Choose Your Language

Saturday, April 29, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 27TH APR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 27TH APR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. E-SOT, E-PRAN CARDS LAUNCHED FOR ATAL PENSION YOJANA USERS
i. The subscribers of Atal Pension Yojana can now have online access to their statement of transaction and Permanent Retirement Account Number.
ii. Through the new online tool, APY subscribers can get account related information viz. pension commencement date, transaction details, pension amount, name of the associated bank and name of the nominee.
iii. Atal Pension Yojana is a guaranteed pension scheme, launched by PM Narendra Modi on May 9, 2015. It became operational from June 1, 2015.

2. INDIA TO HOST 18TH WORLD ROAD MEETING
i. The International Road Federation has announced that India is set to host the 18th World Road Meeting.
ii. The theme of World Road Meeting will be ‘Safe Roads and Smart Mobility: The Engines of Economic Growth’.

DAILY CURRENT AFFAIRS: 26TH APR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 26TH APR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. VENKAIAH NAIDU INAUGURATES 47TH FOUNDATION DAY OF HUDCO
i. Minister of Urban Development, Housing & Urban Poverty Alleviation& Parliamentary Affairs, M Venkaiah Naidu has inaugurated the function to commemorate HUDCO’s 47th Foundation Day in New Delhi.
ii. HUDCO has completed 47 years of existence in providing housing and basic infrastructure across the country.
iii. The Centre and States have to effectively engage the private sector to achieve the mission of affordable housing for all by 2022.

2. MAHARASTRA GOVT. SIGN MOU WITH RAILWAYS TO EXPAND GREEN COVER & RAILWAYS TO SET UP RS 200 CR SOLAR POWER PLANT
i. The Indian Railways is looking to set up a solar power plant in Bhilai where it has spare land, through Railway Energy Management Company Limited.
ii. The project cost of the 50 MW plant is estimated at Rs 200 cr. Of the total cost 20% will be borne by the Railways, while the remaining 80% will be raised through debt.
iii. Maharashtra govt signs MoU with Railways to expand green cover. Under which trees will be planted on the land adjacent to the railway tracks in the state.

3. JOINT INDIAN-FRENCH NAVAL EXERCISE ‘VARUNA’ BEGINS
i. The Indian Navy began a joint maritime exercise Varuna with the French Navy at the Mediterranean Sea.
ii. The exercise was begun on 24th April 2017 and will be ended on 30th April. Its main aim is deepening combat coordination between the two navies.
iii. Guided missile destroyer INS Mumbai, stealth frigate INS Trishul and fleet tanker INS Aditya are taking part in the Varuna exercise.

4. TERI, FRENCH FIRM SIGN MOU FOR ‘CLEAN INDIA’
i. TERI, a Delhi-based green body, a French waste company and a Geneva-based innovation foundation have joined hands with one another to strengthen India’s waste management capabilities.
ii. The MoU has been signed among the Energy and Resources Institute, the Innovative Finance Foundation and 3WAYSTE Company for municipal solid waste management.
iii. The MoU was signed in the presence of the Ambassador of France to India, Alexander Ziegler.
iv. The technology which brings for treating household waste includes unsegregated waste. It will convert more than 90% into residue fuel to produce clean energy, pure compost for agriculture and valuable raw materials.

5. LEGENDARY FILMMAKER AND ACTOR KASINATHUNI VISWANATH CONFERRED PRESTIGIOUS DADASAHEB Phalke award
i. Renowned film director and actor Kasinathuni Viswanath will be conferred the Dadasaheb Phalke Award, India’s highest award in cinema. The award will be conferred by President Pranab Mukherjee on May 3 in New Delhi
ii. The Dadasaheb Phalke Award committee had recommended Kasinathuni Viswanath’s name, which was approved by Union Information and Broadcasting Minister, M. Venkaiah Naidu.

6. NORTHEAST INDIA’S LARGEST IT HUB OPENS IN TRIPURA
i. Northeast India’s largest Information Technology hub has been inaugurated in Tripura’s capital city Agartala. It is the 6th IT hub in the Northeast region.
ii. The IT hub was inaugurated by Manik Sarkar, CM of Tripura, Tapan Chakraborty – IT and Education Minister of Tripura and Omkar Rai – Director General  of Software Technology Parks of India.
iii. This IT hub has been set up at a cost of Rs. 50 cr and with the help of technical knowledge shared by STPI, under the union Ministry of Electronic and Information Technology.

7. IAF INDUCTS SU-30 MKI INTO FRONTLINE 221 SQUADRON
i. Indian Air Force introduced its frontline Su-30 MKI fighter aircraft into the 221 Squadron, ‘Valiants’, at its base in Punjab to enhancing the IAF’s capabilities.
ii. The induction of Sukhoi fighter jets at a frontline base close to the India-Pakistan border will act as a force-multiplier for the defence forces.
iii. Su-30 MKI is a state-of-the-art all-weather multi-role fighter jet. It is capable of undertaking varied air combat and ground attack missions.

8. 101-YEAR-OLD WINS SPRINTING GOLD MEDAL AT THE WORLD MASTERS GAMES IN AUCKLAND
i. 101-year-old Man Kaur has won Gold Medal for 100 meters sprint at the World Masters Games in Auckland.
ii. Man Kaur took up athletics 8 years ago, at the age of 93. She has participated in several masters athletics meets across the globe. She has won 17 Gold Medals so far.

9. SHOT PUTTER MANPREET WINS GOLD AT ASIAN GRAND PRIX, QUALIFIES FOR WORLD CHAMPIONSHIPS
i. Indian shot putter Manpreet Kaur has clinched gold in the Asian Grand Prix Athletics Meet. It was held in Jinhua, China.
ii. Manpreet also qualified for the IAAF World Championships to be held in August 2017 in London.
iii. India ended the 1-day event with 7 medals – 1Gold, 4 Silver and 2 Bronze.
iv. Tintu Luka (women’s 800m), Neeraj Chopra (men’s javelin), Jinson Johnson (men’s 800m) and Neena Varakil (women’s long jump) won a silver each while Dutee Chand (women’s 100m) and Om Prakash Karhana (men’s shot put) bagged a bronze each.

10. WORLD MALARIA DAY: MARCH 25, 2017
i. World Malaria Day 2017 was observed globally on 25 April 2017 with the theme “End Malaria for good”. 1st malaria vaccine to be tested in Kenya, Ghana and Malawi in 2018 announced by WHO.
ii. As per the World Malaria Report 2016, the rate of new malaria falls by 21% globally between 2010 and 2015.
iii. The WHO European Region was declared a malaria-free in 2016.

OBJECTIVE QUESTIONS BASED ON TODAY’S NEWS

Q1. WHICH STATE GOVT. HAS SIGNED A MEMORANDUM OF UNDERSTANDING WITH THE RAILWAYS, TO PLANT TREES ON LAND NEAR RAILWAY TRACKS?
a)  Telangana
b)  Kerala
c)  Maharashtra
d)  Odisha
Q2. ‘VARUNA’, WHICH BEGAN ON APRIL 24, IS A BILATERAL NAVAL EXERCISE BETWEEN INDIA AND:
a)  Japan
b)  UK
c)  Sri Lanka
d)  France
Q3. WHO WILL BE CONFERRED THE DADASAHEB PHALKE AWARD ON MAY 3, 2017?
a)  Kasinathuni Viswanath
b)  Sanjay Leela Bhansali
c)  S S Rajamouli
d)  A R Murugadoss
Q4. WHAT WAS THE 2017 THEME OF ’WORLD MALARIA DAY’, OBSERVED ON APRIL 25?
a)  ”Sustain Gains, Save Lives: Invest in Malaria”
b)  “End Malaria for Good”
c)  “Malaria: a disease without borders”
d)  ”Malaria prevention works: Let’s close the gap”
Q5. MINISTER OF HOUSING & URBAN POVERTY ALLEVIATION, MR. M.VENKAIAH NAIDU INAUGURATED THE 47TH FOUNDATION DAY OF HOUSING AND URBAN DEVELOPMENT CORPORATION LTD. HEADQUARTERS OF HUDCO IS LOCATED IN:
a)  Bengaluru
b)  Mumbai
c)  New Delhi
d)  Kolkata

ANSWERS:
1 - C    2 - D    3 - A    4 - B    5 -C


Friday, April 28, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 25 & 26 APRIL

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 25 & 26 APRIL

1. Asia’s largest Baptist Church has been inaugurated in which state of India?
a) Goa
b) West Bengal
c) Nagaland
d) Sikkim

Ans - C
2. Confederation of Real Estate Developers’ Associations of India has signed an agreement with which public sector bank to provide loans at a concessional rate to builders as well as customers for affordable housing projects?
a) Corporation Bank
b) Bank of Baroda
c) Punjab National Bank
d) State Bank of India

Ans - D
3. Who among the following has been announced as one of the six winners of 2017 Goldman Environmental Prize?
a) Prafulla Samantra
b) Madhukar Gupta
c) Bhushan Pattnaik
d) Vivekanand Panda

Ans - A
4. Who among the following has been presented the P.C. Chandra Purashkar?
a) Malala Yousafzai
b) Amartya Sen
c) Kailash Satyarthi
d) Baba Ramdev

Ans - C
5. Which among the following film has won the best film honour at the Hong Kong International Film Festival?
a) Pink
b) Newton
c) Parched
d) Neerja

Ans - B
6.  Which State Govt. has signed a Memorandum of Understanding with the Railways, to plant trees on land near railway tracks?
a) Telangana
b) Kerala
c) Maharashtra
d) Odisha

Ans - C
7.  ‘Varuna’, which began on April 24, is a bilateral naval exercise between India and:
a) Japan
b) UK
c) Sri Lanka
d) France

Ans - D
8.  Who will be conferred the Dadasaheb Phalke Award on May 3, 2017?
a) Kasinathuni Viswanath
b) Sanjay Leela Bhansali
c) S S Rajamouli
d) A R Murugadoss

Ans - A
9.  What was the 2017 theme of ’World Malaria Day’, observed on April 25?
a) ”Sustain Gains, Save Lives: Invest in Malaria”
b) “End Malaria for Good”
c) “Malaria: a disease without borders”
d) ”Malaria prevention works: Let’s close the gap”

Ans - B
10.  Minister of Housing & Urban Poverty Alleviation, Mr. M.Venkaiah Naidu inaugurated the 47th Foundation Day of Housing and Urban Development Corporation Ltd. Headquarters of HUDCO is located in:
a) Bengaluru
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Kolkata

Ans - C



DAILY CURRENT AFFAIRS: 25TH APR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 25TH APR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. BIHAR ASSEMBLY PASSES GST BILL
i. Bihar State Legislature has ratified the Constitution Amendment Bill on Goods and Services Tax.
ii. According to the constitutional provision the Bill has to be passed by at least 50% of the state Assemblies.
iii. The GST Bill is aimed at bringing a uniform tax regime in the country by subsuming state levies.
iv. The government intends to reach the golden number of 15 states in the coming month.

2. ONE OF ASIA’S LARGEST CHURCHES INAUGURATED IN NAGALAND
i. The Sumi Baptist Church Zunheboto is in the northeastern state of Nagaland, India. It is finally set for dedication after almost a decade since its construction began.
ii. It is the largest church building in Asia. It stands tall at 1864.9 m above the sea level and measures 23, 73,476 Sq.ft.
iii. Its budget is Rs 36 cr. Seating capacity is of 85,000 people. Its length is 203 feet breadth is 153 feet and height is 166 feet.

Wednesday, April 26, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 24TH APR 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 24TH APR 2017
(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. UP GOVERNMENT TO SET UP 40 YOGA WELLNESS CENTERS IN 40 DISTRICTS
i. Uttar Pradesh has decided to set up 40 Yoga wellness centers in 40 districts across the state in this current year. The International Yoga Day is celebrated across the world on 21 June.
ii. The Centre is implementing National AYUSH Mission as a Centrally Sponsored Scheme.
iii. The state government has also planned to start post graduate courses at Unani College Allahabad, Government Ayurvedic College and hospital Varanasi, Government Homeopathy College Allahabad and TT College Lucknow.
vi. A 1st herbal garden of the state would be set up soon near the Government national Homeopathic college and hospital, Lucknow to encourage the farmers to cultivate herbal plants across the state.
viii. In December 2016, the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization had formally inscribed Yoga in its representative list of Intangible Cultural Heritage of Humanity.

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 23 & 24 APRIL

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 23 & 24 APRIL

1. UNION MINISTRY OF RURAL DEVELOPMENT HAS ACHIEVED A MILESTONE BY SUCCESSFULLY GEO-TAGGING HOW MANY ASSETS CREATED UNDER MAHATMA GANDHI NATIONAL RURAL EMPLOYMENT GUARANTEE ACT?
a) 75 lakh assets
b) 1 crore assets
c) 2 crore assets
d) 50 lakh assets

ANS - B
2. IN WHICH STATE FIRST INDIA INDONESIA ENERGY FORUM WAS HELD ON APRIL 20, 2017
a) Bengaluru, India
b) New Delhi, India
c) Bandung, Indonesia
d) Jakarta, Indonesia

ANS - D
3. THE GOVERNMENT HAS RAISED OVER RS 1,200 CR THROUGH THE SALE OF 9.2% STAKE IN WHICH PUBLIC SECTOR ENTERPRISE?
a) North Eastern Electric Power Corporation
b) Garden Reach Shipbuilders & Engineers
c) National Aluminium Company Limited
d) Mazagon Dock Shipbuilders

ANS - C
4. WHICH VETERAN ACTRESS HAS RECEIVED THE LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD AT THE 80TH BENGAL FILM JOURNALISTS’ ASSOCIATION AWARDS?
a) Moushumi Chatterjee
b) Moon Moon Sen
c) Jaya Bachchan
d) Sharmila Tagore

ANS - A
5. ‘EARTH DAY’ IS CELEBRATED ON WHICH DATE EVERY YEAR?
a) 23rd April
b) 21st April
c) 20th April
d) 22nd April

ANS - D
6.  AS PER ‘MIGRATION AND DEVELOPMENT BRIEF’ RELEASED BY WORLD BANK, WHICH COUNTRY IS THE WORLD’S LARGEST REMITTANCE RECIPIENT FOR THE YEAR 2016?
a) India
b) China
c) Mexico
d) Philippines

ANS - A
7.  WHICH STATE GOVT. HAS DECIDED TO SET UP 40 YOGA WELLNESS CENTRES IN 40 DISTRICTS OF THE STATE?
a) Madhya Pradesh
b) Rajasthan
c) Gujarat
d) Uttar Pradesh

ANS - D
8.  GOVT. HAS ANNOUNCED THAT DECLARATIONS BY BLACK MONEY HOLDERS ABOUT TAX PAYMENT AND DEPOSITS UNDER THE PRADHAN MANTRI GARIB KALYAN YOJANA CAN BE MADE TILL:
a) May 25, 2017
b) May 31, 2017
c) May 10, 2017
d) May 15, 2017

ANS - C
9.  WHICH STATE HAS BEEN SELECTED FOR KRISHI KARMAN AWARD 2015-16 FOR HIGHEST PRODUCTION OF WHEAT?
a) Haryana
b) Madhya Pradesh
c) Uttar Pradesh
d) Punjab

ANS - B
10.  WHICH VESSEL OF INDIAN NAVY IS ON A TWO-MONTH DEPLOYMENT IN THE SRI LANKAN WATERS FOR JOINTLY UNDERTAKING A HYDROGRAPHIC SURVEY OF WELIGAMA BAYWITH SRI LANKAN NAVY?
a) INS Jamuna
b) INS Sarvekshak
c) INS Darshak
d) INS Sutlej


ANS - C

Tuesday, April 25, 2017

DAILY CURRENT AFFAIRS: 23RD APR 2017

(DAILY NEWS INDIA)
SHARED BY: WWW.DAILYGK.IN

1. FIRST INDIA, INDONESIA ENERGY FORUM’ HELD IN JAKARTA
i. First India Indonesia Energy Forum was held in Jakarta, Indonesia. Union Minister of State (IC) for Power, Coal, New & Renewable Energy and Mines, Mr. Piyush Goyal and Minister of Energy and Mineral Resources of Indonesia, Mr. Ignasius Jonan took part in this forum.
ii. The reports of 2nd Joint Working Group on Oil and Gas, 4th Joint Working Group on Coal and 1st Joint Working Group on New and Renewable Energy, which preceded the energy forum, were presented to two Ministers during the Energy Forum.
iii. A Memorandum of Understanding between the Union Ministry of Petroleum and Natural Gas and the Indonesia’s Ministry of Energy and Mineral Resources on cooperation in the field of Oil and Gas was signed at the energy forum.

2. PRESIDENT OF NEPAL, BIDYA DEVI BHANDARI’S VISIT TO INDIA
i. Bidya Devi Bhandari, the 1st female President of Nepal was on an official visit to India.
ii. During Ms. Bhandari’s visit, both sides assessed the implementation of ongoing cross-border connectivity projects including development of Terai roads, integrated border check posts, cross-border railway lines and cross-border pipeline for carrying petroleum products which is first of its kind in South Asia.
iii. Both sides also reviewed bilateral energy cooperation, including development of 5,723 cr Arun 3 power project in Nepal and Muzaffarpur-Dhalkebar high capacity transmission line.

Monday, April 24, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 21 & 22 APRIL

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 21 & 22 APRIL

1. “INDIA STEEL 2017”, THE 3RD EDITION OF INTERNATIONAL CONFERENCE AND EXHIBITION ON STEEL INDUSTRY WAS HELD IN WHICH CITY?
a) Kochi
b) Varanasi
c) Mumbai
d) New Delhi

ANS - C
2. PM NARENDRA MODI WILL INAUGURATE ‘TEXTILES INDIA’ – A MEGA EVENT SHOWCASING THE COUNTRY AS A GLOBAL SOURCING HUB IN WHICH CITY?
a) Gandhinagar, Gujarat
b) Ahmedabad, Gujarat
c) Rajkot, Gujarat
d) Vadodara, Gujarat

ANS - A
3. WHICH ASIAN COUNTRY WILL HOST THIS YEAR’S ‘UN DAY OF VESAK’ CELEBRATIONS?
a) Nepal
b) Bhutan
c) Vietnam
d) Sri Lanka

ANS - D
4. WHO AMONG THE FOLLOWING HAS BEEN APPOINTED AS THE NEW MANAGING DIRECTOR AND CHIEF EXECUTIVE DIRECTOR OF LIC HOUSING FINANCE?
a) Vipul Desai
b) Vinay Shah
c) Mahrukh Panthaky
d) Shailesh Oswal

ANS - B
5. WHICH ASIAN COUNTRY LAUNCHED ITS 1ST SATELLITE IN PARTNERSHIP WITH ASIA BROADCAST SATELLITE?
a) Mongolia
b) Turkemnistan
c) Uzbekistan
d) Kazakhstan

ANS - A
6.  WHICH SCHEME HAS BEEN LAUNCHED BY UNION LAW MINISTRY TO REDUCE PENDENCY OF CASES IN LOWER COURTS, WITH A SPECIAL FOCUS ON CASES PENDING FOR MORE THAN 10 YEAR?
a) ’Nyaya Mitra’
b)  ’Nyaya Doot’
c) ’Nyaya Sewa’
d) Nyaya Saathi’

ANS - A
7.  ‘INTER-MINISTERIAL CONSULTATION ON ANTIMICROBIAL RESISTANCE CONTAINMENT’ WAS HELD IN WHICH CITY?
a) Kolkata
b) Mumbai
c) New Delhi
d) Bengaluru

ANS - C
8.  NATIONAL DISASTER MANAGEMENT AUTHORITY CONDUCTED A FIRST-OF-ITS-KIND STATE-LEVEL MOCK EXERCISE ON FOREST FIRE IN WHICH STATE?
a) Chhattisgarh
b) Himachal Pradesh
c) Madhya Pradesh
d) Uttarakhand

ANS - D
9.  WHICH AMONG THE FOLLOWING NON-BANKING FINANCE COMPANY HAS CONVERTED ITSELF TO SMALL FINANCE BANK?
a) Au Financiers
b) KT Financiers
c) LT Financiers
d) BK Financiers

ANS - A
10.  INDIA HAS SIGNED AN INTER-GOVERNMENTAL MEMORANDUM OF UNDERSTANDING FOR DEFENCE INDUSTRY CO-OPERATION IN SHIPBUILDING WITH WHICH COUNTRY?
a) Japan
b) Republic of Korea
c) Indonesia
d) Philippines

ANS - B




Popular Posts