Choose Your Language

Friday, August 18, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 15 & 16 AUG

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 15 & 16 AUG

1. WITH WHICH COUNTRY, INDIA WILL HOLD A MAJOR TRI-SERVICE MILITARY EXERCISE ‘INDRA’ IN OCTOBER 2017 INVOLVING ARMIES, NAVIES AND THE AIR FORCES?
a) France
b) UK
c) Russia
d) US

ANS - C
2. THE INDIAN NAVY WOULD JOIN THE CHINESE NAVY IN THE MAIDEN INTERNATIONAL MARITIME SEARCH AND RESCUE EXERCISE TO BE CHAIRED BY ______AT THE INDIAN OCEAN NAVAL SYMPOSIUM IN NOVEMBER 2017?
a) Bangladesh
b) Myanmar
c) Sri Lanka
d) Thailand

ANS - A
3. SANTOSH SHARMA HAS BEEN APPOINTED AS CHAIRMAN AND MANAGING DIRECTOR OF WHICH PUBLIC SECTOR ENTERPRISE?
a) Bharat Heavy Electricals Limited
b) Steel Authority of India Ltd.
c) Oil and Natural Gas Corporation Limited
d) Hindustan Copper Limited

ANS - D
4. PAKISTAN HOISTED THE LARGEST FLAG IN ITS HISTORY IN WHICH CITY TO MARK THE COUNTRY’S 70TH INDEPENDENCE DAY?
a) Karachi
b) Lahore
c) Peshawar
d) Islamabad

ANS - B
5. INDIA’S 1ST RAILWAYS DISASTER MANAGEMENT VILLAGE IS EXPECTED TO COME UP BY DECEMBER 2018 NEAR?
a) Bengaluru
b) Bhopal
c) Vizag
d) Rajkot

ANS - A
6.  WHO AMONG THE FOLLOWING HAVE BEEN AWARDED THE KIRTI CHAKRA, THE SECOND HIGHEST GALLANTRY AWARD IN PEACE TIME?
a) Major David Manlun and Preetam Singh Kunwar
b) Chetan Kumar Cheetah and Pramod Kumar
c) Havildar Giris Gurung
d) All of the above

ANS - D
7.  ODISHA GOVERNMENT WILL SOON LAUNCH “DURGAMA ANCHALARE MALARIA NIRAKARAN” (DAMON), A SPECIAL PROGRAMME TO PREVENT THE SPREAD OF MALARIA IN REMOTE AREAS OF ______ DISTRICT?
a) Khordha district
b) Nuapada district
c) Ganjam district
d) Kandhamal district

ANS - C
8.   CHIEF MINISTER OF WHICH STATE LAUNCHED NAMO YUVA ROJGAR KENDRA AN INITIATIVE PROVIDING JOB OPPORTUNITIES TO UNEMPLOYED YOUTH?
a) Gujarat
b) Maharashtra
c) Rajasthan
d) Madhya Pradesh

ANS - B
9.  THE 5-DAY LONG INDIA-ASEAN YOUTH SUMMIT STARTED IN?
a) Bhopal
b) Mumbai
c) Jaipur
d) Kochi

ANS - A
10.  WHICH CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY INITIATIVE WAS LAUNCHED BY STATE BANK OF INDIA TO WORK IN THE AREAS OF HEALTH, EDUCATION, ENVIRONMENT AND RURAL INFRASTRUCTURE?
a) SBI Grameen Seva
b) SBI Rural Seva
c) SBI Gram Seva
d) SBI Village Seva


ANS - C

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 13 & 14 AUG

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 13 & 14 AUG

1. WHICH PUBLIC SECTOR BANK UNVEILED TWO NEW DIGITAL SERVICES FOR ONLINE PAYMENTS – BHARAT QR (QUICK RESPONSE) AND BHARAT BILL PAYMENT SYSTEM?
a) Canara Bank
b) Syndicate Bank
c) Bank of India
d) Corporation Bank

ANS - A
2. WHICH THREE INDIAN FIRMS HAVE FEATURED IN FORBES’ LIST OF THE WORLD’S 100 MOST INNOVATIVE COMPANIES?
a) Infosys, Asian Paints and Bharti Airtel
b) Hindustan Unilever, Asian Paints and Bharti Airtel
c) Hindustan Unilever, Asian Paints and Infosys
d) Hindustan Unilever, Asian Paints and Patanjali Ayurved

ANS - B
3. WHO AMONG THE FOLLOWING HAVE BEEN AWARDED ‘HINDU PLAYWRIGHT AWARD 2017’?
a) Mohit Rastogi and Akshat Nigam
b) Gerish Khemani and Mohit Rastogi
c) Gerish Khemani and Akshat Nigam
d) Ravi Jain and Akshat Nigam

ANS - C
4. WHO AMONG THE FOLLOWING HAS REPLACED PAHLAJ NIHALANI AS NEW CHAIRPERSON OF CENTRAL BOARD OF FILM CERTIFICATION?
a) Mukesh Khanna
b) Babul Supriyo
c) Javed Akhtar
d) Prasoon Joshi

ANS - D
5. WHO AMONG THE FOLLOWING HAS BEEN APPOINTED AS MANAGING DIRECTOR OF EXPORT-IMPORT BANK OF INDIA?
a) David Rasquinha
b) Victor Fernandes
c) Rakesh Goyal
d) Vincent Lewis

ANS - A
6.  UNION MINISTER FOR PETROLEUM AND NATURAL GAS, DHARMENDRA PRADHAN COMMISSIONED WHICH INDIAN COAST GUARD SHIP IN GOA?
a) Indian Coast Guard ship ‘Suraj’
b) Indian Coast Guard ship ‘Shaurya’
c) Indian Coast Guard ship ‘Sanjay’
d) Indian Coast Guard ship ‘Shoorvir’

ANS - B
7.  WHO AMONG THE FOLLOWING HAS BEEN APPOINTED AS CHIEF EXECUTIVE OFFICER OF NATIONAL PAYMENTS CORPORATION OF INDIA?
a) Prashant Nair
b) Praveen Joshi
c) Dilip Asbe
d) Manohar Das

ANS - C
8.  PARLIAMENTARY PANEL HEADED BY _________ HAS RECENTLY TABLED ITS REPORT IN PARLIAMENT. IN THE REPORT, THE PANEL HAS RECOMMENDED 100% PENSION TO WIDOW OF DECEASED SOLDIER?
a) Prahlad Dhawan
b) Rajat Divekar
c) Rajendra Singh
d) B C Khanduri

ANS - D
9.  WHICH BANK INTRODUCED 2-TIER INTEREST RATE STRUCTURE FOR SAVING BANK ACCOUNTS AND WILL OFFER 4% INTEREST PER ANNUM FOR INCREMENTAL BALANCE OVER RS 50 LAKH AND 3.50% PER ANNUM FOR BALANCE UP TO RS 50 LAKH?
a) Indian Bank
b) Vijaya Bank
c) Federal Bank
d) Syndicate Bank

ANS - A
10.  ‘WORLD ORGAN DONATION DAY’ IS OBSERVED ON WHICH DATE EVERY YEAR?
a) 10th August
b) 13th August
c) 12th August
d) 14th August

ANS - B


Popular Posts