Choose Your Language

Saturday, July 22, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 20 JULY 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 20 JULY 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. MAHARASHTRA GOVT APPROVES REVISED POLICY OF ‘MAJHI KANYA BHAGYASHREE’ SCHEME
i. The Maharashtra government has approved a revised policy of the ‘Majhi Kanya Bhagyashree’ scheme who have a yearly income of upto Rs 7.5 lakh will be benefited from this scheme.
ii. According to the earlier provisions, the ‘Majhi Kanya Bhagyashree’ scheme is for those girls who come under Below Poverty Line families and those whose annual income was upto Rs 1 lakh.
ii .According to the revised provisions, families having an income upto Rs 7.5 lakh will be eligible for the scheme. As per the revised provisions after having the 1st girl child, if the mother or the father undergoes a family planning operation, a sum of Rs 50,000 shall be deposited in a bank in the name of the girl child.
iv. The scheme will be valid only if there are a maximum of two girl children born. In case a third child is born, the scheme shall become invalid for the first two as well.
v. The scheme has been launched by the state government on 1st April 2016 in place of ‘Sukanya’ scheme. It is aimed at improving the skewed girl child ratio, prevent sex determination and female foeticide, and support female education.

2. SHALA SIDDHI PROHATSAN YOJANA STARTED IN 25,000 MP SCHOOLS
i. Madhya Pradesh’s school education department is going to start programmes such as ‘Hamari Shala Kaisi Ho’ and ‘Shala Siddhi Karyakram’ in all government schools of the state.
ii. It aims to provide qualitative education to the government school students. The State Education Centre has also started Shala Siddhi Prohatsan Yojana under the programme in 25 thousand schools of the state to encourage best works.
iii. A time table has also been fixed for the award process going by the time table, the district core committees would be required to form block-level selection committees by 22nd July. The selected schools will be required to forward their applications for Shala Siddhi Karyakram to Sankul Principals by 28 July.
v. The selection committee will then forward applications of 3 primary and 3 middle schools for awards to the District Institute for Education and Training.

DAILY CURRENT AFFAIRS: 19 JULY 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 19 JULY 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. BILL INTRODUCED IN LS FOR SETTING UP PETROLEUM INSTITUTE IN AP
i. A bill has introduced in Lok Sabha for setting up of the Indian Institute of Petroleum and Energy in Andhra Pradesh
ii. According to the Objects and Reasons of the bill the institute would be established in Visakhapatnam district in pursuance of the central government’s commitment for setting up a petroleum university.
iii. Under the bill, there is a provision for constituting a board of governors as well as general council for the institute. The institute would provide high quality education and conduct advance research in all aspects relating to the conventional hydrocarbons.
iv. Under the Andhra Pradesh Reorganisation Act, 2014, The Indian Institute of Petroleum and Energy Bill, 2017 was introduced by Minister of State for Petroleum and Natural Gas Dharmendra Pradhan.

2. SC ALLOWS CENTRE TO REPLACE MCI OVERSIGHT COMMITTEE
i. The Supreme Court has allowed the Centre to replace the MCI oversight committee and to supervise the functioning of the Medical Council of India with a fresh panel of five eminent doctors.
ii. A five-judge Constitution bench is headed by Chief Justice J S Khehar observed that the Centre should constitute a panel which would replace the oversight committee.
iii. The committee set up by the court on 2nd May 2016 last was to function for a period of one year or till a suitable mechanism was brought in by the Centre to substitute it.

3. REQUISITIONING AND ACQUISITION OF IMMOVABLE PROPERTY (AMENDMENT) BILL, 2017 INTRODUCED IN LOK SABHA
i. ‘Requisitioning and Acquisition of Immovable Property (Amendment) Bill, 2017’, a bill providing for amendment to the regulations governing compensation amount payable at the time of acquisition of immovable property by the central government was introduced in the Lok Sabhai by Minister of State for Planning, Programme Implementation and Statistics Rao Inderjit Singh.
ii. The Requisitioning and Acquisition of Immovable Property Act that came into force in 1952, empowers the central government to requisition any immovable property and also to acquire them under certain specified conditions.
iii. The amendment bill to this act has been introduced amid instances of persons interested in a property challenging the acquisition move citing that they were not given the opportunity for personal hearing.

4. KOLKATA TO HOST GLOBAL BUSINESS MEET IN NOVEMBER 2017
i. The Indian Chamber of Commerce, in association with the West Bengal Government, will host Horasis Asia Meeting, a Global Business meeting, in November 2017.
ii. The two-day business meet will start from 26th November, 2017. It will focus on sustainable business practices in various areas, including power and energy.
iii. The event will be attended by over 500 delegates from over 65 countries.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 19 & 20 JULY

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 19 & 20 JULY

1. ‘REQUISITIONING AND ACQUISITION OF IMMOVABLE PROPERTY (AMENDMENT) BILL, 2017’, A BILL PROVIDING FOR AMENDMENT TO THE REGULATIONS GOVERNING COMPENSATION AMOUNT PAYABLE AT THE TIME OF ACQUISITION OF IMMOVABLE PROPERTY BY THE CENTRAL GOVERNMENT WAS INTRODUCED IN THE LOK SABHA ON JULY 18. THIS BILL IS AN AMENDMENT TO THE ORIGINAL ACT THAT CAME INTO FORCE IN?
a) 1951
b) 1952
c) 1949
d) 1950

ANS - B
2. WHICH AMONG THE FOLLOWING CITY WILL HOST HORASIS ASIA MEETING, A GLOBAL BUSINESS MEET IN NOVEMBER 2017?
a) Ajmer
b) Bhubaneswar
c) Kolkata
d) Varanasi

ANS - C
3. WHICH PUBLIC SECTOR BANK LAUNCHED A ONE STOP INTEGRATED WEBSITE FOR HOME BUYERS?
a) Punjab National Bank
b) Bank of Baroda
c) Canara Bank
d) State Bank of India

ANS - D
4. WHO AMONG THE FOLLOWING HAS BEEN GIVEN THE ADDITIONAL CHARGE OF THE MINISTRY OF INFORMATION AND BROADCASTING AFTER M VENKAIAH NAIDU RESIGNED TO CONTEST THE VICE-PRESIDENTIAL ELECTION?
a) Smriti Irani
b) Nitin Gadkari
c) Suresh Prabhu
d) Rajnath Singh

ANS - A
5. ‘NELSON MANDELA DAY’ IS CELEBRATED ON WHICH DATE EVERY YEAR?
a) 19th July
b) 17th July
c) 20th July
d) 18th July

ANS - D
6.  THE MAHARASHTRA GOVERNMENT HAS APPROVED A REVISED POLICY OF THE ‘MAJHI KANYA BHAGYASHREE’ SCHEME, ACCORDING TO WHICH FAMILIES WHO HAVE A YEARLY INCOME OF UP TO RS ________ LAKH WILL BE BENEFITED.
a) Rs 4.5 lakh
b) Rs 7.5 lakh
c) Rs 6.5 lakh
d) Rs 5.5 lakh

ANS - B
7.  WHICH COUNTRY HAS BECOME THE 35TH COUNTRY TO JOIN THE INTERNATIONAL SOLAR ALLIANCE, AN INITIATIVE LAUNCHED BY PRIME MINISTER NARENDRA MODI IN NOVEMBER 2015 IN PARIS?
a) Cambodia
b) Bangladesh
c) Australia
d) New Zealand

ANS - C
8.  A MEMORANDUM OF UNDERSTANDING WAS SIGNED BETWEEN THE MINISTRY OF DEFENCE AND GARDEN REACH SHIPBUILDERS & ENGINEERS LIMITED FOR FINANCIAL YEAR 2017-18. HEADQUARTERS OF GRSE IS LOCATED IN?
a) Kolkata
b) Kochi
c) Panaji
d) Bengaluru

ANS - A
9.  WHO AMONG THE FOLLOWING WAS APPOINTED AS THE NEW CHIEF MINISTER OF NAGALAND?
a) Yanthungo Patton
b) TR Zeliang
c) Kipili Sangtam
d) Kiyanilie Peseyie

ANS - B
10.  UNIQUE IDENTIFICATION AUTHORITY OF INDIA OR UIDAI HAS LAUNCHED A NEW MOBILE APP, CALLED ________, THAT WILL NEGATE THE NEED TO CARRY THE PHYSICAL AADHAAR CARD?
a) SmartAadhaar
b) AadhaarWallet
c) MyAadhaar
d) mAadhaar

ANS - D



DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 17 & 18 JULY

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 17 & 18 JULY

1. GOVERNMENT LAUNCHED A GOODS AND SERVICES TAX TRAINING PROGRAMME TO SKILL AROUND HOW MANY YOUTHS IN SIX MONTHS TO HANDLE TAX COMPLIANCE ISSUES LIKE INVOICE MAKING?
a) 2 lakh youths
b) 3 lakh youths
c) 5 lakh youths
d) 7 lakh youths

ANS - A
2. WHICH AMONG THE FOLLOWING RAILWAY STATION IN MUMBAI HAS BECOME INDIA’S 1ST RAILWAY STATION RUN BY WOMEN?
a) Andheri Railway Station
b) Matunga Railway Station
c) Vashi Railway Station
d) Kalyan Railway Station

ANS - B
3. WHICH AMONG THE FOLLOWING COUNTRY RENAMED THE NORTHERN REACHES OF ITS EXCLUSIVE ECONOMIC ZONE IN THE SOUTH CHINA SEA AS THE NORTH NATUNA SEA?
a) Japan
b) South Korea
c) Indonesia
d) Philippines

ANS - C
4. NAR BAHADUR BHANDARI, WHO PASSED AWAY RECENTLY, WAS THE FORMER CHIEF MINISTER OF?
a) Arunachal Pradesh
b) Tripura
c) Sikkim
d) Manipur

ANS - D
5. WHICH DIGITAL PAYMENTS COMPANY HAS ENTERED INTO PARTNERSHIP WITH SAMSUNG PAY, UNDER WHICH CONSUMERS WILL BE ABLE TO MAKE PAYMENTS WITH A SINGLE TAP USING SELECT SAMSUNG HANDSETS?
a) Freecharge
b) MobiKwik
c) PayUMoney
d) Paytm

ANS - B
6.  WHICH STATE GOVERNMENT LAUNCHED A 1ST EVER ‘CULTRUE OF CRUISE’, A WEEKLY CULTURAL PROGRAMME AT A PROMINENT LAKE IN THE STATE?
a) Kerala
b) Goa
c) Rajasthan
d) Jammu & Kashmir

ANS - D
7.  WHO AMONG THE FOLLOWING HAS BEEN SWORN IN AS NEW CHIEF JUSTICE OF NEPAL?
a) Birendra Gharti
b) Mandar Koirala
c) Gopal Prasad Parajuli
d) Jivan Lal Bhandari

ANS - C
8.  INDIA AND SRI LANKA HAVE SIGNED A MOU TO DEVELOP A VILLAGE IN WHICH DISTRICT IN SRI LANKA?
a) Mannar District
b) Anuradhapura District
c) Badulla District
d) Ampara District

ANS - B
9.  WHO AMONG THE FOLLOWING TOOK OATH AS MEMBERS OF THE LOK SABHA?
a) Farooq Abdullah and PK Kunhalikutty
b) Farooq Abdullah and Majid Sheikh
c) Farooq Abdullah and LK Qadri
d) LK Qadri and PK Kunhalikutty

ANS - A
10.  WHO AMONG THE FOLLOWING HAS WON WIMBLEDON CHAMPIONSHIPS 2017 IN MEN’S SINGLES CATEGORY?
a) Novak Djokovic
b) Stan Warinka
c) Roger Federer
d) Andy Murray

ANS - C 


Popular Posts