Choose Your Language

Tuesday, April 11, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 10TH APR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 10TH APR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. THE MINISTER OF HOUSING & URBAN POVERTY ALLEVIATION SHRI VENKAIAH NAIDU LAUNCHED 352 HOUSING PROJECTS IN 53 CITIES
i. M Venkaiah Naidu, Union Minister of Housing & Urban Poverty Alleviation, launched 352 housing projects in 53 cities across 17 States. Mr. Naidu launched these projects at a function in Gandhinagar, Gujarat.
ii. No. of affordable houses to be constructed under this project are 2 lakh, Total Investment: Rs. 38000 cr.

2. NATIONAL CHILDREN’S FILM FESTIVAL HELD IN VISAKHAPATNAM
i. Union Minister for Information and Broadcasting M. Venkaiah Naidu inaugurated the 3-day National Children’s Film Festival at VUDA Children’s Arena in Visakhapatnam, Andhra Pradesh.
ii. The opening film of the NCFF is “Shanu – The Optimist”, directed by K.N.T. Sastry and produced by CFSI in 2016.
iii. This event has been organised by the Children’s Film Society India in association with the Government of Andhra Pradesh.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 9 & 10 APRIL

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 9 & 10 APRIL

1. TWO-DAY NATIONAL TB SUMMIT, FOR RAISING AWARENESS AND INCREASING MOMENTUM TO FIGHT AGAINST TB WAS HELD IN?
a) Bengaluru, Karnataka
b) Dharamshala, Himachal Pradesh
c) Nagpur, Maharashtra
d) Panaji, Goa

ANS - B
2. WHO AMONG THE FOLLOWING IS SET TO BECOME THE UNITED NATIONS’ YOUNGEST-EVER ‘MESSENGER OF PEACE’?
a) Malala Yousafzai
b) Mark Zuckerberg
c) Virat Kohli
d) Selena Gomez

ANS - A
3. WHICH PRIVATE SECTOR BANK HAS ANNOUNCED THE LAUNCH OF ITS UNIFIED PAYMENTS INTERFACE ON CHILLR?
a) Kotak Mahindra Bank
b) Bandhan Bank
c) HDFC Bank
d) Yes Bank

ANS - C
4. WHICH PRIVATE SECTOR BANK HAS ANNOUNCED THE OPENING OF ITS IFSC BANKING UNIT AT THE GUJARAT INTERNATIONAL FINANCE TEC-CITY?
a) Karur Vysya Bank
b) RBL Bank
c) IDFC Bank
d) Federal Bank

ANS - B
5. WHICH WEB PORTAL AND MOBILE APPLICATION HAS BEEN INAUGURATED BY UNION HOME MINISTER RAJNATH SINGH, TO ENABLE THE WILLING DONORS TO CONTRIBUTE TOWARDS THE FAMILY OF SOLDIERS WHO SACRIFICED HIS/HER LIFE IN LINE ON DUTY?
a) ‘Veer Sipahi’
b) ‘Shaheedo ko Salaam’
c) ‘Sainik Kosh’
d) ‘Bharat ke Veer’

ANS - D
6.  M VENKAIAH NAIDU UNION MINISTER OF HOUSING & URBAN POVERTY ALLEVIATION, LAUNCHED 352 HOUSING PROJECTS IN 53 CITIES ACROSS 17 STATES. TOTAL HOW MANY HOUSES WILL BE CONSTRUCTED UNDER THESE PROJECTS?
a) 4 lakh
b) 1 lakh
c) 3 lakh
d) 2 lakh

ANS - D
7.  UNION MINISTER FOR INFORMATION AND BROADCASTING M. VENKAIAH NAIDU INAUGURATED THE THREE-DAY NATIONAL CHILDREN’S FILM FESTIVAL IN:
a) Kochi, Kerala
b) Dharamshala, Himachal Pradesh
c) Visakhapatnam, Andhra Pradesh
d) Panaji, Goa

ANS - C
8.  WEST BURDWAN HAS BEEN DECLARED AS 23RD DISTRICT OF WHICH INDIAN STATE?
a) West Bengal
b) Telangana
c) Andhra Pradesh
d) Madhya Pradesh

ANS - A
9.  UTTAR PRADESH GOVERNMENT HAS GIVEN ITS APPROVAL TO BUILD A MUSIC VILLAGE NAMED ‘BISMILLAH KHAN SANGEET GRAM’. USTAD BISMILLAH KHAN WAS AN EXPONENT OF WHICH MUSICAL INSTRUMENT?
a) Tabla
b) Flute
c) Sitar
d) Shehnai

ANS - D
10.  INDIA HAS WON 12 MEDALS AT ASIAN YOUTH CHESS CHAMPIONSHIP WHICH WAS HELD IN:
a) Tokyo, Japan
b) Tashkent, Uzbekistan
c) Moscow, Russia
d) Bangkok, Thailand

ANS - B


DAILY CURRENT AFFAIRS: 9TH APR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 9TH APR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. TWO-DAY NATIONAL TB SUMMIT HELD IN DHARAMSHALA
i. Two-Day National TB Summit, for raising awareness and increasing momentum to fight against TB was held in Dharamshala, Himachal Pradesh.
i. Governor of Punjab VP Singh Badnore and Himachal Pradesh Health Minister Kaul Singh Thakur inaugurate the summit.
ii. This is the 1st such summit on TB which will bring together Central & State Ministers, Members of Parliament, bureaucrats, celebrities, donors, health experts, corporate partners and organisations working to eradicate TB. All these stakeholders will pledge their support for ‘TB free India by 2025’.

2. CENTER DECLARES KERALA DROUGHT-HIT, ANNOUNCES RS. 24000 CR RELIEF TO 8 STATES
i. The union government declared Kerala as a drought hit state along with 7 other states and announced a drought relief package of Rs 24000 cr to drought affected areas as well.
ii. Government has allowed 50 additional working days under The NATIONAL RURAL EMPLOYMENT GURANTEE SCHEME.
iii. 7 states which are included along with Kerala are Karnataka, Tamil Nadu, Uttarkhand, Uttar Pradesh, Rajasthan, Andhra Pradesh and Madhya Pradesh.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 7 & 8 APRIL

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 7 & 8 APRIL

1. PM NARENDRA MODI LAID THE FOUNDATION STONE OF A MULTI-MODAL TERMINAL ON RIVER GANGA IN WHICH DISTRICT OF JHARKHAND?
a) Ranchi
b) Sahibganj
c) Bokaro
d) Chatra

ANS - B
2. ‘JHARGRAM’ HAS BEEN DECLARED AS 22ND DISTRICT OF WHICH INDIAN STATE?
a) Telangana
b) Madhya Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) West Bengal

ANS - D
3. POST ANNOUNCEMENT OF RBI’S 1ST BI-MONTHLY MONETARY POLICY STATEMENT FOR FINANCIAL YEAR 2017-18, THE REVERSE REPO RATE STANDS AT:
a) 5.50%
b) 5.25%
c) 6.00%
d) 5.75%

ANS - C
4. WHO AMONG THE FOLLOWING TOOK CHARGE AS NEW EXECUTIVE DIRECTOR OF RBI?
a) Malvika Sinha
b) Avani Parikh
c) Shikha Patni
d) Prabha Menon

ANS - A
5. ‘INTERNATIONAL DAY OF SPORT FOR DEVELOPMENT AND PEACE’ IS CELEBRATED ON WHICH DATE EVERY YEAR?
a) 4th April
b) 3rd April
c) 6th April
d) 5th April

ANS - C
6.  CHIEF MINISTER OF WHICH STATE HAS LAUNCHED ‘DEENDAYAL RASOI YOJANA’ IN 49 DISTRICTS OF THE STATE?
a) Haryana
b) Rajasthan
c) Madhya Pradesh
d) Bihar

ANS - C
7.  INDIA HAS SIGNED $175 MILLION LOAN AGREEMENT WITH WHICH INTERNATIONAL FINANCIAL ORGANISATION FOR IMPROVING SOLAR TRANSMISSION SYSTEM?
a) New Development Bank
b) World Bank
c) International Monetary Fund
d) Asian Development Bank

ANS - A
8.  ISRO AND INDIAN AGRICULTURE MINISTRY HAVE DECIDED TO TEAM UP TO GEO-TAG AGRICULTURAL ASSETS. WHAT IS THE PURPOSE BEHIND THIS TIE-UP?
a) Formulating schemes for development in the agricultural sector
b) Getting real time status of agricultural assets
c) Better land and crop management
d) All of the above

ANS - D
9.  US BASED NATIONAL BASKETBALL ASSOCIATION HAS LAUNCHED INDIA’S FIRST BASKETBALL SCHOOL IN WHICH CITY?
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Kochi
d) Kolkata

ANS - B
10.  WORLD HEALTH DAY’ IS CELEBRATED ON WHICH DATE EVERY YEAR?
a) 7th April
b) 5th April
c) 6th April
d) 8th April


ANS - A

Popular Posts