Choose Your Language

Thursday, June 29, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 25TH JUNE 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 25TH JUNE 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. VENKAIAH NAIDU INAUGURATES ‘HOMES FOR ALL’ PROPERTY SHOW IN AHMEDABAD
i. Union Minister for Urban Development, Housing and Poverty Alleviation Venkaiah Naidu inagurated the ‘Homes For All’ property.
ii .The show is organized by Ahmedabad Municipal Corporation and GIHED CREDAI in Ahmedabad.
iii. On the occasion, Mr. Naidu has launched several smart initiatives such as AMC Seva Mobile Application, Janmitra Card -‘One Card Many Services’, Amdavad Airport Shuttle Service, and Intelligent Transit Management System among others.
iv. The Janmitra card enables multimodal transport journey payments like Transit Services Ticketing for AMTS, BRTS, Payments for Municipal Services, Payment for any other retail transaction.

DAILY CURRENT AFFAIRS: 26TH JUNE 2017

(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. WORLD’S HIGHEST RAIL TRACK SURVEY TO COMMENCE AT LEH
i. Indian Railways will start the final location survey of the 498 km long Bilaspur-Manali-Leh line at Leh in Jammu and Kashmir.
ii. The proposed new rail line will connect all important locations between Bilaspur and Leh namely Sunder Nagar Mandi, Keylong, Manali, Tandi, Koksar, Darcha, Upshi and Karu.
iii. Coming up at a height of 3,300 metres, the strategically important rail project is touted to become the highest rail track in the world, overtaking China’s Qinghai–Tibet Railway.
iv. Union Railway Minister Suresh Prabhu will inaugurate the work for the final location survey at an estimated cost of Rs 157.77 cr. Survey is funded by the defence ministry and has been entrusted to RITES, a Railways PSU.

2. 135TH JAGANNATH PURI CHARIOT FESTIVAL BEGINS IN ODISHA
i. The 135th Jagannath Yatra starts from June 25 and ends on July 3. The end of Yatra is termed as the return cart festival or BahudaJatra.
ii. The Jagannath Yatra festival will be held in Odisha. The Rath Yatra festival is related to Lord Jagannath. According to Hindu calendar, this yatra is celebrated every year on Ashadh Shukla Dwitiya.
iii. The 5000 year old chariot festival marks the return of Lord Krishna to Vrindavan with his brother Balabhadra and sister Subhadra.
iv. This yatra includes three majestic chariots Nandighosa, Taladwaja and Darpadalan.
v. Sudarsan Pattnaik has carved beautiful art on RathYatra of Lord Jagannath at the Puri beach in Odisha with message “Let us all immerse in the spirit of unity & brotherhood”.

DAILY CURRENT AFFAIRS: 24TH JUNE 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 24TH JUNE 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.INSS

1. INDIA’S BIGGEST MUNICIPAL BONDS PROGRAMME LAUNCHED IN MAHARASHTRA
i. Pune Municipal Corporation launched India’s biggest municipal bonds  programme. The project looks to raise Rs 2,264 cr in five years. Union Urban Development Minister Venkaiah Naidu launched the programme at Bombay Stock Exchange.
ii. In its first tranche, the Pune Municipal Corporation raised Rs.200 cr through the Bombay Stock Exchange’s bond trading platform at a coupon rate of 7.59% for 10 years.
iii. The issue received a good response with bonds being over-subscribed by six times.

Tuesday, June 27, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 23 & 24 JUNE

 DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 23 & 24 JUNE
Q1. Which operation will be launched by Indian Railways to improve services in Rajdhani and Shatabdi Express trains?
a.     ’Operation Swarn’
b.    ’Operation Clean-up’
c.     ’Operation New Look’
d.    ’Operation Swachh’
Ans: A
Q2. Which entity signed a MoU with Housing and Urban Development Corporation for facilitating “Housing for All by 2022″?
a.     FICCI
b.    NABARD
c.     EPFO
d.    SIDBI
Ans: C
Q3. Which among the following has become 3rd Indian State to be ‘Open Defecation Free’?
a.     Telangana
b.    West Bengal
c.     Kerala
d.    Gujarat
Ans: C
Q4. 2017 Biotechnology Innovation Organization International Convention was held in?
a.     Germany
b.    US
c.     China
d.    UK
Ans: B
Q5. Kenneth I Juster, is set to be _______ new ambassador to India?
a.     France’s
b.    UK’s
c.     Russia’s
d.    US’s
Ans: D
Q6.  Which among the following Municipal Corporation launched India’s biggest municipal bonds programme?
a.     New Delhi Municipal Corporation
b.    Ahmedabad Municipal Corporation
c.     Pune Municipal Corporation
d.    Indore Municipal Corporation
Ans: C
Q7.  Central Government released a commemorative postage stamp on completion of 50 years of?
a.     The Passports Act, 1967
b.    The Finance Act, 1967
c.     The Voters Card Act, 1967
d.    The Banking Act, 1967
Ans: A
Q8.  The World Bank and Asian Infrastructure Investment Bank have together agreed to extend the loan to which Indian state towards helping it build a reliable, quality and affordable power supply to citizens?
a.     Jharkhand
b.    Andhra Pradesh
c.     Kerala
d.    Telangana
Ans: B
Q9.  Who among the following launched the Startup India Virtual Hub at New Delhi?
a.     Finance Minister Arun Jaitley
b.    President Pranab Mukherjee
c.     Vice-President Hamid Ansari
d.    Commerce Minister Nirmala Sitharaman
Ans: D
Q10.  What was the theme of ‘UN Public Service Day’ celebrated?
a.     The Future is Now
b.    Public Service for Inclusive Growth
c.     Public Service as a Career
d.    Public Service and Use of Technology
Ans: A


Monday, June 26, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 21 & 22 JUNE

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 21 & 22 JUNE

1.  WHICH STATE GOVERNMENT ANNOUNCED FREE EDUCATION FOR GIRLS IN GOVERNMENT SCHOOLS AND COLLEGES FROM NURSERY TO PHD?
a) Punjab
b) Andhra Pradesh
c) Telangana
d) Haryana

ANS - A
2. BRICS FOREIGN MINISTERS MEETING WAS HELD ON 18TH AND 19TH JUNE 2017 IN:
a) Durban, South Africa
b) Rio de Janeiro, Brazil
c) Beijing, China
d) Moscow, Russia

ANS - C
3. INDIA HAD SIGNED A HISTORICAL AGREEMENT TO PROMOTE COOPERATION IN THE FIELD OF ARCHIVES WITH WHICH EUROPEAN COUNTRY?
a) Germany
b) France
c) UK
d) Portugal

ANS - D
4. WHICH INTERNATIONAL FINANCIAL INSTITUTION HAS SIGNED AN AGREEMENT WITH INDIAN GOVERNMENT TO PROVIDE A $275 MILLION LOAN TO UPGRADE PIPED WATER SUPPLY AND MUNICIPAL SERVICES IN 64 SMALL TOWNS IN MADHYA PRADESH?
a) International Monetary Fund
b) Asian Development Bank
c) Asian Infrastructure Investment Bank
d) New Development Bank

ANS - B
5. ORWELL PRIZE IS RELATED TO WHICH FIELD?
a) Outstanding contribution to Environment Conservation
b) Medicinal Research
c) Writing and Reporting
d) Outstanding contribution to Social Service

ANS - C
6.  ACCORDING TO DATA RELEASED BY RESERVE BANK OF INDIA, BANKS’ CREDITGROWTH GREW AT ____% IN THE FORTNIGHT ENDED JUNE 9?
a) 5.92%
b) 5.82%
c) 6.02%
d) 5.72%

ANS - C
7.  WHICH BANK IN ASSOCIATION WITH KOCHI METRO RAIL CORPORATION HAS LAUNCHED ‘KOCHI1’ CARD, WHICH IS INDIA’S 1ST OPEN LOOP EMV CONTACTLESS METRO CARD?
a) Kotak Mahindra Bank
b) ICICI Bank
c) Yes Bank
d) Axis Bank

ANS - D
8.  SAINJ HYDRO POWER PROJECT IS LOCATED IN WHICH INDIAN STATE?
a) Himachal Pradesh
b) Uttarakhand
c) Chhattisgarh
d) West Bengal

ANS - A
9.  JEEVANDAS NARAYAN HAS BEEN APPOINTED AS THE MANAGING DIRECTOR OF?
a) Dewan Housing Finance Corporation
b) Manappuram Home Finance
c) Aaditya Birla Housing Finance
d) Edelweiss Housing Finance

ANS - B
10.  MOHAMMED BIN SALMAN HAS BEEN NAMED AS THE CROWN PRICE OF?
a) Qatar
b) UAE
c) Oman
d) Saudi Arabia

ANS - D



DAILY CURRENT AFFAIRS: 23RD JUNE 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 23RD JUNE 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.INSS

1. RAILWAYS TO LAUNCH OPERATION SWARN TO REVAMP RAJDHANI, SHATABDI TRAINS
i. The Railway Ministry will launch “Operation Swarn” to improve services in Rajdhani and Shatabdi Express trains. The move has come as a response to repeated complaints of deteriorated services, low quality of food and poor sanitation in these trains.
ii. ‘Operation Swarn’ will be conducted in a phased manner. Under the 1st phase, the Mumbai-Delhi Rajdhani Express and Mumbai-Ahmedabad Shatabdi Express have been selected for upgradation, for which the work will start from September 2017.
ii. An amount of Rs 50 lakh will be allotted to each Shatabdi and Rajdhani train on various routes for the revamp.

DAILY CURRENT AFFAIRS: 22ND JUNE 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 22ND JUNE 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. BANK CREDIT GROWS AT 6.02%, DEPOSITS AT 11.19%
i. According to data released by RBI, Banks’ credit growth grew at 6.02% to Rs 76,58,212 cr in the fortnight ended June 9 from Rs 72,22,939 cr in the same period of fiscal 2016, whereas bank deposits grew at 11.19% to Rs 105,77,947 cr from Rs 95,13,148 cr in the fortnight ended June 10, 2016.
ii. Credit growth was slightly higher than the previous fortnight ended on May 26, 2017.
iii. In the fortnight ended May 26, 2017, credit growth grew by 5.08% with an outstanding loans at Rs 75,93,546 cr.

Friday, June 23, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 21st JUNE 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 21st JUNE 2017
(DAILY NEWS INDIA)S
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. PUNJAB FINANCE MINISTER MANPREET BADAL PRESENTED STATE BUDGET FOR THE YEAR 2017-18
i. Punjab Finance minister Manpreet Badal presented a state budget of Rs 1.18 lakh cr for the financial year 2017-18. The budget presented by Manpreet Badal, focused on reducing the crushing debt burden and restoring fiscal stability.
ii. The budget laid special emphasis on education and social sectors. Badal also mentioned that Punjab’s outstanding debt will be Rs 1.95 lakh cr by the end of the financial year.
iii. Free education for girls in Punjab from Nursery to PhD. Punjab Government announced free education for girls in government schools and colleges from Nursery to PhD.
iv. This initiative was one of the key electoral promises made by Punjab Chief Minister Captain Amarinder Singh. As a step towards women empowerment, reservation for women in Panchayati Raj Institutions and Urban Local Bodies has already been increased by the government from 33 per cent to 50 per cent.

2. BRICS FOREIGN MINISTERS MEETING HELD IN BEIJING, CHINA
i. Minister of State for External Affairs V K Singh attended a Meeting of Foreign Ministers of BRICS countries in Beijing, China. Earlier, External Affairs Minister Sushma Swaraj, who was scheduled to attend this meeting but later cancelled it owing to health reasons.
ii. The meeting was chaired by Chinese Foreign Minister Wang Yi. During his address at the meeting, V K Singh urged the member countries not to differentiate between “good and bad” terrorists – in an apparent reference to Pakistan.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 19 & 20 JUNE

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 19 & 20 JUNE

1. THE CENTRAL RESERVE POLICE FORCE LAUNCHED A 24×7 HELPLINE, ______ IN SRINAGAR WITH AN AIM TO HELP CITIZENS?
a) ‘Madadgar’
b) ‘Saathi’
c) ‘Shantidoot’
d) ‘Dost’

ANS - A
2. EXTERNAL AFFAIRS MINISTER SUSHMA SWARAJ INAUGURATED ‘KIP’ FOR YOUNG OVERSEAS INDIANS AT A FUNCTION IN NEW DELHI. ABBREVIATION KIP STANDS FOR?
a) Knowledge India Programme
b) Know India Programme
c) Know India Portal
d) Knowledge Information Programme

ANS - B
3. WHICH AMONG THE FOLLOWING IS THE 6TH BANK AGAINST WHICH THE RESERVE BANK OF INDIA HAS INITIATED PROMPT CORRECTIVE ACTION?
a) Allahabad Bank
b) Corporation Bank
c) Bank of Maharashtra
d) Bank of India

ANS - C
4. WHICH COMPANY ANNOUNCED COMMISSIONING OF A 50-MEGAWATT SOLAR PV PLANT IN MAHOBA DISTRICT, UTTAR PRADESH, UNDER THE NATIONAL SOLAR MISSION SCHEME?
a) Reliance Power
b) NTPC
c) BHEL
d) Adani Group

ANS - D
5. BOARD OF GOVERNORS OF THE AIIB AT THEIR 2ND ANNUAL MEETING ANNOUNCED THAT ITS THIRD ANNUAL MEETING WILL BE HELD IN _____?
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Kochi
d) Chennai

ANS - A
6.  PIYUSH GOYAL, MINISTER OF STATE (I/C) FOR POWER, COAL, NEW AND RENEWABLE ENERGY AND MINES LAUNCHED THE ECBC 2017 WHICH PRESCRIBES THE ENERGY PERFORMANCE STANDARDS FOR NEW COMMERCIAL BUILDINGS TO BE CONSTRUCTED ACROSS INDIA. ABBREVIATION ECBC STANDS FOR?
a) Estimated Conservation Building Code 2017
b) Energy Costing Building Code 2017
c) Energy Conversion Building Code 2017
d) Energy Conservation Building Code 2017

ANS - D
7.  VEDANTA GROUP AND JHARKHAND STATE MINERAL DEVELOPMENT CORPORATION HAS SIGNED A MOU TO JOINTLY SET UP A STEEL PLANT IN WHICH DISTRICT OF JHARKHAND?
a) Bokaro
b) Dhanbad
c) West Singhbhum
d) Deoghar

ANS - C
8.  WHICH BOLLYWOOD ACTOR HAS BEEN ROPED IN BY GOVERNMENT TO PROMOTE GOODS AND SERVICES TAX, AHEAD OF THE SWEEPING TAX REFORM’S IMPLEMENTATION SCHEDULED FROM JULY 1, 2017?
a) Salman Khan
b) Amitabh Bachchan
c) Shah Rukh Khan
d) Amir Khan

ANS - B
9.  MINISTER FOR SCIENCE & TECHNOLOGY, DR. HARSHVARDHAN LAUNCHED WHICH MOBILE APP IN NEW DELHI?
a) “Celebrating Yoga”
b) “Yoga for Health”
c) “Yoga for Life”
d) “Yoga and Society”

ANS - A
10.  WHO AMONG THE FOLLOWING HAS WON INDONESIA OPEN 2017 SUPER SERIES BADMINTON TOURNAMENT IN MEN’S SINGLES CATEGORY?
a) Parupalli Kashyap
b) Kidambi Srikanth
c) Pankaj Ahuja
d) Aditya Joshi

ANS - B






Popular Posts