Choose Your Language

Friday, March 24, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 24TH MAR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 24TH MAR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1.  CABINET APPROVALS ON MARCH 22, 2017
i. The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the PM Shri Narendra Modi has given its approval for development of 403 kms of National Highways in Meghalaya and Mizoram and also approved the Deepening and Widening of Mumbai Harbour Channel and JN Port Channel (Phase-II) project with fresh estimates.
ii. Government has decided to amend the Constitution for setting up the National Commission for socially and Educationally Backward Classes as a constitutional body for socially and economically backward classes.
iii. The Union Cabinet approved the following proposals with regards to NABARD Act, 1981 during the cabinet meeting.
iv. The cabinet approved the Memorandum of Understanding signed between the Indian Computer Emergency Response Team under the Ministry of Electronics and Information Technology and the US Homeland Security Department on cooperation in the field of Cyber Security.
v. The government gave its approval to amend the Right of Children to Free and Compulsory Education Act, 2009.
vi. Central also approved the following proposals with regard to the Fund of Funds of Start-ups which was established in June 2016 with a corpus of Rs. 10000 cr.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 23 & 24 MARCH

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 23 & 24 MARCH

1. WHAT IS THE THEME OF THE 2017 WORLD WATER DAY?
a) Why Waste Water?
b) Water and Sustainable Development
c) Better Water, Better Jobs
d) Water and Jobs

ANS - A
2. WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE NEW CHIEF FINANCIAL OFFICER OF THE INTERNATIONAL CRICKET COUNCIL?
a) Gurdeep Singh
b) Ankur Khanna
c) Jayesh Pundit
d) Subhash Rathore

ANS - B
3. WHO HAS BEEN APPOINTED AS THE INTERIM DIRECTOR GENERAL OF THE INTERNATIONAL SOLAR ALLIANCE ON A FULL TIME BASIS?
a) Nripendra Puri
b) Girish Chowdhary
c) Ramesh Verma
d) Upendra Tripathy

ANS - D
4. WHICH AMONG THE GIVEN MOBILE COMPANY HAS LAUNCHED THE MOBILE PAYMENT SERVICE FOR THE FIRST TIME IN INDIA?
a) Sony Mobile
b) Microsoft
c) Samsung Electronics
d) Apple Inc

ANS - C
5. ASSAM GOVERNMENT HAS SET A TARGET TO TRANSFORM MAJULI INTO INDIA’S FIRST CARBON NEUTRAL DISTRICT BY WHICH YEAR?
a) 2023
b) 2020
c) 2019
d) 2021

ANS - B
6.  WHO HAS BEEN AWARDED THE 2017 ABEL PRIZE?
a) Andrew J. Wiles
b) Yves Meyer
c) Yakov Sinai
d) Louis Nirenberg

ANS - B
7.  WHAT IS THE THEME OF THE 2017 WORLD METEOROLOGICAL DAY?
a) Weather and Climate: Engaging Youth
b) Climate Knowledge for Climate Action
c) Hotter, Drier, Wetter, Face the Future
d) Understanding Clouds

ANS - D
8.  WHO IS THE WINNER OF THE 2017 INTERNATIONAL SHOOTING SPORT FEDERATION SHOTGUN WORLD CUP, MEXICO, IN MEN’S DOUBLE TRAP EVENT?
a) Ankur Mittal
b) Subhankar Pramanick
c) Gagan Narang
d) Rajyavardhan Singh Rathore

ANS - A
9.  HOW MUCH AMOUNT HAS BEEN APPROVED BY THE GOVERNMENT FOR THE DEVELOPMENT OF 403 KMS OF NATIONAL HIGHWAYS IN MEGHALAYA AND MIZORAM DURING A CABINET MEETING?
a) Rs. 5,999 cr
b) Rs 6,721 cr
c) Rs. 6,500 cr
d) Rs. 7,120 cr

ANS - B
10.  NAME THE INDIAN JOURNALIST WHO HAS BEEN CONFERRED WITH THE INAUGURAL KULDIP NAYAR JOURNALISM AWARD?
a) Rohit Sardana
b) Barkha Dutt
c) Ravish Kumar
d) Sudhir Choudhary


ANS - C

Popular Posts