Choose Your Language

Wednesday, April 19, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 17 & 18 APRIL

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 17 & 18 APRIL

1. WHICH RAILWAY STATION IN BHOPAL HAS BECOME INDIA’S FIRST PRIVATELY-RUN RAILWAY STATION?
a) Habibganj Railway Station
b) Raniganj Railway Station
c) Sahibganj Railway Station
d) Kunwarganj Railway Station

ANS - A
2. BRICS SPECIAL ENVOYS ON MIDDLE-EAST MEET WAS HELD IN:
a) Moscow, Russia
b) Beijing, China
c) Durban, South Africa
d) Visakhapatnam, India

ANS - D
3. ’RONGALI BIHU’ FESTIVAL IS CELEBRATED IN WHICH STATE OF INDIA?
a) Himachal Pradesh
b) Assam
c) West Bengal
d) Goa

ANS - B
4. WHICH AMONG THE FOLLOWING HAS BECOME THE FIRST STATE TO LAUNCH A SPECIAL AWARENESS DRIVE TO ENSURE THAT TRANSGENDERS IN THE STATE REGISTER AS VOTERS IN LARGER NUMBERS?
a) Madhya Pradesh
b) Telangana
c) Maharashtra
d) Uttarakhand

ANS - C
5. ROBERT W. TAYLOR, WHO PASSED AWAY RECENTLY, WAS A RENOWNED:
a) American Computer Scientist
b) American Astronaut
c) American Historian
d) American Mathematician

ANS - A
6.  PRESIDENT PRANAB MUKHERJEE INAUGURATED THE KEMPEGOWDA FESTIVAL IN:
a) Bengaluru
b) New Delhi
c) Hubli
d) Bijapur

ANS - B
7.  SAGARMATHA FRIENSHIP 2017’ IS THE 1ST EVER JOINT MILITARY EXERCISE BETWEEN WHICH TWO ASIAN COUNTRIES?
a) Bangladesh and Nepal
b) China and Bangladesh
c) China and Nepal
d) India and Sri Lanka

ANS - C
8.  AS PER WORLD BANK REPORT, THE INDIAN ECONOMY IS EXPECTED TO GROW AT ____% IN 2017?
a) 7.8%
b) 7.5%
c) 8.1%
d) 7.2%

ANS - D
9.  BHEL HAS COMMISSIONED TWO UNITS OF 270 MW THERMAL POWER PROJECT IN WHICH DISTRICT OF MAHARASHTRA?
a) Nashik
b) Latur
c) Kolhapur
d) Jalna

ANS - A
10.  UNION HRD MINISTER MR. PRAKASH JAVADEKAR LAUNCHED A PORTAL AND A MOBILE APP OF RUSA IN NEW DELHI. WHAT DOES ABBREVIATION RUSA STAND FOR?
a) Rojgar Uchchatar Shaaksharta Abhiyan
b) Rojgar Uchchatar Shiksha Abhiyan
c) D.Rashtriya Uchchatar Shaaksharta Abhiyan
d Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan


ANS - D

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 15 & 16 APRIL

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 15 & 16 APRIL

1. WHICH STATE’S POLICE DEPARTMENT HAS INITIATED ‘TARE ZAMEEN PAR’ PROGRAMME FOR UNDERPRIVILEGED CHILDREN?
a) Maharashtra
b) Jharkhand
c) Rajasthan
d) Gujarat

ANS - B
2. WHICH POLICE SQUADS HAVE BEEN LAUNCHED BY HARYANA STATE GOVT. TO STOP HARASSMENT OF WOMEN IN PUBLIC PLACES?
a) ’Durga Vahini’
b) ’Stree Shakti’
c) ’Gulabi Squad’
d) ’Pink Patrol’

ANS - A
3. WHICH COUNTRY HAS RAISED $9 BILLION THROUGH ITS 1ST GLOBAL ISLAMIC BOND ISSUE?
a) UAE
b) Qatar
c) Oman
d) Saudi Arabi

ANS - D
4. WHICH FINANCIAL INSTITUTION HAS APPROVED $375 MILLION LOAN TO INDIA FOR DEVELOPING ITS 1ST WATERWAY PROJECT – THE NATIONAL WATERWAY 1?
a) New Development Bank
b) International Monetary Fund
c) World Bank
d) Asian Development Bank

ANS - C
5. WHICH OPERATION HAS BEEN LAUNCHED BY INCOME TAX DEPARTMENT TO PROBE OVER 60000 INDIVIDUALS INCLUDING 1300 ‘HIGH RISK’ INDIVIDUALS, WHO UNDERTOOK HIGH VALUE CASH TRANSACTIONS DURING NOTE BAN PERIOD?
a) Operation Clean Money II
b) Operation Black Money II
c) Operation Dhan Chase II
d) Operation Swachh Dhan II

ANS - A
6.  WHICH STATE CELEBRATED ITS 70TH FOUNDATION DAY ON APRIL 15?
a) Bihar
b) Karnataka
c) Uttarakhand
d) Himachal Pradesh

ANS - D
7.  WHICH STATE GOVT. HAS SIGNED MOU WITH CENTRAL GOVT. FOR “POWER FOR ALL” SCHEME IN THE STATE?
a) Goa
b) Uttar Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Kerala

ANS - B
8.  TO EASE BAD DEBT, RBI HAS COME OUT WITH A REVISED PCA FRAMEWORK FOR BANKS WHICH WILL BE EFFECTIVE FROM APRIL 1. WHAT DOES ABBREVIATION PCA STAND FOR?
a) Prompt Corrective Action
b) Punitive Corrective Action
c) Punitive Consolidation Action
d) Prompt Consolidation Action

ANS - A
9.  WHICH ENTITY HAS DEVELOPED A GOVERNANCE, REWARD AND ACCOUNTABILITY FRAMEWORK FOR PUBLIC SECTOR BANKS?
a) Union Finance Ministry
b) Reserve Bank of India
c) Bank Boards Bureau
d) NITI Aayog

ANS - C
10.  WHICH WEB APPLICATION HAS BEEN LAUNCHED BY MANIPUR CHIEF MINISTER NONGTHOMBAM BIREN SINGH, TO MONITOR ALL GOVERNMENT FUNDED PROJECTS AND ENSURE TRANSPARENCY AND ACCOUNTABILITY?
a) SHEESHA
b) DARPAN
c) PRAMAAN
d) MIRROR

ANS - B


Popular Posts