Sourav Ganguly and Devendra Jhajaria.
ii. The museum, spread over 6700 sq ft, has been launched jointly by sports historian Boria Majumdar and industrialist from Kolkata, Harshavardhan Neotia.
iii. India already has two cricket museums located at Chennai and Pune. However the new multi-sports museum would cover variety of games ranging from tennis, football, badminton, hockey, golf and athletics besides cricket.
vi. Apart from these, gloves worn by Bindra in the 2008 Beijing Olympics, Usain Bolt’s running shoes, Racket used by Pullela Gopichand to train Olympic silver medallist PV Sindhu in Rio,caps of Roger Federer and Rafael Nadal, Bat used by Karun Nair to score 303 against England among others are some of the eye catching display’s for the museum.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 29 & 30 JANUARY

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 29 & 30 JANUARY

1. IN HOW MANY DISTRICTS THE INDIA METEOROLOGICAL DEPARTMENT HAS PLANNED TO SET UP WEATHER STATIONS BY THE END OF 2019?
a) 400 Districts
b) 710 Districts
c) 660 Districts
d) 520 Districts

ANS - C
2. WORLD LEPROSY DAY IS CELEBRATED ON JANUARY 30 ANNUALLY TO COMMEMORATE THE DEATH ANNIVERSARY OF WHICH FAMOUS FREEDOM FIGHTER?
a) Mahatma Gandhi
b) Sardar Vallabh Bhai Patel
c) Subhash Chandra Bose
d) Lala Lajpat Rai

ANS - A
3. WHO OF THE FOLLOWING WON THE 2017 KOLKATA MARATHON?
a) Paritosh Roy
b) Abul Hossain
c) Shubhankar Ghosh
d) Biswanath Pal

ANS - B
4. IN WHICH CITY OF KARNATAKA, DESHPANDE FOUNDATIONS IS SET TO LAUNCH INDIA’S LARGEST STARTUP INCUBATION CENTRE BY THE END OF SEPTEMBER 2017?
a) Mangalore
b) Mysore
c) Bengaluru
d) Hubballi

ANS - D
5. A PERSONAL STATUS AND INHERITANCE COURT FOR NON MUSLIMS WOULD BE SET UP IN WHICH COUNTRY TO ENSURE EQUAL SERVICE TO ALL SECTIONS OF THE SOCIETY?
a) Abu Dhabi, UAE
b) Riyadh, Saudi Arabia
c) Baghdad, Iraq
d) Kabul, Afghanistan

ANS - A
6. NAME THE RENOWNED HOLLYWOOD ACTOR WHO STARRED IN THREE HARRY POTTER FILMS AS MR. OLLIVANDER AND DIED RECENTLY?
a) Sir Sean Bean
b) Sir Michael Caine
c) Sir John Hurt
d) Sir Colin Firth

ANS - C
7. WHICH BECOMES THE FIRST COUNTRY IN THE WORLD TO APPOINT ‘DIGITAL AMBASSADOR’ ?
a) Switzerland
b) Denmark
c) USA
d) Australia

ANS - B
8. FUTURE GENERAL INDIA INSURANCE COMPANY HAS ENTERED INTO CORPORATE AGENCY TIE UP FOR ITS PRODUCT WITH WHICH BANK ON JANUARY 30, 2017?
a) Central Bank of India
b) Andhra Bank
c) Bank of Baroda
d) Bank of Maharashtra

ANS - D
9. WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE UNITED NATIONS IN INDIA GOODWILL AMBASSADOR FOR THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS?
a) Syed Akbaruddin
b) Ashok Amritraj
c) A. Ramaswamy
d) Radha Kumar

ANS - B
10. MARTYRS DAY IS OBSERVED ANNUALLY ON JANUARY 30 TO COMMEMORATE THE DEATH ANNIVERSARY OF WHICH GREAT FREEDOM FIGHTER?
a) Bhagat Singh
b) Subhash Chandra Bose
c) Mahatma Gandhi
d) Lala Lajpath Rai


ANS - C

Popular Posts