Choose Your Language

Saturday, March 4, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 1 & 2 MARCH

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 1 & 2 MARCH

1. WHAT WAS THE THEME OF THE 2017 NATIONAL SCIENCE DAY?
a) Science and Technology for Especially Abled Persons
b) Scientific Issues for Development of the Nation
c) Science for Nation Building
d) Encouraging Scientific Awareness in Community

ANS - A
2. THE GOVERNMENT HAS SHIFTED THE RESPONSIBILITY OF PROMOTING DIGITAL TRANSACTIONS IN INDIA FROM THE NITI AAYOG TO WHICH MINISTRY?
a) Ministry of Information and Broadcasting
b) Ministry of Science and Technology
c) Ministry of Women and Child Development
d) Ministry of IT and Electronics

ANS - D
3. WHAT IS THE TOTAL BUDGET OUTLAY PRESENTED BY THE ODISHA GOVERNMENT FOR THE YEAR 2017-18?
a) Rs. 2,15,110 crore
b) Rs. 1,11,121 crore
c) Rs. 1,06,911 crore
d) Rs. 1,90,4,32 crore

ANS - C
4. WHO HAS BEEN NAMED FOR THE FIRST BCCI LIFETIME ACHIEVEMENT AWARDS FOR WOMEN TO BE GIVEN AT THE BCCI ANNUAL AWARDS 2016-17?
a) Rajeshwari Dholakia
b) Shanta Rangaswamy
c) Sharmila Chakraborty
d) Shubhangi Kulkarni

ANS - B
5. WHO WILL HEAD THE 11 MEMBER INTER-DISCIPLINARY STANDING COMMITTEE ON CYBER SECURITY CONSTITUTED BY RBI?
a) Meena Hemchandra
b) M Rajeshwar Rao
c) U.S. Paliwal
d) Surekha Marandi

ANS - A
6.  WHO HAS BECOME NEW SECRETARY-GENERAL OF SOUTH ASIAN ASSOCIATION FOR REGIONAL COOPERATION?
a) Amjad Hussain B Sial
b) Ahmed Saleem
c) Abul Ahsan
d) Arjun Bahadur Thapa

ANS - A
7.  THE 2017 INTERNATIONAL YOGA FESTIVAL HAS STARTED IN WHICH STATE?
a) Jharkhand
b) Bihar
c) Uttarakhand
d) Madhya Pradesh

ANS - C
8.  WHICH INDIAN CITY HAS BEEN RANKED AS THE BEST CITY IN THE 4TH EDITION OF THE ANNUAL SURVEY OF INDIA’S CITY SYSTEMS 2016 BY JANAAGRAHA CENTRE FOR CITIZENSHIP AND DEMOCRACY?
a) Pune
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Thiruvananthapuram

ANS - D
9.  THE NATIONWIDE SWACHHTA PAKHWADA HAS BEEN ORGANIZED BY WHICH MINISTRY TO RAISE AWARENESS ABOUT SWACHH BHARAT ABHIYAN?
a) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
b) Ministry of Women & Child Development
c) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
d) Ministry of Water Resources, River Development and Ganga

ANS - B
10.  WHICH STATE HAS EMERGED AS THE TOP MOST STATE TO ACHIEVE MAXIMUM REGISTRATION UNDER THE GOODS AND SERVICES TAX REGIME WHEN COMPARED TO OTHER STATES OF INDIA?
a) Tamil Nadu
b) Assam
c) Kerala
d) Uttar Pradesh

ANS - C



DAILY CURRENT AFFAIRS: 3rd MAR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 3rd MAR 2017
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. KERALA’S CAPITAL THIRUVANANTHAPURAM RANKS BEST CITY IN URBAN GOVERNANCE SURVEY
i. According to the 4th edition of the Annual Survey of India’s City Systems 2016 by Bengaluru-based advocacy group Janaagraha Centre for Citizenship and Democracy, Thiruvananthapuram, Kerala has been ranked as the top Indian city to manage urban governance.
ii. Kerala has achieved the maximum number of enrollment and registrations under the Goods and Services Tax regime when compared to other states of India.The state has recorded nearly 60% registration of an estimated 2.5 lakh traders in Kerala migrating to the new platform.
iii. A business entity that is currently registered under any of the existing tax regimes is compulsorily required to enroll under GST law irrespective of the threshold limits.
iv. The existing threshold limit specified by the GST council is 20 lakhs for all the states except for North Eastern States where the limit is 10 lakhs.

2. 100 DISTRICTS IN INDIA DECLARED ODF UNDER SWACHH BHARAT MISSION
i. Shri Narendra Singh Tomar, Union Minister of Drinking Water and Sanitation, has informed that the number of Open Defecation Free districts in India has crossed 100, making it a milestone achievement under the Swachh Bharat Mission.
ii. Over 1.7 lakh villages over the country has also become ODF.
iii. Haryana Minister for Development & Panchayats, and Agriculture, Shri O.P Dhankar declared that Haryana will become an ODF State by November 2017.
iv. The announcement was made during the launch of the week-long Swachh Shakti Saptah in Gurugram, Haryana by Shri Tomar to highlight the role of women in Swachh Bharat Mission and to recognize their leadership.

Popular Posts