Choose Your Language

Wednesday, June 21, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 19TH JUNE 2017

(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. CRPF LAUNCHES TOLL-FREE HELPLINE ‘MADADGAAR’ TO ASSIST KASHMIRI PEOPLE
i. The Central Reserve Police Force has launched a 24×7 helpline – Madadgaar – at Srinagar’s Tagore Hall. It has been launched with an aim to help citizens.
ii. The helpline is the first of its kind in Kashmir with a toll free number 14411.
iii. The aim of the helpline is to assist Kashmiris, especially students studying all over the country who face security issues and other problems away from the home. Director General of CRPF is Rajiv Rai Bhatnagar.

2. SUSHMA SWARAJ INAUGURATES KIP FOR YOUNG OVERSEAS INDIANS
i. External Affairs Minister Sushma Swaraj has inaugurated Know India Programme for young overseas Indians at a function in New Delhi.
ii. The Know India Programme is a 3-week orientation programme for the Indian diaspora. This programme is aimed at promoting awareness on different facets of life in India and the progress made by the country in various fields such as economic and education.
iii. It provides a unique forum for students and young professionals of Indian origin to visit India, share their views, expectations and experiences and develop closer bonds with the contemporary India.

DAILY CURRENT AFFAIRS: 18TH JUNE 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 18TH JUNE 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. WORLD SUMMIT ON INFORMATION SOCIETY FORUM 2017 HELD IN SWITZERLAND
i. The World Summit on the Information Society Forum 2017 was held in Geneva, Switzerland.
ii. The World Summit on the Information Society Forum 2017 represents the world’s largest annual gathering of the ‘ICT for development’ community.
iii. The annual WSIS Forum is a global multi-stakeholder platform facilitating the implementation of the WSIS Action Lines for advancing sustainable development.
iv. The Forum was co-organised by ITU, UNDP, UNESCO and UNCTAD in close collaboration with all WSIS Action Line co-/facilitators and other UN organizations (UNDESA, FAO, WHO, UNEP, UN Women, WIPO, WFP, ILO, WMO, UPU, ITC, UNODC, UNICEF, and UN Regional Commissions).
v. It provided an opportunity for information exchange, knowledge creation and sharing of best practices, while identifying emerging trends and fostering partnerships, taking into account the evolving Information and Knowledge Societies.

2. SWITZERLAND RATIFIES AUTOMATIC EXCHANGE OF INFORMATION WITH INDIA
i. Switzerland ratified an automatic exchange of financial account information with India in order to facilitate immediate sharing of details about suspected black money.
ii. The decision was reportedly taken under the guidance of G20, Organization for Economic Cooperation and Development and other multilateral organizations.
iii. Swiss Federal Council said that the implementation of the information exchange is planned for 2018 and that the first set of data exchange would happen in 2019.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ - 17, 18 JUNE

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ - 17, 18 JUNE

1. ‘INTERNATIONAL DAY OF FAMILY REMITTANCES’ IS CELEBRATED ON WHICH DATE EVERY YEAR?
a) 17th June
b) 16th June
c) 15th June
d) 14th June

ANS - B
2. WHICH STATES HAVE BEEN SHORTLISTED BY NITI AAYOG UNDER ‘SUSTAINABLE ACTION FOR TRANSFORMING HUMAN CAPITAL’ PROGRAM, FOR HEALTH SECTOR?
a) Uttar Pradesh, Bihar, Assam, Karnataka and Gujarat
b) Madhya Pradesh, Odisha, Chhattisgarh, Jharkhand and Andhra Pradesh
c) Uttar Pradesh, Bihar, Sikkim, Karnataka and Gujarat
d) Madhya Pradesh, Odisha, Chhattisgarh, Jharkhand and Telangana

ANS - A
3. LOK SABHA SPEAKER SUMITRA MAHAJAN INAUGURATED THE 16TH NORTH EAST REGION COMMONWEALTH PARLIAMENTARY ASSOCIATION CONFERENCE IN WHICH CITY?
a) Itanagar
b) Gangtok
c) Imphal
d) Aizawl

ANS - C
4. SHIPPING CORPORATION OF INDIA AND SHIPPING MINISTRY ORGANISED “SABKA SAATH SABKA VIKAS SAMMELAN” IN:
a) Vishakahpatnm
b) New Delhi
c) Chennai
d) Mumbai

ANS - D
5. WHICH PRIVATE SECTOR BANK HAS LAUNCHED INDIA’S 1ST AADHAAR BASED IRIS EYE SCAN CUSTOMER VERIFICATION AND FINGERPRINT OPERATED ATM IN TELANGANA?
a) HDFC Bank
b) DCB Bank
c) ICICI Bank
d) Axis Bank

ANS - B
6.  WORLD SUMMIT ON THE INFORMATION SOCIETY FORUM 2017 WAS HELD IN?
a) Beijing, China
b) Paris, France
c) Geneva, Switzerland
d) Tokyo, Japan

ANS - C
7.  RESERVE BANK OF INDIA SAID INDIA’S CURRENT ACCOUNT DEFICIT FOR FISCAL YEAR 2016-17 NARROWED TO _______% OF THE GROSS DOMESTIC PRODUCT FROM 1.1% IN 2015-16?
a) 0.8%
b) 0.5%
c) 0.6%
d) 0.7%

ANS - D
8.  THE INSOLVENCY AND BANKRUPTCY BOARD OF INDIA NOTIFIED THE FAST TRACK INSOLVENCY RESOLUTION PROCESS FOR CORPORATE PERSONS REGULATIONS, 2017. IBBI WAS FORMED IN WHICH YEAR?
a) 2016
b) 2014
c) 2015
d) 2017

ANS - A
9.  WHO AMONG THE FOLLOWING HAS BEEN PRESENTED THE PRESTIGIOUS KUSUMAGRAJA RASHTRIYA PURASKAR OF THIS YEAR FOR HIS OUTSTANDING CONTRIBUTION TO SOCIAL AND EDUCATIONAL FIELDS?
a) V K Krishnamurthy
b) H S Shivaprakash
c) L V Laxman
d) S S Rajaram

ANS - B
10.  WHAT WAS THE THEME OF ‘WORLD DAY TO COMBAT DESERTIFICATION AND DROUGHT’ 2017 OBSERVED ON JUNE 17?
a) ‘Protect Earth. Restore Land. Engage People’
b) ’Our land. Our home. Our Future’
c) ‘Desertification and Climate Change – One Global Challenge’
d) ‘Combating land degradation forsustainable agriculture’

ANS - B


Popular Posts