Choose Your Language

Thursday, February 9, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 8TH FEB 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 8TH FEB 2017
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. ASSAM FINANCE MINISTER HIMANTA BISWA SARMA PRESENTS RS 2,350 CRORE DEFICIT BUDGET 2017-18
i. The Assam Finance Minister Himanta Biswa Sarma presented the state Budget for the session 2017-18 in the state assembly. The budget was based on the theme “Resurgent Assam”.
ii. As per the Minister the state Budget 2017-18 was Rs. 2,349.79 cr. deficit Budget. The budget presented merged Non-Plan and Plan expenditures.
iii. The Government has redefined the role of Planning & Development Department. The department has been rechristened to the Department for Development and Transformation of Assam.
iv. The Budget Estimates of 2017-18, proposes to have a receipt of Rs 84,732.16 cr under consolidated fund of the state. Out of this, Rs 70,719.61 cr is on Revenue account and Rs 14,012.55 cr is under Capital account.

2. INDIA’S FIRST SOCIAL INNOVATION CENTRE LAUNCHED IN NIZAMABAD BY TELANAGANA GOVERNMENT
i. The Telangana government launched India’s 1st social innovation centre the ‘Kakatiya Hub for Social Innovation’ in Nizamabad.
ii. The social hub has been funded by the Telangana government and will be implemented through Kakatiya Sandbox ,which encourages entrepreneurship and innovation modelled after Deshpande Foundation’s Hubli Sandbox.
iii. The Kakatiya Hub will function like a rural incubator to encourage entrepreneurship at the grassroots level to promote the people in rural areas to become problem solvers by providing them necessary ecosystem  and structured guidance.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 7 & 8 FEB

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 7 & 8 FEB

1. WHAT IS THE TOTAL OUTLAY OF THE CHIEF MINISTER SAMAGRA GRAMYA UNNAYAN YOJANA  LAUNCHED BY ASSAM GOVERNMENT?
a) Rs. 40000 crore
b) Rs. 30000 crore
c) Rs. 25000 crore
d) Rs. 35000 crore
ANS – B

2. WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE MD AND CEO OF THE UJJIVAN SMALL FINANCE BANK?
a) Shinjini Kumar
b) R Baskar Babu
c) Manish Khera
d) Samit Ghosh

ANS - D
3. THE FIRST SMART POLICE STATION OF ANDHRA PRADESH HAS BEEN LAUNCHED IN WHICH CITY?
a) Guntur
b) Visakhapatnam
c) Tirupati
d) Vijayawada

ANS - A
4. WITH WHICH BANK, EARTHPORT PLC HAS SIGNED AN AGREEMENT TO ENABLE FASTER OUTBOUND CROSS-BORDER PAYMENTS FOR ITS CUSTOMERS?
a)  Yes Bank
b) ICICI Bank
c) Axis Bank
d) HDFC Bank

ANS - C
5. UJJIVAN SMALL FINANCE BANK HAS LAUNCHED ITS 5 PILOT BRANCHES IN WHICH INDIAN CITY?
a) Chennai
b) Mysuru
c) Kochi
d) Bengaluru

ANS - D
6.   “CIVIL SERVICE AWARDS” FOR EXCELLENCE IN PUBLIC ADMINISTRATION HAS BEEN RECENTLY LAUNCHED BY WHICH STATE GOVERNMENT?
a) Assam
b) Arunachal Pradesh
c) Manipur
d) Odisha

ANS - B
7.   THE 23RD INTERNATIONAL CONFERENCE & EXHIBITION ON TERRESTRIAL & SATELLITE BROADCASTING WAS HELD IN WHICH INDIAN CITY?
a) New Delhi
b) Chennai
c) Kolkata
d) Pune

ANS - A
8.   THE INDIA’S 1ST SOCIAL INNOVATION CENTRE THE ‘KAKATIYA HUB FOR SOCIAL INNOVATION’ HAS BEEN LAUNCHED IN WHICH STATE?
a) Kerala
b) Himachal Pradesh
c) Uttarakhand
d) Telangana

ANS - D
9.   WHICH COUNTRY WILL HOST THE 4TH BIMSTEC SUMMIT IN 2017?
a) Sri Lanka
b) India
c) Nepal
d) Bangladesh

ANS - C
10.   CHINA HAS SURPASSED WHICH COUNTRY TO BECOME THE WORLD’S LARGEST PRODUCER OF SOLAR ENERGY?
a) Germany
b) USA
c) France
d) United Kingdom

ANS - A


Popular Posts