Choose Your Language

Saturday, May 6, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 3RD MAY 2017

(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. HRD MINISTER PRAKASH JAVEDEKAR LAUNCHES VIDHYA –VEERTA ABHIYAN
i. Prakash Javadekar, The Minister for Human Resource and Development has launched Students for soldiers- a nationwide Vidya – Veerta Abhiyan.
ii. The portraits of Param Veer Chakra decorated soldiers were handed over to the Vice Chancellors of Delhi University, Jawaharlal Nehru University, Jamia Milia Islamia, Jammu and IIT Delhi.
iii. The “wall of heroes” depicting portraits of brave soldiers who showed exemplary bravery in defending the nation is expected to instill a sense of patriotism and nationalism among students.

2. 4TH NATIONAL STANDARDS CONCLAVE HELD IN NEW DELHI
i. 4th National Standards Conclave was held in New Delhi. It is organised by Department of Commerce, Govt. of India in collaboration with Confederation of Indian Industry, Bureau of Indian Standards and the National Accreditation Board for Certification Bodies and other knowledge partners
ii. Objective of 4th National Standards Conclave is to bring awareness and prepare Industries, State Governments, Central Government Ministries, regulatory/standards setting and conformity assessment bodies on the growing importance of “Standards” in the changing scenario of global trade.
iii. 9 sessions were held during this conclave, wherein several issues pertaining to standards in various sectors were discussed.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 3 & 4 MAY

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 3 & 4 MAY

1. UNION HRD MINISTER PRAKASH JAVADEKAR LAUNCHED CENTRE’S _____ TO ENCOURAGE 1,000 EDUCATIONAL INSTITUTIONS TO DISPLAY PORTRAITS OF WAR HEROES ON CAMPUS?
a) Veer Shraddhanjali Abhiyan
b) Veer Samman Abhiyan
c) Vidya Veerta Abhiyan
d) Veerta Gaurav Abhiyan

ANS - C
2. 4TH NATIONAL STANDARDS CONCLAVE WAS HELD ON 1ST AND 2ND MAY 2017 IN:
a) Chennai
b) Mumbai
c) Bengaluru
d) New Delhi

ANS - D
3. WHICH AMONG THE FOLLOWING BECAME THE 1ST CITY IN THE WORLD TO GET ITS OWN MICROSOFT-DESIGNED FONT?
a) London
b) Paris
c) Dubai
d) Bangkok

ANS - C
4. WHICH PRIVATE SECTOR BANK SAID IT HAS MADE 100 VILLAGES DIGITALLY-ENABLED IN 2017 AND PLANS TO TRANSFORM 500 MORE BY THE YEAR-END?
a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) Kotak Mahindra Bank
d) Axis Bank

ANS - A
5. WHICH PORTAL HAS BEEN LAUNCHED BY GOVERNMENT TO ALLOW PEOPLE TO CHECK ELECTRO-MAGNETIC RADIATION COMPLIANCE STATUS OF MOBILE TOWERS?
a) ‘Tarang Suchna’
b) ‘Tarang Sanchar’
c) ‘Tarang Jaanch’
d) ‘Tarang Mahiti’

ANS - B
6.  WHICH AMONG THE FOLLOWING HAS BECOME THE 1ST STATE TO SWITCH TO THE JANUARY-DECEMBER FINANCIAL YEAR FROM THE EXISTING APRIL-MARCH CYCLE?
a) Madhya Pradesh
b) Gujarat
c) Goa
d) Maharashtra

ANS - A
7.  WORLD’S HIGHEST RAIL BRIDGE, WHICH WILL BE TALLER THAN EIFFEL TOWER IS BEING CONSTRUCTED ON WHICH INDIAN RIVER?
a) Narmada
b) Tapi
c) Chenab
d) Sabarmati

ANS - D
8.  WHICH PEER-TO-PEER ONLINE LENDING PLATFORM HAS BEEN LAUNCHED BY SINGAPORE-BASED FINTECH START-UP FINMOMENTA?
a) Tachyloans
b) Instaloans
c) Peerloans
d) Quickloans

ANS - A
9.  WHO AMONG THE FOLLOWING HAS BEEN APPOINTED AS THE CHAIRPERSON OF THE PUBLIC ACCOUNTS COMMITTEE OF THE PARLIAMENT?
a) Rameswar Teli
b) Rajen Gohain
c) Mallikarjun Kharge
d) Ranjeet Ranjan

ANS - C
10.  WHAT WAS THE 2017 THEME OF ‘WORLD PRESS FREEDOM DAY’?
a) ”Access to Information and Fundamental Freedoms: This Is Your Right!”
b) ‘Critical Minds for Critical Times: Media’s role in advancing peaceful, just and inclusive societies’
c) ”Media Freedom for a Better Future”
d) ”Ensuring Safety of Journalists”

ANS - B


Popular Posts