Choose Your Language

Friday, June 23, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 21st JUNE 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 21st JUNE 2017
(DAILY NEWS INDIA)S
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. PUNJAB FINANCE MINISTER MANPREET BADAL PRESENTED STATE BUDGET FOR THE YEAR 2017-18
i. Punjab Finance minister Manpreet Badal presented a state budget of Rs 1.18 lakh cr for the financial year 2017-18. The budget presented by Manpreet Badal, focused on reducing the crushing debt burden and restoring fiscal stability.
ii. The budget laid special emphasis on education and social sectors. Badal also mentioned that Punjab’s outstanding debt will be Rs 1.95 lakh cr by the end of the financial year.
iii. Free education for girls in Punjab from Nursery to PhD. Punjab Government announced free education for girls in government schools and colleges from Nursery to PhD.
iv. This initiative was one of the key electoral promises made by Punjab Chief Minister Captain Amarinder Singh. As a step towards women empowerment, reservation for women in Panchayati Raj Institutions and Urban Local Bodies has already been increased by the government from 33 per cent to 50 per cent.

2. BRICS FOREIGN MINISTERS MEETING HELD IN BEIJING, CHINA
i. Minister of State for External Affairs V K Singh attended a Meeting of Foreign Ministers of BRICS countries in Beijing, China. Earlier, External Affairs Minister Sushma Swaraj, who was scheduled to attend this meeting but later cancelled it owing to health reasons.
ii. The meeting was chaired by Chinese Foreign Minister Wang Yi. During his address at the meeting, V K Singh urged the member countries not to differentiate between “good and bad” terrorists – in an apparent reference to Pakistan.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 19 & 20 JUNE

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 19 & 20 JUNE

1. THE CENTRAL RESERVE POLICE FORCE LAUNCHED A 24×7 HELPLINE, ______ IN SRINAGAR WITH AN AIM TO HELP CITIZENS?
a) ‘Madadgar’
b) ‘Saathi’
c) ‘Shantidoot’
d) ‘Dost’

ANS - A
2. EXTERNAL AFFAIRS MINISTER SUSHMA SWARAJ INAUGURATED ‘KIP’ FOR YOUNG OVERSEAS INDIANS AT A FUNCTION IN NEW DELHI. ABBREVIATION KIP STANDS FOR?
a) Knowledge India Programme
b) Know India Programme
c) Know India Portal
d) Knowledge Information Programme

ANS - B
3. WHICH AMONG THE FOLLOWING IS THE 6TH BANK AGAINST WHICH THE RESERVE BANK OF INDIA HAS INITIATED PROMPT CORRECTIVE ACTION?
a) Allahabad Bank
b) Corporation Bank
c) Bank of Maharashtra
d) Bank of India

ANS - C
4. WHICH COMPANY ANNOUNCED COMMISSIONING OF A 50-MEGAWATT SOLAR PV PLANT IN MAHOBA DISTRICT, UTTAR PRADESH, UNDER THE NATIONAL SOLAR MISSION SCHEME?
a) Reliance Power
b) NTPC
c) BHEL
d) Adani Group

ANS - D
5. BOARD OF GOVERNORS OF THE AIIB AT THEIR 2ND ANNUAL MEETING ANNOUNCED THAT ITS THIRD ANNUAL MEETING WILL BE HELD IN _____?
a) Mumbai
b) New Delhi
c) Kochi
d) Chennai

ANS - A
6.  PIYUSH GOYAL, MINISTER OF STATE (I/C) FOR POWER, COAL, NEW AND RENEWABLE ENERGY AND MINES LAUNCHED THE ECBC 2017 WHICH PRESCRIBES THE ENERGY PERFORMANCE STANDARDS FOR NEW COMMERCIAL BUILDINGS TO BE CONSTRUCTED ACROSS INDIA. ABBREVIATION ECBC STANDS FOR?
a) Estimated Conservation Building Code 2017
b) Energy Costing Building Code 2017
c) Energy Conversion Building Code 2017
d) Energy Conservation Building Code 2017

ANS - D
7.  VEDANTA GROUP AND JHARKHAND STATE MINERAL DEVELOPMENT CORPORATION HAS SIGNED A MOU TO JOINTLY SET UP A STEEL PLANT IN WHICH DISTRICT OF JHARKHAND?
a) Bokaro
b) Dhanbad
c) West Singhbhum
d) Deoghar

ANS - C
8.  WHICH BOLLYWOOD ACTOR HAS BEEN ROPED IN BY GOVERNMENT TO PROMOTE GOODS AND SERVICES TAX, AHEAD OF THE SWEEPING TAX REFORM’S IMPLEMENTATION SCHEDULED FROM JULY 1, 2017?
a) Salman Khan
b) Amitabh Bachchan
c) Shah Rukh Khan
d) Amir Khan

ANS - B
9.  MINISTER FOR SCIENCE & TECHNOLOGY, DR. HARSHVARDHAN LAUNCHED WHICH MOBILE APP IN NEW DELHI?
a) “Celebrating Yoga”
b) “Yoga for Health”
c) “Yoga for Life”
d) “Yoga and Society”

ANS - A
10.  WHO AMONG THE FOLLOWING HAS WON INDONESIA OPEN 2017 SUPER SERIES BADMINTON TOURNAMENT IN MEN’S SINGLES CATEGORY?
a) Parupalli Kashyap
b) Kidambi Srikanth
c) Pankaj Ahuja
d) Aditya Joshi

ANS - B






DAILY CURRENT AFFAIRS: 20TH JUNE 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 20TH JUNE 2017
(DAILY NEWS INDIA)S
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. SHRI PIYUSH GOYAL LAUNCHES ENERGY CONSERVATION BUILDING CODE 2017
i. Piyush Goyal, Minister of State (I/C) for Power, Coal, New and Renewable Energy and Mines launched the Energy Conservation Building Code 2017 which prescribes the energy performance standards for new commercial buildings to be constructed across India.
ii. ECBC 2017 aims to optimize energy savings with the comfort levels for occupants, and prefers life-cycle cost effectiveness to achieve energy neutrality in commercial buildings.
iii. ECBC 2017 has been developed by Ministry of Power and Bureau of Energy Efficiency  with technical support from United States Agency for International Development under the U.S. – India bilateral Partnership to Advance Clean Energy – Deployment Technical Assistance Program.

2. MINISTRY OF CULTURE LAUNCHES ‘NATIONAL MISSION ON CULTURAL MAPPING OF INDIA’
i. Minister of Culture & Tourism Mahesh Sharma (I/C) has launched the implementation of the National Mission on Cultural Mapping of India at Goverdhan Block, Mathura District of Uttar Pradesh.
ii. The national mission on cultural mapping was launched at a Block level mega talent hunt programme (Sanskritik Pratibha Khoj Samaroh). This Mission is part of the ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ umbrella.
iii. This Mission includes data mapping, demography building formalizing the processes and bringing all the cultural activities under one web-based umbrella for better results.
iv. The mission aims at converting the vast and widespread cultural canvas of India into an objective cultural map. It helps in designing a mechanism to fulfill the aspirations of the whole artist community of the nation.

3. VEDANTA TO SET UP STEEL PLANT IN JHARKHAND IN JV WITH JSMDC
i. According to Jharkhand CM Raghubar Das, a steel plant has come up at Manoharpur in West Singhbhum district. The Vedanta group and Jharkhand Mineral Development Corporation would jointly set up the plant.
ii. The total MoU of Rs 700 cr has been signed and project proposals worth Rs 15 to 16,000 cr will be effective in July.
iii. Vedanta Ltd wins India's first-ever auction of a gold mine. The steel plant of West Singhbhum district is one of such projects.
iv. The government has also plans to set up a world class airport in Dhalbhumgarh under Ghatsila sub-division of East Singhbum district.

Popular Posts