Daily GK Updates & Daily News in India with free current affairs. You will get free Current affairs on Daily Basis and GK questions which will help you in Banking and SSC Exams. Daily News in India. Check this Current affair page on daily basis for the improvement of General awareness section. Free GK Quiz on Daily Basis.

Follow by Email For Daily Alerts

Friday, April 22, 2016

QUANT QUIZ-19 BASED ON GEOMETRY

MATH TEST-30: GEOMETRY
1. In a circle with centre O, AOC is a diameter of the circle, BD is a chord and OB and CD are joined. If AOB = 130o, then BDC =?
a. 25                            
b. 30                                        
c. 50                                        
d. 45

2. If in a triangle ABC, BE and CF are two medians perpendicular to each other and if AB = 19 cm and AC = 22 cm, then length of BC is:
a. 19.5 cm                               
b. 26 cm                                  
c. 20.5 cm                               
d. 13 cm

3. The ratio of interior angle to exterior angle of a regular polygon is 5:1. The number of sides of polygon is:
a. 10                            
b11                                          
c.12                                         
d.14

4. A straight line parallel to BC of  intersects AB and AC at points P and Q respectively. AP = QC, PB = 4 units and AQ = 9, than the length of AP is:
a. 25 unit                                 
b. 30 unit                                 
c. 6 unit                                               
d. 6.5 unit

5. AC is the diameter of a circumcircle of  Chord ED is parallel to the diameter AC. If CBE = 50, then DEC is:
a. 50                            
b. 90                                        
c.40                                         
d. 55

6. Two chords AB and CD of circle whose centre is O, meet at the point P and AOC = 50, BOD = 40.then the value of CPD :
a. 60                            
b. 40                                        
c. 45                                        
d. 75

7. ABC and DBC are made on same base BC on opposite sides. The line joining vertices A and D intersect BC at O. Then the ratio of  areas of  and  DBC will be:
a. OB : OC                   
b. AO : OD                               
c. AB : CD                               
d. AC : BD

8. In the Adjoining figure AD, AE and BC are tangents to the circle at D, E,F respectively, then :

a. AD = AB+BC+AC     
b. 2AD = AB+BC+AC               
c. AD = ½ (AB+ BC+AC)           
d. 3AD = AB+BC+AC

9. If O is the centre of a circle of radius r and AB is a chord of the circle at a distance r/2 from O, then BAO is:
a. 15                            
b. 30                                        
c. 45                                        
d. 60

10. The tangents are drawn at the extremities of a diameter AB of a circle with centre P. If a tangent to the circle at the point C intersects the other two tangents at Q and R, then the measure of the QPR =
a. 45                            
b. 60                                        
c. 90                                        
d. 180

ANSWERS
1.A, 2.D, 3.C, 4.C, 5.C, 6.C, 7.B, 8.B, 9.B, 10.C,




For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE
Share:

0 comments:

Post a Comment

DAILY GK

DAILY GK
DAILY CURRENT AFFAIRS