Choose Your Language

Thursday, April 6, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 5TH APR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 5TH APR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. GOVERNMENT SETS UP NATIONAL BOARD FOR ELECTRIC MOBILITY
i. To promote electric mobility and manufacturing of electric/hybrid vehicles and their components, Central Government constituted National Board for Electric Mobility.
ii. Its Chairperson is the Secretary of Department of Heavy Industry.
iii. Members are Senior Bureaucrats including Secretaries in the Department of Revenue, Ministry of Road Transport & Highways, Department of Economic Affairs, Ministry of Power and Ministry of Petroleum & Natural Gas.

2. SOUTH ASIA SUBREGIONAL ECONOMIC COOPERATION FINANCE MINISTERS’ MEETING HELD IN NEW DELHI
i. South Asia Subregional Economic Cooperation Finance Ministers’ Meeting held in New Delhii. Mr.  Arun Jaitley, Union Finance Minister chaired the South Asia Subregional Economic Cooperation Finance Ministers’ Meeting at Taj Palace Hotel, New Delhi. Along with Finance Ministers from Bangladesh, India, Bhutan, Maldives, Nepal, Myanmar and Sri Lanka, officials from Asian Development Bank were also present.
ii. From this meeting, Myanmar has become the 7th nation to join SASEC as a member country.

3. MALAYSIAN PRIME MINISTER MOHD NAJIB TUN RAZAK’S 5 DAY VISIT TO INDIA
i. Mohd Najib Tun Razak, the PM of Malaysia was on an official visit to India for 5 days.
ii. Seven MoUs that were signed in presence of Malaysian PM Mohd Najib Tun Razak and Indian PM Narendra Modi in New Delhi.
iii. Out of the 7 MoUs signed between Malaysia and India, the most significant was the one between Andhra Pradesh Economic Development Board and MIGHT Technology Nurturing Sdn. Bhd for implementation of 4th Generation Technology Park in Andhra Pradesh.

4. BERHAMPUR THAKURANI YATRA FESTIVAL BEGINS IN ODISHA
i. The festival of Goddess Budhi Thakurani called Berhampur Thakurani Yatra begun in southern Odisha.
ii. The month long festival will be celebrated by the weaving community, known as Devangiris.
iii. The festival was organized by P Durga Prasad Desibehera, whose family has been conducting the festival for generations.
iv. Berhampur is called the Silk city of Odisha. The festival has been celebrated in Berhampur from 1672.

DAILY CURRENT AFFAIRS: 4TH APR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 4TH APR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. PRESIDENT 3 DAY VISITS TO WEST BENGAL, JHARKHAND AND BIHAR
i. Mr. Pranab Mukherjee, President of India is on an official visit to Jharkhand, West Bengal, and Bihar.
ii. 1st April – Kolkata, West Bengal: President was the Chief Guest at 52nd Annual Convocation of Indian Institute of Management – Calcutta.
iii. 2nd April – Jharkhand: In the capital city Ranchi, President laid foundation stone of Rabindra Bhawan and Haj House.
iv. Other functions and ceremonies attended by President in Jharkhand included: Inauguration of 44 Kms Deoghar – Basukinath Solar Street Light Project, laying foundation stone of Software Technology Parks of India, Centre and Employees State Insurance Corporation Hospital.
v. 3rd April – Bihar: President concluded his 3-day tour by visiting Vikramshila University Monument, Shyama Charan Lahiri Peeth, Museum at Vikramshila and Gurudham-Bounsi in Bihar.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 3 & 4 APRIL

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 3 & 4 APRIL

1.  INDIA’S FIRST INTERNATIONAL CENTRE FOR FOOT AND MOUTH DISEASE (ICFMD) HAS SET UP IN WHICH STATE?
a) Uttar Pradesh
b) Odisha
c) Haryana
d) Assam

ANS - B
2. THE 19TH EDITION OF COMMONWEALTH FORESTRY CONFERENCE HAS STARTED IN WHICH STATE?
a) Kerala
b) Odisha
c) Assam
d) Uttarakhand

ANS - D
3.  WHAT IS THE THEME OF THE 2017 WORLD AUTISM AWARENESS DAY (WAAD)?
a) Towards Autonomy and Self-Determination
b) Autism and the 2030 Agenda: Inclusion and Neuro diversity
c) Sustainable Development: The Promise of Technology
d) Employment: The Autism Advantage

ANS - A
4. WHICH UNION MINISTER HAS LAUNCHED POWERTEX INDIA SCHEME TO BOOST POWERLOOM SECTOR?
a) Arun Jaitley
b) Rajnath Singh
c) Smriti Irani
d) Narendra Modi

ANS - C
5. WHO OF THE FOLLOWING HAS BEEN APPOINTED AS NEW CHIEF JUSTICE OF MADRAS HIGH COURT?
a) Justice Manjula Chellur
b) Justice Pritinker Diwaker
c) Justice G. Rohini
d) Indira Banerjee

ANS - D
6.  WHO HAS CLINCHED THE 2017 WOMEN’S SINGLES INDIA SUPER SERIES TOURNAMENT?
a) Carolina Marin
b) Sung Ji-Hyun
c) P V Sindhu
d) Saina Nehwal

ANS - C
7.  WHO HAS WON THE 2017 MEN’S SINGLES MIAMI OPEN TENNIS TOURNAMENT?
a) Milos Raonic
b) Dominic Thiem
c) Rafael Nadal
d) Roger Federer

ANS - D
8.  WHO HAS BEEN CHOSEN FOR THE 2017 UNESCO/GUILLERMO CANO WORLD PRESS FREEDOM PRIZE?
a) Mazen Darwish
b) Dawit Isaak
c) Ahmet Sik
d) Reeyot Alemu

ANS - B
9.  VIPUL, AN INDIAN FOREIGN SERVICE OFFICER HAS BEEN APPOINTED AS THE NEW INDIAN CONSUL-GENERAL IN WHICH POPULAR ARAB CITY?
a) Dubai
b) Abu Dhabi
c) Baghdad
d) Riyadh

ANS - A
10. UNION MINISTRY OF TOURISM HAS SANCTIONED RS 98.35 CR FOR TOURISM DEVELOPMENT IN WHICH STATE?
a) Sikkim
b) Uttarakhand
c) Himachal Pradesh
d) Assam

ANS - D


Popular Posts