Choose Your Language

Saturday, February 4, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 3RD FEB 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 3RD FEB 2017
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. AMITABH KANT INAUGURATES INDIA INNOVATION INDEX IN NEW DELHI
i. The Indian Policy Think Tank, NITI Aayog together with Department of Industrial Policy & Promotion  and Confederation of Indian Industry has launched a first of its kind online portal, India Innovation Index in India to rank the states on the basis of innovation.
ii. The Index has been developed by the Indian sides in consultation with the World Economic Forum, the World Intellectual Property Organization, Cornell University, OECD, UNIDO, ILO, UNESCO, ITU and others.
iii .The portal was inaugurated by Mr Amitabh Kant, CEO NITI Aayog in New Delhi.
iv. The Index would rank Indian states as per their innovation capability and provide them necessary feedback to build their respective innovation ecosystems and further instill innovation spirit among institutions and people.
v. The index would consider Global Innovation Index indicators and other India–centric data from various states to determine the ranking which will be updated periodically.
vi. These would enable the international agencies to collect India’s up to date data points for ranking global indices.

2. 31ST SURAJKUND INTERNATIONAL CRAFTS MELA BEING HELD IN GURGAON
i. Haryana CM Manohar Lal Khattar inaugurates the 31st Surajkund International Crafts Mela in Gurgaon, Haryana.
ii. 2017 Surajkund International Crafts Mela is known as ‘Cashless Mela’ because all stakeholders have been provided option to opt for cashless transactions
ii. A team of volunteers called ‘Mela Mitra’ are appointed to help and guide visitors for Mela.

3. NEETI MOHAN COLLABORATES WITH UNITED NATIONS FOR WOMEN EMPOWERMENT
i. Noted Indian singer Neeti Mohan to collaborate with UN for women empowerment project titled “Music to Inspire – Artists United against Human Trafficking” which is managed by the UNODC.
ii. Neeti is the 1st Indian female singer to collaborate with UN.
iii. She has composed Udne De as a tribute to all the women and in support of equality for all.
iv. Over 60 renowned artists and dignitaries from various countries have collaborated with Rukus Avenue to participate in the “Music to Inspire – Artists UNited Against Human Trafficking

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 1 & 2 FEB

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 1 & 2 FEB

1.  IN WHICH PLACE OF MEGHALAYA, THE APPAREL AND GARMENT MAKING CENTRE HAS BEEN INAUGURATED?
a) Ampati
b) Baghmara
c) Ampatigri
d) Betasing

ANS - A
2.  IN WHICH OF THE FOLLOWING STATE, THE MINISTRY OF DEFENCE HAS PLANNED TO SET UP ITS DEFENCE UNIT AT A COST OF RS. 1500 CRORE?
a) Himachal Pradesh
b) Madhya Pradesh
c) Goa
d) Jammu & Kashmir

ANS - B
3.  WHICH START-UP FIRM HAS LAUNCHED AN INTEGRATED ACCREDITATION AND ERP TECHNOLOGY SOLUTION TO ENABLE HIGHER EDUCATIONAL INSTITUTIONS TO BETTER MANAGE THEIR MULTIPLE ACCREDITATION STANDARDS?
a) SAIF Partners
b) Sequoia Capital
c) Accel Partners
d) E-paathsala

ANS - D
4.  WHAT IS THE NAME OF THE ONLINE PLATFORM LAUNCHED BY THE INCOME TAX DEPARTMENT TO ANALYZE DEPOSITS MADE DURING THE DEMONETIZATION PERIOD?
a) Operation Demonetized Money
b) Operation Black Money
c) Operation Clean Money
d) Operation Knockout

ANS - C
5.  WHO HAS BEEN SWORN IN AS THE CHIEF OF DELHI POLICE?
a) Ahmed Javed
b) Rakesh Maria
c) Alok Verma
d) Amulya Patnaik

ANS - D
6.  WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE NEW PRESIDENT OF TABLE TENNIS FEDERATION OF INDIA?
a) Dushyant Chautala
b) Ashwani Kumar
c) Kuldip Vats
d) Ramesh Rathore

ANS - A
7.  WHAT IS THE TOTAL PROPOSED BUDGET OF THE RAIL SAFETY FUND RASHTRIYA RAIL SANRAKSHA KOSH?
a) Rs. 25000 crore
b) Rs. 17000 crore
c) Rs. 20000 crore
d) Rs. 12000 crore

ANS - C
8.  THE RATING AGENCY ICRA HAS PREDICTED THAT THE BANK CREDIT GROWTH RATE FOR THE CURRENT FISCAL YEAR WOULD FLOAT BETWEEN--------- PERCENT.
a) 5-6 Percent
b) 4-5 Percent
c) 7-8 Percent
d) 6-7 Percent

ANS - A
9.  WHO IS APPOINTED AS THE NEW CBI DIRECTOR?
a) Sushil Chandra
b) Alok Verma
c) Vineet kandpal
d) Vinod rai

ANS - B
10.  WHERE WAS THE DIGITAL RADIO ROUND TABLE CONFERENCE ORGANIZED?
a) Bangaluru
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Chennai


ANS - C

Popular Posts