Choose Your Language

Friday, April 14, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 14TH APR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 14TH APR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. RECENT APPROVALS BY CENTRAL GOVERNMENT – APRIL 12 2017
i. The Union Cabinet, chaired by PM Narendra Modi has approved signing of Framework of Understanding on Cooperation in the Hydrocarbon Sector with Bangladesh.
ii. A Memorandum of Understanding on cooperation in the field of justice between India and the North African country, Tunisia has been approved by the Union Cabinet.
iii. The judgment pertaining to Target Plus Scheme under Foreign Trade Policy 2004-09 was passed by Supreme Court on October 27, 2015.
iv. Indian Institute of Petroleum and Energy will be built at a cost of over Rs. 655 cr.
v. Cabinet approves setting up of a Special Purpose Vehicle to be called Government e-Marketplace.

2. AUSTRALIAN PM TURNBULL ARRIVES IN NEW DELHI ON 4-DAY VISIT
i. Australian PM Malcolm Turnbull was on an official visit to India from 9th-12th April. This was Turnbull’s 1st visit to India after he assumed office in September 2015.
ii. India and Australia inked 6 pacts after comprehensive talks between PM Narendra Modi and visiting Australian PM Malcolm Turnbull in New Delhi.
iii. Indian PM Narendra Modi and Australian PM Malcolm Turnbull jointly inaugurated TERI-Deakin Nanobiotechnology Centre through a video conference.
iv. Union Minister for Youth Affairs, Vijay Goel and Australian PM Malcolm Turnbull launched Sports Partnership in Mumbai with an aim to increase cooperation in sports among India and Australia.

DAILY CURRENT AFFAIRS: 13TH APR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 13TH APR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. PARLIAMENT PASSES HIV AND AIDS (PREVENTION AND CONTROL) BILL 2017
i. Parliament passed Human Immunodeficiency Virus and Acquired Immune Deficiency Syndrome (Prevention and Control) Bill, 2017 to ensure equality for HIV positive persons in spheres of education, employment and treatment.
ii. The bill prohibits discrimination towards HIV positive persons in areas of education, healthcare treatment, jobs, availing insurance, holding public/private office and residing or renting a property.
iii. Affected person’s informed consent has to be sought before disclosing his/her HIV status.

DAILY CURRENT AFFAIRS: 12TH APR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 12TH APR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. LOK SABHA PASSES 123RD CONSTITUTION AMENDMENT BILL 2017
i. Lok Sabha passed 123rd Constitution Amendment Bill, 2017 with 360 members voting in favour and 2 members voting against it. This amendment bill seeks to grant constitutional status to National Commission for Socially and Educationally Backward Classes.
ii. The amendment bill was introduced in Lok Sabha by Thaawarchand Gehlot, Union Social Justice and Empowerment Minister.
iii. The amendment bill seeks to insert Article 338B in the Indian Constitution. This article will list out the structure and functions of the proposed National Commission for Socially and Educationally Backward Classes.

2. GOVERNMENT SETS UP INTER-MINISTERIAL PANEL TO MONITOR UDAN
i. The Government has set up an inter-ministerial committee to monitor the regional air connectivity scheme UDAN which seeks to make flying affordable by connecting unserved and under-served airports.
ii. UDAN- Ude DeshKa Aam Nagrik. The Inter-Ministerial Monitoring-cum-coordination Committee would be responsible for Regional Connectivity Scheme overall monitoring of the schemes.
iii. The panel would be responsible for coordination among the stakeholders including state government. The panel members include Bureau of Civil aviation security, Airport Authority of India chairman and Representatives from the Directorate General of Civil Aviation,
iv. In the flights operated under RCS around 50% of the seats would have afire cap Rs2500 per seat/hour. Other benefits include zero airport charges for the operators and 3 years restricted on the routes.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 13 & 14 APRIL

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 13 & 14 APRIL

1. WHICH AMONG THE FOLLOWING SCHEME HAS BEEN STALLED BY UTTAR PRADESH STATE GOVT.?
a) Samajwadi Kisan Sahayta Scheme
b) Samajwadi Pension Scheme
c) Samajwadi Gram Ujala Scheme
d) Samajwadi Bal Saaksharta Scheme

ANS - B
2. A MINISTERIAL CONFERENCE OF G20 MINISTERS IN CHARGE OF DIGITALISATION WAS HELD IN?
a) Rome, Italy
b) Lucca, Italy
c) Berlin, Germany
d) Dusseldorf, Germany

ANS - D
3. NBFC MANAPPURAM FINANCE HAS LAUNCHED ITS OWN PREPAID CARDS IN TIE-UP WITH WHICH PRIVATE SECTOR BANK?
a) Yes Bank
b) ICICI Bank
c) Axis Bank
d) HDFC Bank

ANS - A
4. WHICH ENTITY HAS JOINED HANDS WITH THE STATE BANK OF INDIA TO PROMOTE CASHLESS TRANSACTIONS LIKE ‘SBI BUDDY E-WALLET’ AND POS MACHINES?
a) NABARD
b) Bombay Stock Exchange
c) Department of Post
d) National Stock Exchange of India

ANS - C
5. WHO IS THE AUTHOR OF THE BOOK ‘MATOSHREE’, WHICH WAS RECENTLY RELEASED BY PM NARENDRA MODI?
a) Union Textiles Minister, Smriti Iran
b) Union Home Minister, Rajnath Singh
c) President of the Bharatiya Janata Party, Amit Shah
d) Lok Sabha Speaker, Sumitra Mahajan

ANS - D
6.  UNION CABINET HAS APPROVED MEMORANDUM OF UNDERSTANDING ON COOPERATION IN THE FIELD OF JUSTICE BETWEEN INDIA AND WHICH NORTH AFRICAN COUNTRY?
a) Libya
b) Algeria
c) Tunisia
d) Morocco

ANS - C
7.  UNION CABINET HAS APPROVED SETTING UP OF INDIAN INSTITUTE OF PETROLEUM AND ENERGY AT:
a) Kochi, Kerala
b) Visakhapatnam, Andhra Pradesh
c) Bhubaneswar, Odisha
d) Kandla, Gujarat

ANS - B
8.  WHICH STATE GOVT. HAS RE-LAUNCHED ‘ADARANA’ SHCEME?
a) Andhra Pradesh
b) Karnataka
c) Haryana
d) Punjab

ANS - A
9.  GOVT. HAS FORMED AN INTER-DISCIPLINARY COMMITTEE TO EXAMINE EXISTING FRAMEWORK REGARDING VIRTUAL CURRENCIES. WHO IS THE CHAIRMAN OF THIS COMMITTEE?
a) Bhavin Goyal
b) Siddharth Kaushik
c) Jitendra Panchal
d) Dinesh Sharma

ANS - D
10.  M.S.MAHABALESHWARA HAS BEEN APPOINTED AS MD AND CEO OF WHICH PRIVATE SECTOR BANK?
a) Axis Bank
b) Karnataka Bank
c) Federal Bank
d) Karur Vysya Bank

ANS - B



Popular Posts