Choose Your Language

Wednesday, February 1, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 1ST FEB 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 1ST FEB 2017
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. TEXTILE MINISTRY INAUGURATES MEGHALAYA’S FIRST EVER APPAREL AND GARMENT CENTRE AT AMPATI
i. Meghalaya’s 1st ever Apparel and Garment Making Centre was inaugurated jointly by CM of Meghalaya Dr. Mukul Sangma and Union Textiles Minister Smriti Zubin Irani at Ampati in South West Garo Hills.
ii. The centre would capacitate to create job opportunity for both women and men of the region and make them economically empowered.
iii. The facility has been set up in an area of 45,000 sq ft at an approximate cost of Rs 14.26 cr. It has been set up under North East Region Textiles Promotion Scheme.
iv. Union Ministry of Textiles is working to implement projects worth Rs 70 cr in the Sericulture & Weaving sector for Meghalaya alone to boost investment in the region as well as generate employment prospects.

2. MINISTRY OF DEFENCE TO SET UP RS 1500 CR DEFENCE UNIT IN MADHYA PRADESH
i. The Union Minister for Panchayati Raj and Rural Development, Narendra Singh Tomar announced that the Ministry of Defence is set to open its Defence Unit in Morena district of Madhya Pradesh.
ii. The unit would enable in Kailaras and Sabalgarh tehsil areas and span over 969.735 hectare of land at a cost of Rs. 1500 crore.
iii. The CM of Madhya Pradesh, Shivraj Singh Chouhan has already allotted 334.584 hectare revenue land for the purpose free of cost.

3. E-PAATHSALA LAUNCHES UNIQUE TECHNOLOGY-BACKED SERVICES FOR EDUCATIONAL INSTITUTIONS IN INDIA
i. Bangalore based Start-up firm E-paathsala has launched an integrated accreditation and ERP technology solution for the universities and colleges to enable them better manage their multiple accreditation standards in an easy, fast and efficient manner and bridge the gap identified for specific accreditations.
ii. Every college and University has multiple accreditations for standards such as National Assessment and Accreditation Council, National Board of Accreditation among others.
iii. E-paathsala would provide a software and consultancy solutions that would help the institutions to improve their management system with emphasis on improving accreditation standards.
iv. The technology would provide services like IQAC work flow,  Accreditation Management, PO-CO attainment for students, Admission Management, Accounting, SWOT analysis, and Fees Management, Learning Management System, Student Management, Library Management, Transport Management, Hostel and Class Management, Alumina Management and Placement Management.

4. INCOME TAX DEPARTMENT LAUNCHES OPERATION CLEAN MONEY
i. Income Tax Department lead by ‎Sushil Chandra has launched Operation Clean Money to verify the cash deposited in the banks during November 9th  to December 30th 2016.
ii. An online Verification process will be carried out by comparing the demonetization data CBDT with information in ITD databases.
iii. This information will be available at the portal https://incometaxindiaefiling.gov.in. The PAN holder can view the information using the link ‘Cash Transactions 2016’ under ‘Compliance’ section of the portal.
iv. The verification will be closed if the cash deposit is declared under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojna.

5. RELIANCE DEFENCE SIGNS CONTRACT WITH MINISTRY OF DEFENCE TO CONSTRUCT 14 FAST PATROL VESSELS FOR INDIAN COAST GUARD
i. Reliance Defence and Engineering Ltd, a wholly owned arm of Reliance Infrastructure Ltd, has signed a contract worth Rs. 916 cr with the Ministry of Defence to design and construct 14 Fast Patrol Vessels for the Indian Coast Guard.
ii. The medium range, high speed vessels would be deployed for patrolling within the exclusive economic zone, anti-smuggling, costal surveillance, anti-piracy, search and rescue operations. It will also provide support as front-line warships during emergencies.
iii. RDEL is the first private sector shipyard which has been awarded a contract of designing and building such ships for Indian Armed Forces.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ - 31 JANUARY

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ - 31 JANUARY

1. IN WHICH INDIAN STATE, A TRADITIONAL BUFFALO RACE EVENT, KAMBALA FESTIVAL ANNUALLY ORGANIZED?
a) Punjab
b) Kerala
c) West Bengal
d) Karnataka

ANS - D
2. IRIS MITTENAERE, WHO HAS BEEN CROWNED THE NEW MISS UNIVERSE 2016, IS BELONGS TO WHICH COUNTRY?
a) Norway
b) Haiti
c) France
d) Colombia

ANS - C
3. IN WHICH STATE, OIL COMPANIES HPCL, ONGC AND THE GAIL HAVE SIGNED MOUS FOR INVESTING RS 1.65 LAKH CRORE?
a) Andhra Pradesh
b) Maharashtra
c) Kerala
d) Gujarat

ANS - A
4. FIRST EDITION OF THE NORTH EAST INVESTORS SUMMIT HELD IN WHICH STATE?
a) Assam
b) Meghalaya
c) Manipur
d) Tripura

ANS - B
5. INDIA’S FIRST MULTI-SPORTS MUSEUM INAUGURATED IN WHICH CITY?
a) Pune
b) Mumbai
c) Kolkata
d) Chennai

ANS - C
6. BY WHICH BANK, MOBILE APP MISSION FINFIT HAS BEEN LAUNCHED IN COLLABORATION WITH BANGALORE STARTUP FISDOM TO PROVIDE ITS CUSTOMERS AN ONLINE PLATFORM TO MANAGE THEIR PERSONAL WEALTH?
a) Lakshmi Vilas Bank
b) Kotak Mahindra Bank
c) ICICI Bank
d) Yes Bank

ANS - A
7. IN WHICH OF THE GIVEN CITIES, THE INDIA POST PAYMENT BANK HAS STARTED ITS PILOT SERVICES?
a) Pune and Indore
b) Chennai and Kochi
c) Raipur and Ranchi
d) Mysore and Gandhinagar

ANS - C
8. FOR WHICH CATEGORY OF NON IMMIGRANT VISA HOLDER, THE US HOUSE OF REPRESENTATIVES HAVE PASSED A LEGISLATION TO DOUBLE THE SALARY?
a) H-2B
b) H-1B
c) H-2A
d) H-1A

ANS - B
9. WHICH COUNTRY HAS BECOME THE FIRST IN THE WORLD TO PASS A BILL TO COMPLETELY STOP INVESTMENT IN FOSSIL FUEL?
a) Norway
b) Switzerland
c) Singapore
d) Ireland

ANS - D
10. IN WHICH CITY, THE CAB HAILING FIRM UBER HAS LAUNCHED ITS TWO-WHEELER AGGREGATION SERVICE UBERMOTO?
a) Hyderabad
b) Mysuru
c) Bangalore
d) Chennai


ANS - A

Popular Posts