Choose Your Language

Tuesday, March 7, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 5 & 6 MARCH

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 5 & 6 MARCH

1. WHEN IS THE WORLD HEARING DAY OBSERVED?
a) March 1
b) March 4
c) March 3
d) March 5

ANS - C
2. WHO IS THE AUTHOR OF THE BOOK TITLED NUMBERS DO LIE: 61 HIDDEN CRICKET STORIES?
a) Shoaib Akhtar
b) Kapil Dev
c) Sachin Tendulkar
d) Akash Chopra

ANS - D
3. THE STATE GOVERNMENT OF TELANGANA HAS SIGNED AN MOU WITH WHICH TECHNOLOGY GIANT TO SUPPORT DIGITIZATION EFFORT OF THE STATE?
a) Google India
b) Microsoft
c) Tata Consultancy Services
d) HCL Technologies

ANS - A
4. SYED SHAHABUDDIN WHO DIED ON MARCH 4, 2017 WAS A ____?
a) Scientist
b) Journalist
c) Novelist
d) Politician

ANS - D
5. OPERATION THUNDERBIRD AND OPERATION SAVE KURMA WAS CONDUCTED BY WHICH AGENCY TO COMBAT WILDLIFE CRIME?
a) Wildlife Conservation Trust
b) Wildlife Crime Control Bureau
c) Wildlife Trust of India
d) National Tiger Conservation Authority

ANS - B
6.  THE TIRUPATI AIRPORT IN ANDHRA PRADESH HAS BEEN RENAMED AS ___________
a) Sri Lakshmi Narasimha Swamy Airport
b) Sri Venkateswara Airport
c) Sri Mukhalingam Airport
d) Amaravati Airport

ANS - B
7.  WHICH NORTH EASTERN STATE IN INDIA HAS AGREED TO SUPPLY ADDITIONAL 60 MW OF POWER TO BANGLADESH TO SOLVE ITS POWER CRISIS?
a) Meghalaya
b) Mizoram
c) Assam
d) Tripura

ANS - D
8.  WHICH STATE HAS LAUNCHED THE TIRTHA DARSHAN SCHEME TO ENABLE THE SENIOR CITIZENS BELONGING TO BPL TO GO ON PILGRIMAGE AT GOVERNMENT EXPENSES?
a) Haryana
b) Sikkim
c) Uttar Pradesh
d) Bihar

ANS - A
9.  SHE LEADS TECH INITIATIVE HAS BEEN LAUNCHED BY WHICH COMPANY TO SUPPORT WOMEN FOUNDED OR CO-FOUNDED STARTUPS ACCESS TO YEAR-LONG PROGRAM THAT PROVIDES TOOLS, MENTORSHIP AND RESOURCES?
a) LinkedIn
b) Youtube
c) Facebook
d) Google

ANS - C
10.  BIJU PATNAIK WHOSE 101ST BIRTH ANNIVERSARY WAS OBSERVED ON MARCH 5 WAS A FORMER CHIEF MINISTER OF WHICH STATE?
a) West Bengal
b) Kerala
c) Assam
d) Odisha

ANS - D



DAILY CURRENT AFFAIRS: 6th MAR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 6th MAR 2017
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. ANDHRA PRADESH RENAMES TIRUPATI AIRPORT AND VIJAYAWADA AIRPORT
i. The Andhra Pradesh State Cabinet during a meeting chaired by CM N Chandrababu Naidu approved proposals to rename the Vijayawada Airport and the Tirupati Airport.
ii. The cabinet proposed to rename the Vijayawada Airport in Gannavaram as ‘Nandamuri Taraka Rama Rao Amaravati Airport’.
iii. The Tirupati Airport at Renigunta has been renamed as ‘Sri Venkateswara Airport’ after Lord Venkateswara of the temple town.

2. INDIA TO SUPPLY ADDITIONAL 60 MW POWER TO BANGLADESH
i. North Eastern state Tripura has agreed to supply an additional 60 MW to Bangladesh over the 100 MW of power the north-eastern state is supplying to the neighboring country.
ii. This development comes after Bangladesh sought 100 MW electricity from India to solve its power crisis in the eastern part of the nation.
iii. The Country has been receiving 100 MW since March 23, 2016, it has also been provided 500 MW by the West Bengal government.

Popular Posts