Choose Your Language

Tuesday, May 2, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 30TH APR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 30TH APR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. CHHATTISGARH PASSES STATE GST BILL, BECOMES 5TH STATE TO ADOPT TAX REFORM LAW
i. Chhattisgarh passed Goods and Service Tax Bill on April 28th and become the 5th state in the country after Bihar, Telangana, Jharkhand and Rajasthan.
ii. Chhattisgarh CM Raman Singh said the bill has been enacted to implement the concept of one nation, one tax, one market. He also stated that the GST Bill is expected at simplifying the tax system and expanding the tax base.
iii. The Bill was tabled earlier in the House by Commerce and Industries Minister Amar Agarwal.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 29 & 30 APRIL

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 29 & 30 APRIL

1. TOTAL INVESTMENTS SO FAR APPROVED UNDER PRADHAN MANTRI AWAS YOJANA (URBAN) HAVE CROSSED RS. ___?
a) One lakh crore
b) Three lakh crore
c) Four lakh crore
d) Two lakh crore

ANS - A
2. ________HAS LAUNCHED DIGITAL GOLD IN COLLABORATION WITH ACCREDITED REFINERY MMTC-PAMP, WHICH ALLOWS USERS TO BUY, SELL AND EVEN STORE GOLD?
a) PayUmoney
b) Mobikwik
c) Freecharge
d) Paytm

ANS - D
3. WHAT WAS THE 2017 THEME OF ‘WORLD DAY FOR SAFETY AND HEALTH AT WORK’,?
a) Making Decent Work a Reality
b) Optimize the collection and use of Occupational Safety and Health data.
c) Promoting Safety and Health in a Green Economy
d) Workplace Stress: a collective challenge

ANS - B
4. INDIA’S FIRST EVER TRANSGENDER SPORTS MEET WAS HELD IN WHICH STATE?
a) Maharashtra
b) Andhra Pradesh
c) Kerala
d) Tamil Nadu

ANS - C
5. INDIA’S FIRST BOOK VILLAGE WILL BE INAUGURATED IN WHICH VILLAGE OF MAHARASHTRA?
a) Bhilar
b) Andharwadi
c) Chikhali
d) Beldari

ANS - A
6.  WHICH COUNTRY HAS PLACED INDIA IN ITS ‘PRIORITY WATCH LIST’ FOR NOT PROVIDING ADEQUATE PROTECTION TO INTELLECTUAL PROPERTY RIGHTS?
a) Japan
b) US
c) France
d) Germany

ANS - B
7.  WHICH INTERNATIONAL ORGANISATION HAS STATED THAT GOODS AND SERVICES TAX, THE LANDMARK TAX REFORM TO BE IMPLEMENTED FROM 1 JULY, WOULD HELP RAISE INDIA’S GDP GROWTH RATE TO ABOVE 8%?
a) International Monetary Fund
b) World Bank
c) New Development Bank
d) Asian Development Bank

ANS - A
8.  A SMALL PANCHAYAT WARD IN____ BECAME INDIA’S 1ST DIGITALISED PANCHAYAT WARD?
a) Punjab
b) Telangana
c) Kerala
d) Rajasthan

ANS - C
9.  WHICH 2 INDIAN-AMERICANS ARE AMONG 46 EMERGING COLLEGE AND UNIVERSITY LEADERS SELECTED BY AMERICAN COUNCIL ON EDUCATION FOR ITS PRESTIGIOUS FELLOWSHIP?
a) Sanjana Rai and Sundeep Muppidi
b) Sanjana Rai and Rajesh Nair
c) Ritu Raju and Rajesh Nair
d) Ritu Raju and Sundeep Muppidi

ANS - D
10.  WHICH AMONG THE FOLLOWING INDIAN COAST GUARD SHIP WAS DECOMMISSIONED ON APRIL 28?
a) ICGS Veera
b) ICGS Varuna
c) ICGS Varad
d) ICGS Varaha

ANS - C


DAILY CURRENT AFFAIRS: 29TH APR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 29TH APR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. UMA BHARTI LAUNCHES CENTRE’S EXTENSIVE WATER CONSERVATION PROGRAMME FOR DROUGHT PRONE AREAS OF COUNTRY
i. Ganga Rejuvenation Minister Uma Bharti launched Centre’s extensive water conservation programme for drought prone areas of country.
ii. This programme was launched at Bandri in Sagar district of Madhya Pradesh in presence of Irrigation Minister of Madhya Pradesh, Narottam Mishra and Dharmpal Sing – Irrigation Minister of Uttar Pradesh.
ii. The programme aims to increase irrigation area and protect water resources in Bundelkhand region, Marathawada region (in Maharashtra) and Kalahandi, Bolangir and Koraput in Odisha.

Popular Posts