Choose Your Language

Wednesday, August 9, 2017

MONTHLY GK CAPSULE (NEWSPAPER ANALYSIS) July 2017

Monthly GK Capsules of  July 2017
Here is the new Monthly GK Capsules. This time we are going to share official PDF file of AAA-Bright Academy which contains Monthly GK updates of July 2017. So if you are preparing for any Government, Bank, Railways, SSC Examination this PDF file is very helpful to you. All the best to all participants for the upcoming Examination.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 5 & 6 AUG

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 5 & 6 AUG

1. THE 1ST MEETING OF THE JAPAN-INDIA COORDINATION FORUM FOR DEVELOPMENT OF NORTH-EASTERN REGION WAS HELD IN?
a) Tripura
b) Manipur
c) New Delhi
d) Assam

ANS - C
2. SENIOR BUREAUCRAT MOHAMMAD MUSTAFA HAS BEEN APPOINTED AS CHAIRMAN AND MANAGING DIRECTOR OF?
a) SIDBI
b) NABARD
c) ONGC
d) NTPC

ANS - A
3. IN AN ATTEMPT TO PROMOTE INNOVATION AND ENTREPRENEURSHIP IN AGRICULTURE, GOVERNMENT LAUNCHED “AGRI UDAAN”- FOOD AND AGRIBUSINESS ACCELERATOR 2.0 PROGRAMME IN?
a) Karnal
b) Bhopal
c) New Delhi
d) Varanasi

ANS - D
4. INDIA’S 1ST PRIVATE SECTOR MISSILE SUB-SYSTEMS MANUFACTURING FACILITY, A JOINT VENTURE BETWEEN THE $2.5 BILLION KALYANI GROUP AND ISRAEL’S RAFAEL ADVANCED DEFENCE SYSTEMS LTD., WAS INAUGURATED NEAR?
a) Kochi
b) Hyderabad
c) Amritsar
d) Jaipur

ANS - B
5. FINANCE MINISTER ARUN JAITLEY LAUNCHED A NEW EXCHANGE TRADED FUND UNDER THE NAME ______, COMPRISING SHARES OF 22 COMPANIES FROM 6 SECTORS OF THE ECONOMY?
a) Bharat 22
b) GOI 22
c) India 22
d) PSU 22

ANS - A
6.  IN ORDER TO DEVELOP AIRPORTS IN ___________AS GREEN AIRPORTS, AIRPORTS AUTHORITY OF INDIA HAS COMMENCED INSTALLATION OF 1MW SOLAR POWER PLANT AT TWO AIRPORTS IN THE STATE?
a) Telangana
b) Andhra Pradesh
c) Haryana
d) Punjab

ANS - B
7.  50TH ASSOCIATION OF SOUTHEAST ASIAN NATIONS REGIONAL FORUM MEETING BEGUN IN?
a) Manila, Philippines
b) Bangkok, Thailand
c) Hanoi, Vietnam
d) Kuala Lumpur, Malaysia

ANS - A
8.  WHICH INDIAN COMPANY HAS SIGNED A 30-YEAR CONCESSION AGREEMENT WITH THE GOVERNMENT OF MOZAMBIQUE TO DEVELOP 20 MILLION TONS PER ANNUM COAL TERMINAL AT BEIRA PORTAS PART OF A PUBLIC PRIVATE PARTNERSHIP PROJECT?
a) Tata Ports
b) Reliance Ports
c) Adani Ports
d) Essar Ports

ANS - D
9.  WHO AMONG THE FOLLOWING HAS BEEN APPOINTED AS THE BRAND AMBASSADOR OF ‘CLEAN UP MISSION’ BY CHIEF MINISTER YOGI ADITYANATH?
a) Amitabh Bachchan
b) Akshay Kumar
c) Ranveer Singh
d) Ranbir Kapoor

ANS - B
10.  PAUL KAGAME HAS WON THIRD TERM IN OFFICE AS PRESIDENT OF?
a) kenya
b) Ghana
c) Rwanda
d) Liberai

ANS - C


DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 3 & 4 AUG

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 3 & 4 AUG

1. MINISTRY OF ELECTRONICS AND INFORMATION TECHNOLOGY HAS APPOINTED AN EXPERT COMMITTEE THAT WOULD STUDY VARIOUS ISSUES RELATING TO DATA PROTECTION IN INDIA AND WILL SUGGEST A DRAFT DATA PROTECTION BILL. WHO AMONG THE FOLLOWING IS THE HEAD OF THIS COMMITTEE?
a) B N Srikrishna
b) Rajat Moona
c) Rama Vedashrees
d) Ajay Bhushan

ANS - A
2. UNION COMMERCE MINISTER NIRMALA SITHARAMAN ATTENDED BRICS TRADE MINISTERS MEETING IN?
a) Cape Town, South Africa
b) Shanghai, China
c) Rio de Janeiro, Brazil
d) Mumbai, India

ANS - B
3. RESERVE BANK OF INDIA  CUT THE POLICY REPO RATE BY 25 BASIS POINTS. NOW THE REPO RATE STANDS AT?
a) 7.00%
b) 6.50%
c) 6.00%
d) 6.25%

ANS - C
4. WHO AMONG THE FOLLOWING WAS HONOURED BY EAST BENGAL FOOTBALL CLUB ON ITS FOUNDATION DAY WITH ITS HIGHEST AWARD, BHARAT GAURAV?
a) Virender Sehwag
b) Mary Kom
c) Yuvraj Singh
d) Dhanraj Pillay

ANS - D
5. PETER O’NEILL HAS BEEN REAPPOINTED AS PRIME MINISTER OF?
a) Poland
b) Papua New Guinea
c) Georgia
d) Fiji

ANS - B
6.  UNION CABINET HAS GIVEN ITS EX-POST FAC TO APPROVAL FOR A MEMORANDUM OF UNDERSTANDING SIGNED AMONG INDIA AND VARIOUS BRICS COUNTRIES (BRAZIL, RUSSIA, CHINA & SOUTH AFRICA) FOR ESTABLISHMENT OF THE BRICS-ARP. ABBREVIATION ‘ARP’ STANDS FOR?
a) Agriculture Research Portal
b) Agriculture Regulatory Platform
c) Agriculture Regulatory Portal
d) Agriculture Research Platform

ANS - D
7.  UNION AGRICULTURE MINISTRY HAS SIGNED A MEMORANDUM OF ASSOCIATION FOR SETTING UP A REGIONAL CENTRE OF THE INTERNATIONAL RICE RESEARCH INSTITUTE IN?
a) Bhopal
b) Varanasi
c) Hyderabad
d) Jaipur

ANS - B
8.  AADI PERUKKU FESTIVAL IS CELEBRATED IN WHICH INDIAN STATE?
a) Karnataka
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Kerala

ANS - C
9.  HASSAN ROUHANI HAS BEEN SWORN IN AS THE PRESIDENT OF WHICH COUNTRY FOR A 2ND TERM?
a) Iran
b) Saudi Arabia
c) Kuwait
d) Oman

ANS - A
10.  WHO AMONG THE FOLLOWING INDIAN WOMEN CRICKETER HAS BEEN APPOINTED TO THE POST OF DEPUTY SUPERINTENDENT OF POLICE IN THE PUNJAB STATE POLICE?
a) Mithali Raj
b) Jhulan Goswami
c) Dipti Sharma
d) Harmanpreet Kaur

ANS - D


DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 1 & 2 AUG

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 1 & 2 AUG

1. A 2-DAY CONCLAVE OF TAX OFFICERS ENTITLED ‘RAJASWA GYANSANGAM’ WILL BE HELD IN?
a) New Delhi
b) Kolkata
c) Kochi
d) Chennai

ANS - A
2. THE EXECUTIVE COMMITTEE OF NATIONAL MISSION FOR CLEAN GANGA IN ITS 4TH MEETING HAS APPROVED SEVEN PROJECTS WORTH RS ______ CR IN THE SECTOR OF SEWAGE INFRASTRUCTURE, GHAT DEVELOPMENT AND RESEARCH?
a) Rs 525 cr
b) Rs 425 cr
c) Rs 825 cr
d) Rs 625 cr

ANS - B
3. WHICH BANK SLASHED INTEREST ON SAVINGS ACCOUNT DEPOSITS BY 50 BASIS POINTS TO 3.5% ON BALANCE UP TO RS 1 CR?
a) Indian Overseas Bank
b) Punjab National Bank
c) State Bank of India
d) ICICI Bank

ANS - C
4. CENTRAL BOARD OF DIRECT TAXES ENTERED INTO HOW MANY UNILATERAL ADVANCE PRICING AGREEMENTS WITH INDIAN TAXPAYERS IN THE MONTH OF JULY, 2017?
a) Seven
b) Six
c) Ten
d) Nine

ANS - D
5. “JIYO PARSI PUBLICITY PHASE-2” TO REVERSE THE DECLINING TREND OF PARSI POPULATION WAS LAUNCHED BY UNION MINISTER OF STATE (I/C) FOR MINORITY AFFAIRS & PARLIAMENTARY AFFAIRS MUKHTAR ABBAS NAQVI IN?
a) Mumbai
b) Surat
c) New Delhi
d) Ahmedabad

ANS - A
6.  19TH ROUND OF THE REGIONAL COMPREHENSIVE ECONOMIC PARTNERSHIP TRADE NEGOTIATING COMMITTEE MEETINGS AND OTHER RELATED MEETINGS WERE IN?
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Jaipur
d) Hyderabad

ANS - D
7.  PRIME MINISTER, NARENDRA MODI HAS ANNOUNCED A PACKAGE OF RS ______ C FOR RELIEF, REHABILITATION AND BUILDING FLOOD MITIGATION INFRASTRUCTURE IN THE FLOOD-AFFECTED NORTH-EASTERN STATES INCLUDING ASSAM?
a) 2350 cr
b) 1350 cr
c) 4350 cr
d) 3350 cr

ANS - A
8.  WHICH COMPANY HAS NAMED SAMEER GARDE AS PRESIDENT FOR ITS INDIA AND SAARC OPERATIONS?
a) Microsoft
b) Cisco
c) IBM
d) Facebook

ANS - B
9.  WHO AMONG THE FOLLOWING HAS BEEN APPOINTED AS THE CHIEF OF THE INDIAN ARMY’S EASTERN COMMAND?
a) Lt General Abhay Krishna
b) Lt General Pawan Tomar
c) Lt General Sandeep Menon
d) Lt General Ajay Rajput

ANS - A
10.  WHO AMONG THE FOLLOWING HAS OVERTAKEN HONG KONG BUSINESS MAGNATE LI KA-SHING TO BECOME ASIA’S 2ND-RICHEST MAN?
a) Uday Kotak
b) Dilip Sanghvi
c) Mukesh Ambani
d) Anil Ambani

ANS - C


Popular Posts