Choose Your Language

Thursday, July 6, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 3 & 4 JULY

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 3 & 4 JULY

1. WHO AMONG THE FOLLOWING WILL TAKE CHARGE AS THE 21ST CHIEF ELECTION COMMISSIONER OF INDIA?
a) Rakesh Gandhi
b) Achal Kumar Jyoti
c) Kailash Nath Arora
d) Javed Siddiqui

ANS - B
2. ‘VIKRIKAR BHAVAN’ THE HEADQUARTERS OF _______ GOVERNMENT’S ERSTWHILE SALES TAX DEPARTMENT, WAS RENAMED AS ‘GST BHAVAN” AS THE NEW TAX REGIME ROLLED OUT?
a) Maharashtra
b) Gujarat
c) Madhya Pradesh
d) Uttar Pradesh

ANS - A
3. CHIEF MINISTER OF WHICH STATE HAS DECIDED TO PRESENT A SEPARATE AGRICULTURE BUDGET FOR THE STATE FROM NEXT YEAR?
a) Jharkhand
b) Chhattisgarh
c) Andhra Pradesh
d) Telangana

ANS - D
4. WHO HAS HONOURED WITH INDIAN OF THE YEAR AWARD BY BRANDS ACADEMY IN NEW DELHI?
a) Kiran Desai
b) Jhumpa Lahiri
c) Preeti Shenoy
d) Shobha De

ANS - C
5. WHO AMONG THE FOLLOWING BECAME THE 1ST INDIAN BATSMAN TO HIT MORE THAN 200 SIXES IN ONE DAY INTERNATIONAL CRICKET?
a) Virat Kohli
b) Yuvraj Singh
c) Shikhar Dhawan
d) M S Dhoni

ANS - D
6.  FOUNDATION STONE OF THE INDIA’S BIGGEST GLOBAL SKILL PARK WAS LAID IN?
a) Ranchi
b) Jaipur
c) Kolkata
d) Bhopal

ANS - D
7.  WHICH AMONG THE FOLLOWING ENTITY COMMENCED THE OPERATIONS AS A PAYMENTS BANK WITH EFFECT FROM 30TH JUNE?
a) Aditya Birla Nuvo Payments Bank
b) FINO Pay Tech
c) Vodafone M-Pesa  Payments Bank
d) Reliance Industries Payments Bank

ANS - B
8.  NATIONAL PAYMENTS CORPORATION OF INDIA ANNOUNCED THAT ITS UNIFIED PAYMENTS INTERFACE HAS CROSSED _____ TRANSACTIONS MARK IN JUNE 2017?
a) 1 cr
b) 5 cr
c) 2 cr
d) 4 cr

ANS - A
9.  WHO AMONG THE FOLLOWING BECAME THE 1ST INDIAN DRIVER TO WIN IN THE FIA FORMULA 3 EUROPEAN CHAMPIONSHIP CLAIMING VICTORY AT NORISRING IN THE FINAL RACE OF ROUND 5?
a) Jayram Karthik
b) Vinesh Mehta
c) Jehan Daruvala
d) Nishkarsh Rao

ANS - C
10.  THE PRESIDENT OF INDIA, SHRI PRANAB MUKHERJEE RECEIVED THE 1ST COPY OF A BOOK “PRESIDENT PRANAB MUKHERJEE – A STATESMAN” FROM ______ AT A FUNCTION HELD AT RASHTRAPATI BHAVAN?
a) Home Minister Rajnath Singh
b) Prime Minister Narendra Modi
c) Finance Minister Arun Jaitley
d) Lok Sabha Speaker Sumitra Mahajan

ANS - B


DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 1 & 2 JULY

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 1 & 2 JULY

1. PRIME MINISTER NARENDRA MODI ATTENDED CENTENARY CELEBRATIONS OF SABARMATI ASHRAM IN:
a) Ahmedabad
b) Surat
c) Vadodara
d) Gujarat

ANS - A
2. 6TH INDIA MYANMAR JOINT TRADE COMMITTEE MEETING WAS HELD IN?
a) Sittwe, Maynmar
b) Delhi, India
c) Mumbai, India
d) Naypyidaw, Myanmar

ANS - B
3. WHICH INTERNATIONAL FINANCE ORGANISATION HAS COMMITTED USD 10 BILLION SUPPORT FOR INFRASTRUCTURE BUILDING AND IMMEDIATE DEVELOPMENT NEEDS OF LESS-DEVELOPED STATES IN INDIA?
a) International Monetary fund
b) World Bank
c) Asian Development Bank
d) Asian Infrastructure Investment Bank

ANS - C
4. WHICH MOBILE APPLICATION OF UNION HEALTH MINISTRY HAS WON THE PRESTIGIOUS GSMA ASIA MOBILE AWARD 2017 (AMO) FOR OUTSTANDING CONTRIBUTION TO THE UN’S SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS IN ASIA?
a) eTAP
b) eMAP
c) eLKP
d) eVIN

ANS - D
5. WHO AMONG THE FOLLOWING WAS APPOINTED AS INDIA’S AMBASSADOR TO GREECE?
a) Shamma Jain
b) Manisha Bhandari
c) Nancy Fernandes
d) Sujata Kulkarni

ANS - A
6.  INDIA’S LARGEST FRESH WATER AQUARIUM HAS RECENTLY OPENED IN?
a) Ranchi, Jharkhand
b) Bhubaneswar, Odisha
c) Kolkara, West Bengal
d) Jaipur, Rajasthan

ANS - A
7.  AS PER RESERVE BANK OF INDIA’S FINANCIAL STABILITY REPORT 2017, INDIA’S ECONOMIC GROWTH IN TERMS OF GROSS VALUE ADDED IN 2017-18 IS PROJECTED AT?
a) 7.7%
b) 7.5%
c) 7.4%
d) 7.3%

ANS - D
8.  WHICH INTERNATIONAL FINANCIAL ORGANIZATION HAS PROVIDED LOAN OF $125 MILLION FOR $250 MILLION NATIONAL BIOPHARMACEUTICAL MISSION OF INDIAN GOVERNMENT?
a) New Development Bank
b) Asian Development Bank
c) World Bank
d) Aisan Infrastructure Investment Bank

ANS - C
9.  SUBRATA BHATTACHARYA WAS ASSOCIATED WITH WHICH SPORT?
a) Shooting
b) Football
c) Archery
d) Tennis

ANS - B
10.  WHO AMONG THE FOLLOWING HAS REPLACED MUKUL ROHATGI AS THE NEW ATTORNEY GENERAL OF INDIA?
a) KK Venugopal
b) KK Nair
c) KK Iyer
d) KK Reddy


ANS - A

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 29 & 30 JUNE

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 29 & 30 JUNE

1. WHO AMONG THE FOLLOWING HAS TAKEN OVER AS PRESIDENT OF THE INTERNATIONAL ECONOMIC ASSOCIATION?
a) Vinod Anand
b) Kaushik Basu
c) Ashish Jayram
d) Naresh Saraogi

ANS - B
2. WHICH AMONG THE FOLLOWING WILL BECOME THE FIRST STATE IN INDIA TO HAVE A BLOOD BANK FOR THE CATTLE?
a) Haryana
b) Rajasthan
c) Maharashtra
d) Odisha

ANS - D
3. MARK RUTTE IS THE CURRENT PRIME MINISTER OF WHICH COUNTRY?
a) Sweden
b) Ireland
c) Netherlands
d) Norway

ANS - C
4. WHICH CITY HAS BEEN HAS BEEN NAMED AS ‘THE WORLD BOOK CAPITAL’ FOR 2019 BY UNESCO?
a) Sharjah
b) Dhaka
c) Warsaw
d) Moscow

ANS - A
5. WHICH INDIAN STATE WAS CONFERRED THE AWARD OF EXCELLENCE AT THE 2ND GLOBAL SKILL DEVELOPMENT SUMMIT HELD IN PARIS?
a) Odisha
b) Madhya Pradesh
c) Uttarakhand
d) Jharkhand

ANS - C
6.  UNION GOVERNMENT HAS LAUNCHED A NEW TRAINING PROGRAMME ‘COMMIT’ FOR STATE GOVERNMENT OFFICIALS. ABBREVIATION ‘COMMIT’ STANDS FOR?
a) Comprehensive Online Management Modules on Induction Training
b) Compulsory Online Modified Modules on Induction Training
c) Comprehensive Online Mentoring Modules on Induction Training
d) Comprehensive Online Modified Modules on Induction Training

ANS - D
7.  WHICH AMONG THE FOLLOWING HAS BECOME THE 1ST COUNTRY TO MAKE VOLUNTARY CONTRIBUTION TO UN TAX FUND?
a) India
b) US
c) Australia
d) Japan

ANS - A
8.  WHICH STATE GOVERNMENT LAUNCHED MSME DEVELOPMENT CORPORATION WITH A CORPUS FUND OF RS 100 CR TO PROMOTE MICRO SMALL AND MEDIUM ENTERPRISES IN THE STATE?
a) Telangana
b) Gujarat
c) Andhra Pradesh
d) Tamil Nadu

ANS - C
9.  US PRESIDENT DONALD TRUMP HAS NOMINATED KRISHNA R. URS TO BE THE AMBASSADOR OF US TO:
a) Argentina
b) Peru
c) Colombia
d) Chile

ANS - B
10.  ‘INTERNATIONAL DAY OF THE TROPICS’ IS OBSERVED ON WHICH DATE EVERY YEAR?
a) 27th June
b) 26th June
c) 29th June
d) 28th June

ANS - C


DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 27 & 28 JUNE

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 27 & 28 JUNE

1. WHO AMONG THE FOLLOWING HAS BEEN APPOINTED BY UNION MINISTRY OF HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT TO HEAD THE COMMITTEE TO DRAFT THE NATIONAL EDUCATION POLICY?
a) K Radhakrishnan
b) K Kasturirangan
c) Shailesh Nayak
d) U R Rao

ANS - B
2. 3- DAY MODI FEST FOR TAKING THE ACHIEVEMENTS OF THE GOVERNMENT TO THE COMMON PEOPLE WAS INAUGURATED IN WHICH CAPITAL CITY?
a) Gandhinagar
b) Bhubaneswar
c) Panji
d) Lucknow

ANS - C
3. WHICH INTERNATIONAL FINANCIAL ORGANISATION HAS CLEARED A USD 250-MILLION LOAN, REFERRED TO AS SKILL INDIA MISSION OPERATION FOR MAKING INDIAN YOUTH MORE EMPLOYABLE THROUGH RESKILLING?
a) Asian Infrastructure Investment Bank
b) Asian Development Bank
c) International Monetary Fund
d) World Bank

ANS - D
4. WHO AMONG THE FOLLOWING HAS WON FEMINA MISS INDIA 2017 TITLE?
a) Manushi Chhillar
b) Priyanka Kumari
c) Anukriti Gusain
d) Sana Dua

ANS - A
5. WHO AMONG THE FOLLOWING HAS BEEN APPOINTED AS THE PRESIDENT OF THE INDIA INTERNATIONAL CENTRE - ONE OF THE PREMIER CULTURAL INSTITUTIONS OF INDIA?
a) Kalyan Singh
b) Om Prakash Kohli
c) N N Vohra
d) Vajubhai Vala

ANS - C
6.  WHICH SCHEME WILL BE IMPLEMENTED BY GOVERNMENT OF INDIA FOR PROMOTION OF INFORMATION & COMMUNICATION TECHNOLOGY IN MICRO, SMALL AND MEDIUM ENTERPRISES SECTOR?
a) ‘MSME Next’
b) ‘Hi-Tech MSME’
c) ‘Next Gen MSME’
d) ‘Digital MSME’

ANS - D
7.  WHICH BOLLYWOOD ACTRESS HAS BEEN APPOINTED AS AMBASSADOR FOR GOVERNMENT’S FLAGSHIP SKILL INDIA CAMPAIGN?
a) Sonam Kapoor
b) Deepika Padukone
c) Priyanka Chopra
d) Alia Bhatt

ANS - C
8.  MIHAI TUDOSE, HAS BEEN NAMED AS PRIME MINISTER –DESIGNATE OF WHICH COUNTRY?
a) Romania
b) Austria
c) Belgium
d) Buglaria

ANS - A
9.  NAVY OF WHICH COUNTRY SUCCESSFULLY TEST-FIRED A SUBMARINE-LAUNCHED INTERCONTINENTAL BALLISTIC MISSILE ON JUNE 26?
a) UK
b) Russia
c) China
d) North Korea

ANS - B
10.  ANISH,ANHAD JAWANDA AND SHIVAM SHUKLA ARE ASSOCIATED WITH WHICH SPORT?
a) Wrestling
b) Swimming
c) Boxing
d) Shooting

ANS - D



Popular Posts