Choose Your Language

Friday, March 3, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 2nd Mar 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 2nd Mar 2017
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. NARENDRA SINGH TOMAR LAUNCHES SWACHH SHAKTI SAPTAH IN HARYANA
i. Shri Narendra Singh Tomar, The Union Minister of Drinking Water and Sanitation launched the week long Swachh Shakti Saptah at national level in Gurugram, Haryana to highlight the role of women in Swachh Bharat Mission and to recognize their leadership.
ii. Over 1,000 women sarpanches of Swachh Bharat Mission and all women sarpanches of Gurugram division participated in the event.
iv. The programmme would have nationwide events including honouring women champions, women sarpanches, ASHA workers, school teachers, young students and senior citizens.
v. An exhibition was also organized at the venue to educate women participants about benefits of cashless transactions.

2. INDIA & WORLD BANK SIGNS USD 63 MILLION FINANCING AGREEMENTS FOR TEJASWINI: SOCIO-ECONOMIC EMPOWERMENT OF ADOLESCENT GIRLS AND YOUNG WOMEN PROJECT
i. India has signed a financing agreement of USD 63 million with World Bank in Jharkhand for its Socio-Economic Empowerment of Adolescent Girls and Young Women Project named “Tejaswini”.
ii. The World Bank will finance the project through its arm International Development Association.
iii. The Financing Agreement was signed between Joint Secretary, Department of Economic Affairs,  Mr. Raj Kumar, Ministry of Finance on behalf of the Government of India and Mr. Junaid Kamal Ahmad, Country Director, WB (India) on behalf of the World Bank.
iv. The Project Agreement was also signed between Mr. Mukhmeet Singh Bhatia, Principal Secretary, Department of Women, Child Development, Government of Jharkhand and Mr. Junaid Kamal Ahmad, Country Director, World Bank.
v. The project aims to empower adolescent girls and young women with basic life skills and provide opportunity to them to complete their secondary education and further acquire market driven skill training.
vi. Three main components of the project: Expanding social, educational and economic opportunities, Intensive service delivery and State capacity-building and implementation support.

3. CBDT SIGNS 10 UNILATERAL APAS WITH INDIAN TAXPAYERS
i. The Central Board of Direct Taxes has signed 10 unilateral Advance Pricing Agreements in past one week with Indian taxpayers to provide certainty in transfer pricing.
ii. The different sectors in which these 10 APAs have been signed includes telecom, banking, pharma and steel, finance, retail and information technology.
iii. Out of these 10 agreements, 2 are Bilateral APAs with the UK and Japan while 7 agreements have rollback provisions in them.
iv. In 2016-17 till date a total of 76 APAs have already been entered into and the total number of APAs entered into by the CBDT has reached 140 APAs.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 27 & 28 FEB

 DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 27 & 28 FEB

1. WHAT IS THE NAME OF THE MEDICAL PROJECT LAUNCHED BY THE RAJASTHAN GOVERNMENT TO PROVIDE MEDICAL TREATMENT FOR HEART PATIENTS IN RURAL AREA?
a) COMFORT
b) RAHAT
c) SURAKSHA
d) RELIEF

ANS - B
2. WHICH INDIAN CITY HAS BEEN RANKED AS THE RICHEST CITY OF THE COUNTRY BY NEW WORLD WEALTH REPORT?
a) Mumbai
b) Chennai
c) Bangaluru
d) New Delhi

ANS - A
3. WHO HAS BEEN CONFERRED THE FIRST PRIZE OF THE 2017 VISHAKHA AWARDS?
a) Mohan Kumbhar
b) Vishnu Thore
c) Dr. Sarman Singh
d) Dr Yogini Satarkar Pande

ANS - D
4. WHICH INDIAN SPORTSPERSON HAS BEEN SELECTED TO REPRESENT THE PANEL OF INTERNATIONAL OLYMPIC COMMITTEE’S ATHLETES’ COMMISSION IN THE BADMINTON WORLD FEDERATION?
a) Pullela Gopichand
b) Jwala Gutta
c) Saina Nehwal
d) PV Sindhu

ANS - C
5. WHICH INDIAN TECHNOLOGY FIRM HAS BEEN RANKED AMONG THE GLOBAL TOP THREE MOST VALUABLE BRANDS OF 2017 IN THE INFORMATION TECHNOLOGY SERVICE SECTOR BY BRAND FINANCE?
a) Tata Consultancy Services
b) HCL Technologies Limited
c) Satyam Computers services Limited
d) Wipro Limited

ANS - A
6.  WITH WHICH COUNTRY INDIA HAS SIGNED AN AGREEMENT TO STRENGTHEN THE BILATERAL COOPERATION IN THE AREA OF CINEMA?
a) Rwanda
b) Uganda
c) Kazakhstan
d) Ukraine

ANS - D
7.  AS PER THE DATA BY THE HEALTH DEPARTMENT WHICH STATE HAS RANKED FIRST IN HAVING THE LEAST RATE OF INFANT MORTALITY?
a) Bhubaneswar
b) Puducherry
c) Goa
d) Kerala

ANS - C
8.  NAME THE FULLY UNRESERVED TRAIN THAT AS FLAGGED OFF BY THE RAILWAY MINISTER SURESH PRABHU FOR COMMON PEOPLE?
a) Antyodaya Express
b) Hamsafar Express
c) Sankalp Express
d) Uday Express

ANS - A
9.  THE 2017 MOBILE WORLD CONGRESS HAS BEEN ORGANIZED IN WHICH OF THE GIVEN PLACE?
a) Moscow
b) Barcelona
c) Hong-Kong
d) London

ANS - B
10.  HOW MUCH AMOUNT HAS BEEN SANCTIONED TILL DATE BY SIDBI FOR FUNDING STARTUPS IN THE FISCAL YEAR 2016-17?
a) Rs. 1,112 crores
b) Rs. 1,349 crores
c) Rs. 1,935 crores
d) Rs. 1,255 crores

ANS - A


DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 25 & 26 FEB

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 25 & 26 FEB

1. HOW MUCH AMOUNT HAS BEEN APPROVED BY THE MINISTRY OF URBAN DEVELOPMENT FOR THE DEVELOPMENT OF 6 KM LONG BET DWARKA DARSHAN CIRCUIT IN GUJARAT UNDER HRIDAY?
a) Rs. 16.27 crore
b) Rs. 19.69 crore
c) Rs. 10.15 crore
d) Rs. 12.22 crore

ANS - A
2. WHICH STATE IS THE 2ND LARGEST PRODUCER OF CRUDE OIL IN INDIA?
a) Haryana
b) Rajasthan
c) Gujarat
d) Madhya Pradesh

ANS - B
3. THE UNION CABINET APPROVED THE MISSILE DEAL WITH ISRAEL TO JOINTLY DEVELOP A MEDIUM RANGE SURFACE-TO-AIR MISSILE SYSTEM FOR THE INDIAN ARMY. WHAT IS THE TOTAL LAYOUT OF THE DEAL?
a) Rs. 22000 crore
b) Rs. 12000 crore
c) Rs. 15000 crore
d) Rs. 17000 crore

ANS - D
4. WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE VICE-PRESIDENT OF THE ASIAN HOCKEY FEDERATION?
a) Mariamma Koshy
b) Elena Norman
c) Abhijit Sarkaras
d) R P Singh

ANS - C
5. WHO IS THE AUTHOR OF THE BOOK JUDICIAL REFORMS–RECENT GLOBAL TRENDS?
a) Chetan Bhagat
b) Dalveer Bhandari
c) Ram Kamal Mukherjee
d) Khushwant Singh

ANS - B
6.  THE WORLD INTEGRATED MEDICINE FORUM ON REGULATION OF HOMEOPATHIC MEDICINE WAS INAUGURATED IN WHICH CITY?
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Chennai
d) Ranchi

ANS - A
7.  IN WHICH STATE THE 112-FEET-TALL STATUE OF LORD SHIVA IN ADIYOGI FORM HAS BEEN UNVEILED BY PM MODI?
a) Himachal Pradesh
b) Maharashtra
c) Tamil Nadu
d) Haryana

ANS - C
8.  THE DELHI GOVERNMENT HAS RAISED THE MINIMUM WAGES FOR UNSKILLED, SEMI-SKILLED AND SKILLED PERSONS TO HOW MUCH PERCENT?
a) 22%
b) 41%
c) 50%
d) 37%

ANS - D
9.  WITH WHICH COUNTRY INDIA HAS RATIFIED A COMPREHENSIVE SOCIAL SECURITY AGREEMENT TO IMPROVE INVESTMENT FLOWS?
a) Russia
b) Germany
c) France
d) Singapore

ANS - B
10.  WHICH BANK HAS LAUNCHED RADIO FREQUENCY IDENTIFICATION ENABLED CARD TO OFFER PROMPT SERVICE TO CUSTOMERS OF THE BANK?
a) UCO Bank
b) Canara Bank
c) Dena Bank
d) Union Bank of India

ANS - C


Popular Posts