Daily GK Updates & Daily News in India with free current affairs. You will get free Current affairs on Daily Basis and GK questions which will help you in Banking and SSC Exams. Daily News in India. Check this Current affair page on daily basis for the improvement of General awareness section. Free GK Quiz on Daily Basis.

Follow by Email For Daily Alerts

Friday, May 20, 2016

REASONING QUIZ - 29 FOR SBI CLERK & PO

REASONING QUIZ - 29 FOR SBI CLERK & PO

Directions (Q. 1-5): In each question below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts:

1.Statements:
All flowers are Sunflower.
No Sunflower is a lily.
Some lily are Beautiful.

Conclusions:

I.   All Sunflower being flowers is a possibility.
II.  All Beautiful being lily is a possibility.
III. Some lily are not Sunflower.

a. Only I and III follow
b. All, I, and II follow
c. Only III follows
d. All follows
e. None of these

2.Statements:

All Mango are branches.
Some branches are Leaf.
No fruit is a Mango.

Conclusions:

I.   Some branches are not fruits.
II.  Some Leaf are branches.
III. Some Leaf being Mango is a possibility

a. Only I and II follow
b .Only III follows
c. Only II follows
d. Only II and III follow
e .All follow

3. Statements:

No fan is a water.
No water is a Tank.
All pipes are Tanks.

Conclusions:

I.  No fan is a Tank.
II. No water is a pipe.
III.No Tank is a water

a. Only I and II follow
b. Only II follows
c. Only II and III follow
d. Only III follow
e. None of these

4.Statements:

Some rat are cat.
All cat are jerry.
Some comedy are rat.

Conclusions:

I.   Some comedy are cat is definitely not follow.
II.  Some jerry are cat.
III. At least some comedy  are jerry.

a. Only II follow
b. Only II and III follow
c. Only III follow
d. All follow
e. None of these

5. Statements:

All red are white
All white are pink
No green is pink

Conclusions:

I.   All pink being red is a possibility
II.  Some white are pink
III. NO red is green

a. only III follow
b. only II and III
c .all follow
d .I and II
e. none follow

Directions (Q. 6-10). In a certain code language some word are written in coded form which are given below:

‘What Were You Thinking’ is written as ‘ta ba la na’
‘Now Stop Thinking Read’ is written as ‘Pa ba ch da’
‘Write Stop listen speak’ is written as ‘yo ma Pa ta’
‘What listen Read speak’ is written as ‘ch yo la ma’

6. What is the code for ‘Read’?

a. ch
b. da
c. pa
d. yo
e. None of these

7.What is the code for ‘thinking’?

a. yo
b. la
c. ma
d. ba
e. ta

8. What is the code for ‘Stop’?

a. ba
b. ch
c. da
d. pa
e. na

9. What is the code for  ‘Now’ ?

a. yo
b. ma
c. la
d. da
e. ch

10. What is the code for ‘What’  ?

a. da
b. ba
c. la
d. ta
e. ch

ANSWER

1.D, 2.E, 3.C, 4.A, 5.C, 6.A, 7.D, 8.D, 9.D, 10.C,
Share:

0 comments:

Post a Comment

DAILY GK

DAILY GK
DAILY CURRENT AFFAIRS