Choose Your Language

Wednesday, February 17, 2016

Indian History Quiz-2 For SSC CGL Examination 2016

1. The Highest Officer under the Turkish/Khilji Rulers of the Delhi Sultanate was:
a. Qazi-Ul- Mulk                    
b. Naib-I- Mulk                                 
c. Head of the Majlis            
d. Wazir

2. Who among the following Sultans of Delhi assumed the Title ‘Sikandar-i-Sani’:
a. Balban                               
b. Alauddin Khalji                
c. Muhammad-bin- Tuglaq 
d. Sikandar Lodhi

3. Which among the following was the work of Feroz-Shah Tughlaq:
a. Fautuhat-i-Ferozshahi    
b. Fatawa-i-Jahandari                      
c. Tarikh-i-Ferozshahi                     
d. Tughlaqnama

4. Which among the following Sultans of Delhi Abolished the ‘Zakat’ on Grain:
a. Alauddin Khilji                 
b. Mohammad-bin-Tughlaq
c. Firoz Shah Tughlaq                     
d. Sikandar Lodhi

5. Ibn Batuta was a traveler from which among the following current nations:
a. Algeria                              
b. morocco                           
c. Tunisia                              
d. Libya

6. Mohammad Gauri was first defeated by which of the following ruler:
a. Prithviraj Chauhan
b. Jaya Chand                                   
c. Vidhyadhar                                   
d. Bhima II

7. Which among the following was a new department of agriculture started by Muhammad-bin- Tughlaq:
a. Diwan-i- Risalat                
b. Diwan-i- Ashraf               
c. Diwan-i- Kohi                               
d. Diwan-i-Mustkharaj

8. Who among the following was first initiated disciple of Akbar’s Din-i-Ilahi:
a. Birbal                                
b. Bhagwan Das                   
c. Man Singh                         
d. Surjan Rai

9. Who among the following was the Sultan at Delhi when the Vijayanagar Empire was founded:
a. Feroz Tughlaq                 
b. Sikandar Lodhi                
c. Ghiyasu-din-Tughlaq                   
d. Muhammad-bin-Tughlaq

10. Which of the following Rajput Ruler is known to have donated for the reconstruction of a Mosque:
a. Mihir Bhoja                      
b. Jai Chand                          
c. Ashoka                              
d. Jai Singh Siddharaj

1.B, 2.B, 3.A, 4.D, 5.B, 6.D, 7.C, 8.A, 9.D, 10.D,

Share this

0 Comment to "Indian History Quiz-2 For SSC CGL Examination 2016"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ;