Daily GK Updates & Daily News in India with free current affairs. You will get free Current affairs on Daily Basis and GK questions which will help you in Banking and SSC Exams. Daily News in India. Check this Current affair page on daily basis for the improvement of General awareness section. Free GK Quiz on Daily Basis.

Follow by Email For Daily Alerts

Monday, September 12, 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ – 9,10 SEPTEMBER

DAILY CURRENT AFFAIRS QUIZ – 9,10 SEPTEMBER

Q1.  Which Satellite Launch Vehicle used to launch the advanced weather satellite, INSAT-3DR by   ISRO?
a.     GSLV Mk.I
b.    GSLV-D5
c.     GSLV-F05
d.    GSLV-D6 
        Ans: C

Q2.  With which country India held the joint military exercise, PRABAL DOSTYK – 16?
a.     Sri Lanka
b.    Indonesia
c.     Kazakhstan
d.    Vietnam
        Ans: C

Q3.  For the first time The UN Charter was recently translated into which language?
a.     Urdu
b.    Sanskrit
c.     Mandarin
d.    French
        Ans: B

Q4. With which country India signed Air Services Agreement under Open Sky Policy in September 2016?
a.     Switzerland
b.    Russia
c.     Greece
d.    Thailand
Ans: C

Q5.  Which state  decided to link students' examination forms with their Aadhaar numbers?
a.     Bihar
b.    Maharashtra
c.     Uttar Pradesh
d.    Karnataka
Ans: A

Q6.  Which organization launched a one-step offline payments mode, called Bubble Pin?
a.     SimplyRecharge
b.    MobiKwik
c.     ZeeRecharge
d.    Pay2India
Ans: B

Q7.  What was the theme of the International Literacy Day 2016?
a.     Literacy and Sustainable Development
b.    Reading the Past, Writing the Future
c.     Literacy and Sustainable Societies
d.    None of the above
Ans: B

Q8.  How much amount of money was recently approved by the Union Government for Swadesh Darshan scheme?
a.     About 450 crore rupees
b.    About 250 crore rupees
c.     About 500 crore rupees
d.    About 460 crore rupees
Ans: A

Q9.  What was the theme of the 2016 Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Summit that concluded recently?
a.     ASEAN Community Vision 2025
b.    Turning Vision into Reality for a Dynamic ASEAN Community
c.     Our People, Our Community, Our Vision
d.    One ASEAN, One Response
Ans: B

Q10.  Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) Summit 2016 was held in?
a.     Cebu City, Philippines
b.    Kuala Lumpur, Malaysia
c.     Vientiane, Laos
d.    Langkawi, Malaysia
Ans: C

Q11.  Which sportsperson was nominated by the Wrestling Federation of India for the Padma Bhushan, India's third-highest civillian honour?
a.     Yashvir Singh
b.    Sushil Kumar
c.     Vijender Singh
d.    Alka Tomar
Ans: B

Q12. “ Majuli” that recently became the first island district of India is located in which state?
a.     Assam
b.    Arunachal Pradesh
c.     West Bengal
d.    Tripura

Ans: A
Share:

0 comments:

Post a Comment

DAILY GK

DAILY GK
DAILY CURRENT AFFAIRS