Choose Your Language

Tuesday, June 6, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 3RD JUNE 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 3RD JUNE 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. VARANASI TO GET INDIA’S FIRST FREIGHT VILLAGE
i. India’s 1st ‘freight village’ will be developed by the Inland Waterways Authority of India in Varanasi, Uttar Pradesh.
ii. The freight village, a one-of-its-kind infrastructure platform, will attract companies that require logistics services and can cluster to improve their competitiveness.
iii. The facility will come around the proposed multi-modal terminal adjacent to the city on the banks of the river Ganga.
iv. This will allow relocation of retailers, warehouse operators and logistics service providers supplying the regional FMCG market.

2. PUNJAB & UK JOIN HANDS TO PROMOTE SKILL DEVELOPMENT
i. The United Kingdom and the Punjab government join hands for imparting skill training and technical education to the students to provide better employment opportunities in abroad. Under this agreement, the UK would send skill development experts to Punjab to impart technical education and skill development training.
ii. It was announced by Charanjit Singh Channi, Technical Education Minister with Britain Deputy High Commissioner Andrew Ayre at Chandigarh.
iii. The Punjab Government is planning to focus on providing quality education to the students to get jobs in the leading industries around the world.

3. US TO WITHDRAW FROM PARIS CLIMATE AGREEMENT: DONALD TRUMP
i. President Donald Trump has announced that he would withdraw the United States from the 2015 Paris agreement to fight climate change.
ii. Trump stated that the Paris accord would weaken the U.S. economy, cost U.S. jobs, and weaken American national sovereignty.
iii. Trump also said that the Paris accord has put the country at a permanent disadvantage to the other countries of the world.
iv. Paris Climate Agreement is an agreement within the United Nations Framework Convention on Climate Change that deals with greenhouse gas emissions mitigation, adaptation and finance starting in the year 2020.

4. ECONOMY EXPECTED TO GROW BY 7.5 PER CENT IN CURRENT FISCAL: NITI AAYOG
i. Arvind Panagariya, an economic adviser has said India’s economic growth is expected to grow by 7.5 % in this fiscal year.
ii. Asia’s third-largest economy grew by 7.1% year-on-year in 2016-17, slower than 8 percent growth a year ago.
iii. Panagariya, a vice-chairman of the government’s main economic advisory body said on a conference that economic growth would accelerate further to above 8 % by 2019.

MONTHLY GK CAPSULE (NEWSPAPER ANALYSIS) May 2017

Monthly GK Capsules of May 2017
Here is the new Monthly GK Capsules. This time we are going to share official PDF file of AAA-Bright Academy which contains Monthly GK updates of May 2017. So if you are preparing for any Government, Bank, Railways, SSC Examination this PDF file is very helpful to you. All the best to all participants for the upcoming Examination.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 1 & 2 JUNE

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 1 & 2 JUNE

1. DEFENCE MINISTER ARUN JAITLEY INAUGURATED (THROUGH VIDEO-LINK) A GRID-CONNECTED SOLAR POWER PLANT OF 16 MW CAPACITY AT THE ORDINANCE FACTORY IN?
a) Andhra Pradesh
b) Haryana
c) Bihar
d) Telangana

ANS - D
2. THE INDIAN MOBILE CONGRESS WILL BE HELD FROM 27TH – 29TH SEPTEMBER 2017, IN WHICH CITY?
a) Kolkata
b) Mumbai
c) Delhi
d) Kochi

ANS - C
3. UNION MINISTRY OF EARTH SCIENCES HAS ANNOUNCED THAT INDIA IS ALL SET TO LAUNCH ‘DEEP OCEAN MISSION’BY?
a) April 2018
b) Janaury 2018
c) June 2018
d) July 2017

ANS - B
4. 70TH WORLD HEALTH ASSEMBLY WAS HELD FROM 22ND TO 31ST MAY 2017 IN?
a)Geneva, Switzerland
b) London, UK
c) Paris, France
d) New York, US

ANS - A
5. WHICH PUBLIC SECTOR BANK SIGNED A $100 MILLION LOAN AGREEMENT WITH ASIAN DEVELOPMENT BANK TO FINANCE LARGE SOLAR ROOFTOP SYSTEMS ON INDUSTRIAL AND COMMERCIAL BUILDINGS THROUGHOUT INDIA?
a) Syndicate Bank
b) Bank of India
c) Punjab National Bank
d) Bank of Baroda

ANS - C
6.  UNION MINISTER OF FOOD PROCESSING INDUSTRIES, HARSIMRAT KAUR BADAL INAUGURATED A MEGA FOOD PARK AT RAYAGADA DISTRICT OF?
a) Odisha
b) Madhya Pradesh
c) Telangana
d) Rajasthan

ANS - A
7.  WHICH STATE GOVERNMENT LAUNCHED ITS OWN OFFICIAL DIGITAL WALLET?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Karnataka
d) Kerala

ANS - B
8.  INDIA HAS RANKED ____ OUT OF 163 COUNTRIES ON GLOBAL PEACE INDEX 2017 PUBLISHED BY THE INSTITUTE OF ECONOMICS AND PEACE.
a) 147th
b) 157nd
c) 137th
d) 142nd

ANS - C
9.  AS PER GOVERNMENT DATA RELEASED, INDIA’S GROSS DOMESTIC PRODUCT GREW AT WHAT RATE IN FOURTH QUARTER OF FINANCIAL YEAR 2016-17?
a) 6.5%
b) 6.3%
c) 6.4%
d) 6.1%

ANS - D
10.  NAAC OF INDIA RECEIVED PRESTIGIOUS INTERNATIONAL AWARD OF ASIA PACIFIC QUALITY NETWORK TITLED “APQN QUALITY AWARD 2017 FOR INTERNATIONAL CO-OPERATION IN QUALITY ASSURANCE” IN MOSCOW, RUSSIA. ABBREVIATION NAAC STANDS FOR?
a) National Assessment and Accreditation Council
b) National Assessment and Accountability Council
c) National Authority and Accountability Council
d) National Assessment and Aggregation Council

ANS - A


Popular Posts