Choose Your Language

Saturday, February 11, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 10TH FEB 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 10TH FEB 2017
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. JHARKHAND CM RAGHUBAR DAS LAUNCHES UJALA SCHEME
i. Jharkhand CM Raghubar Das launched energy efficient fans and LED tube lights under the ‘Unnat Jeevan by Affordable LEDs and Appliances for All’  scheme in the state.
ii. The UJALA scheme is being implemented by Energy Efficiency Services Limited, a JV under the administration of Ministry of Power, Government of India.
iii. EESL plans to distribute more than 25 lakh LED tube lights and 1 lakh energy efficient fans to people on upfront payment. It is estimated that over 5.5 lakh consumers will benefit from the scheme.

2. CABINET APPROVALS-FEBRUARY 8, 2017
i. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi approved the ‘Pradhan Mantri Gramin Digital Saksharta Abhiyan’ to make 6 cr rural households digitally literate by March 2019 .The outlay for PMGDISHA is Rs.2,351.38 cr.
ii. The Union Cabinet chaired by the PM Shri Narendra Modi has been apprised of the Framework Agreement between India and Vietnam on cooperation in the exploration and uses of outer space for peaceful purposes.
iii. The Union government 2017 approved signing a Memorandum of Understanding between India and Senegal in the field of Health and Medicine.

3. 2017 DESERT FESTIVAL BEGINS IN JAISALMER
i. The 3 day long International Desert Festival 2017 started with great enthusiasm in Jaisalmer, Rajasthan.
ii. The festival was inaugurated by Jaisalmer MLA Chhotu Singh Bhati and district collector  Matadin Sharma by flagging-off the shobha yatra.
iii. A cavalcade of 48 camels of Border Security Force was the major attraction on 1st day of the festival. Famous folk artists coming from different parts of the country performed as the procession moved further.
iv. The major attraction of 2017 is the women wrestling which has been introduced for the 1st time.
v. Other interesting events include camel polo race, kite flying competition, camel tattoo competition, the panihari matka race, shan-e-marudhara competition, camel decoration competition, tug of war, air warrior drill show by the Indian Air Force among others.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ - 9 & 10 FEB

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ - 9 & 10 FEB

1. WHICH COUNTRY IS HOSTING THE 3-DAY IMPLEMENTATION AND ASSESSMENT GROUP MEETING OF THE GICNT PARTNER COUNTRIES?
a) Russia
b) India
c) United States
d) United Kingdom

ANS - B
2. WHICH OF THE FOLLOWING HAS BECOME THE FIRST STATE IN THE COUNTRY TO ESTABLISH A CASHLESS SYSTEM FOR DISTRIBUTION OF FOOD GRAINS?
a) Gujarat
b) Andhra Pradesh
c) Punjab
d) Haryana

ANS - A
3. THE BOOK TITLED ‘VEERAPPAN, CHASING THE BRIGAND’ WAS WRITTEN BY?
a) Ajit Doval
b) K Padmanabhaiah
c) Rajiv Mehrishi
d) K Vijay Kumar

ANS - D
4. WHICH STATE IS THE FIRST NORTH-EAST STATE TO IMPLEMENT THE E-CABINET SOLUTION FOR THE STATE CABINET MEMBERS?
a) Mizoram
b) Assam
c) Arunachal Pradesh
d) Meghalaya

ANS - C
5. IT IS WITH THIS COUNTRY THE UNION CABINET WAS APPRISED OF THE SIGNING OF A BILATERAL MOU IN THE FIELD OF SCIENCE, TECHNOLOGY AND INNOVATION.
a) France
b) Australia
c) Vietnam
d) Germany

ANS - A
6.  WHAT IS THE RANK OF INDIA IN THE 2017 INTERNATIONAL INTELLECTUAL PROPERTY INDEX RELEASED BY US CHAMBERS OF COMMERCE’S GLOBAL INTELLECTUAL PROPERTY CENTER?
a) 45
b) 37
c) 43
d) 41

ANS - C
7.  WHAT IS THE TOTAL OUTLAY OF THE ‘PRADHAN MANTRI GRAMIN DIGITAL SAKSHARTA ABHIYAN’ APPROVED BY PRIME MINISTER MODI?
a) Rs. 2,525.25 crore
b) Rs. 2,351.38 crore
c) Rs. 2,250.12 crore
d) Rs. 2,935.05 crore

ANS - B
8.  THE ANNUAL DESERT FESTIVAL IS A POPULAR ART AND CULTURAL FESTIVAL CELEBRATED IN WHICH PART OF RAJASTHAN?
a) Jaisalmer
b) Jaipur
c) Jodhpur
d) Ajmer

ANS - A
9.  WHO HAS BEEN ELECTED AS THE NEW PRESIDENT OF SOMALIA?
a) Mohamud Ibrihim Adan
b) Omar Abdirashid Ali
c) Mohamed Abdullahi Farmaajo
d) Hussein Kulmiye Afrah

ANS - C
10.  NATIONAL DEWORMING DAY IS OBSERVED ON WHICH DATE?
a) February 11
b) February 9
c) February 7
d) February 10


ANS - D

DAILY CURRENT AFFAIRS: 9TH FEB 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 9TH FEB 2017
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. RBI'S MONETORY POLICY FEBRUARY 2017: KEEPS REPO RATE UNCHANGED AT 6.25%
i. RBI governor Urjit Patel led Monetary Policy Committee kept the key repo rate unchanged at 6.25% in the 1st monetary policy review of 2017 and after Budget 2017.
ii. Limit on cash withdrawal from savings banks accounts to be relaxed in 2 stages. From 20 February, 2017 limit to be increased from Rs 24k to Rs 50K. From 13 March, 2017 there will be no limit on cash withdrawal from savings bank accounts.
iii. 9.92 lakh cr new notes infused into market as on January 27. Inflation seen at 4-4.5% for April-September, 2017. For January-March, 2017 CPI stays below 5%.

2. 3-DAY GLOBAL CONFERENCE ON NUCLEAR TERRORISM TO BEGIN IN NEW DELHI
i. The Ministry of External Affairs in coordination with the Department of Atomic Energy is hosting the Implementation and Assessment Group Meeting of the Global Initiative to Combat Nuclear Terrorism at the Pravasi Bhartiya Kendra, New Delhi. Nearly 150 delegates from various partner countries and international organisations will take part in the 3-day event.
ii. Foreign Secretary S. Jaishankar inaugurated the meeting organised by the Ministry of External Affairs and the Department of Atomic Energy.
iii. The meeting highlights India’s commitment to prevent the spread of nuclear weapons and technology and promote cooperation in the peaceful uses of nuclear energy and global nuclear non-proliferation.
iv. GICNT was launched in 2006 jointly by the Russian Federation and the United States.

Popular Posts