Choose Your Language

Wednesday, March 29, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 27 & 28 MARCH

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 27 & 28 MARCH

1. WHO IS THE WINNER OF THE 2017 FORMULA 1 AUSTRALIAN GRAND PRIX?
a) Lewis Hamilton
b) Max Verstappen
c) Valtteri Bottas
d) Sebastian Vettel

ANS - D
2. HOW MANY MEDALS HAVE BEEN WON BY INDIAN TEAM AT THE 2017 SPECIAL OLYMPICS WORLD WINTER GAMES?
a) 73
b) 70
c) 65
d) 81

ANS - A
3. THE INDIAN RENEWABLE ENERGY DEVELOPMENT AGENCY HAS APPROVED LOAN WORTH RS _____ CR FOR CLEAN ENERGY PROJECT IN INDIA FOR THE FINANCIAL YEAR 2017-18.
a) Rs. 20000 cr
b) Rs. 13000 cr
c) Rs. 17000 cr
d) Rs. 15000 cr

ANS - B
4. THE 2017 INTERNATIONAL DIAMOND CONFERENCE WAS HELD IN WHICH INDIAN CITY?
a) Indore
b) Pune
c) Mumbai
d) New Delhi

ANS - C
5. WHAT WAS THE THEME OF THE 2017 INTERNATIONAL DIAMOND CONFERENCE?
a) Mines to Market 2017
b) Innovation in Diamond Industry
c) Transparency, Responsibility, Sustainability
d) Higher Heights in Heels

ANS - A
6. THE 2017 EARTH HOUR WAS OBSERVED ON ____?
a) March 26
b) March 27
c) March 24
d) March 25

ANS - D
7.  THE WORLD THEATRE DAY IS OBSERVED ON WHICH DATE?
a) March 27
b) March 28
c) March 26
d) March 25

ANS - A
8.  WHICH FOOTBALL TEAM HAS WON THE 71ST EDITION OF THE SANTOSH TROPHY FOOTBALL TOURNAMENT-2017?
a) Goa
b) Gujarat
c) Tamil Nadu
d) West Bengal

ANS - D
9.  THE NATIONAL GREEN TRIBUNAL CONDUCTED THE WORLD CONFERENCE ON ENVIRONMENT IN WHICH CITY?
a) Bengaluru
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Goa

ANS - B
10.  NTPC INSTALLS 55 MW BHADLA SOLAR POWER PROJECT IN WHICH STATE?
a) Uttar Pradesh
b) Gujarat
c) Rajasthan
d) Maharashtra

ANS - C


DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 25 & 26 MARCH

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 25 & 26 MARCH

1. WHAT WAS THE THEME OF THE 18TH EDITION OF ASIA’S LARGEST CONVENTION ON THE BUSINESS OF MEDIA AND ENTERTAINMENT “FICCI FRAMES-2017”?
a) Digital: Divide or Dividend
b) Change or Perish
c) Media and Entertainment: Transforming Lives
d) Making India the Global Entertainment Superpower

ANS - A
2. WHAT IS THE RANK OF SBI CHAIRMAN ARUNDHATI BHATTACHARYA IN THE 2017 WORLD’S 50 GREATEST LEADERS REPORT BY FORTUNE MAGAZINE?
a) 30
b) 22
c) 26
d) 28

ANS - C
3. THE 23RD CONFERENCE OF AUDITORS GENERAL OF COMMONWEALTH COUNTRIES AND BRITISH OVERSEAS TERRITORIES WAS HELD IN WHICH COUNTRY?
a) Germany
b) India
c) China
d) United States

ANS - B
4. WHEN IS THE WORLD TUBERCULOSIS DAY OBSERVED?
a) March 22
b) March 25
c) March 23
d) March 24

ANS - D
5. NAME THE BOOK LAUNCHED BY RADHA MOHAN SINGH TO COMMEMORATE THE GOLDEN JUBILEE YEAR OF NATIONAL DAIRY DEVELOPMENT BOARD’S?
a) 50 Years – The Great Indian Milk Revolution
b) Celebrating 50 Years of Revolutionary Success in Dairy Industry
c) 50 Years of Success of NDDB
d) Glorious 50 Years in Milk Industry

ANS - A
6.  WHICH STATE GOVERNMENT HAS LAUNCHED AN INITIATIVE TO PROVIDE FREE WI-FI FACILITY IN ALL COLLEGES AND UNIVERSITIES OF THE STATE FOR YOUTH WELFARE TO BECOME DIGITALLY SMART?
a) Uttar Pradesh
b) Assam
c) Maharashtra
d) Bihar

ANS - D
7.  AS PER A GOVERNMENT REPORT, POST DEMONETIZATION, WHICH STATE HAS WITNESSED THE HIGHEST NUMBER OF AADHAAR LINKING WITH JAN DHAN ACCOUNTS?
a) Tamil Nadu
b) Telangana
c) Andhra Pradesh
d) Tripura

ANS - C
8.  WHICH BANK HAS LAUNCHED THE MONEYPLANTTM RUPAY INTERNATIONAL PLATINUM DEBIT CARD FOR ITS PREMIUM AND HIGH NET WORTH CUSTOMERS AS A PART OF DIGITAL BANKING INITIATIVE?
a) Bank of Maharashtra
b) Karnataka Bank
c) ICICI Bank
d) United bank of India

ANS - B
9.  WHAT WAS THE THEME OF THE TWO DAY HOUSTON INDIA CONFERENCE ORGANIZED BY ASIA SOCIETY TEXAS CENTER IN HOUSTON?
a) Make in India-Inclusive Growth
b) Make in India-Global Initiative
c) Make in India-Rotoscope Growth Opportunities
d) Make in India- The Inside Story

ANS - D
10.  NAME THE FIRST WOMAN COMBAT OFFICER OF BSF WHO WAS INDUCTED FOR THE FIRST TIME IN ITS 51-YEAR HISTORY?
a) Tanushree Pareek
b) Priya Ajith Kumar
c) Mitali Madhumita
d) Padmavati Bandopadhyay

ANS - A


DAILY CURRENT AFFAIRS: 28TH MAR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 28TH MAR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. NGT ORGANISES WORLD CONFERENCE ON ENVIRONMENT IN NEW DELHI
i. The National Green Tribunal conducted the WORLD CONFERENCE ON ENVIRONMENT at the country’s capital, New Delhi.
ii. The 2 day conference concluded with a high note in urging the importance for the sustainable development balancing which is the need to protect the environment.
iii. The conference was inaugurated by the President of India, Shri PRANAB MUKHERJEE.

2. AADHAAR CARD CANNOT BE MADE MANDATORY FOR CENTRAL WELFARE SCHEME: SUPREME COURT
i. With the growing dependence on Aadhaar card for all kinds of monetary and social benefits, the Supreme Court of India ruled out that Aadhaar card cannot be made mandatory for central welfare schemes.
ii. However, the apex court also accepted that it can’t stop the government from linking the Aadhaar card for opening bank accounts or filing tax returns.
iii. As per the critics of Aadhaar, government is violating a Supreme Court order of October 2015 which specified that the Universal Identification Document cannot be made mandatory for government schemes. It alleged that UIDAI is getting biometric details through private agencies, which violated citizens’ fundamental rights.
iv. According to the government, use of Aadhaar simplifies delivery and helps make the system more transparent and efficient.

Popular Posts