Choose Your Language

Monday, February 22, 2016

Ancient Indian History Quiz-1 For SSC CGL Examination 2016

1. ‘Lothal’ , one of the Indus city is located in which of the following present state:
a. Rajasthan                          
b. Sind                                               
c. Gujarat                              
d. Haryana

2. Which one of the following is not a Rig Vedic River:
a. Gomati                                          
b. Tapti                                             
c. Askini                                
d. Vitasta

3. Which of the following veda’s is a book of Magical Formula:
a. Yazur Veda                                   
b. Rig Veda                           
c. Sama Veda                        
d. Atharva Beda

4. In which of the following system is not a system of Ancient Hindu Philosophy:
a. Nyaya                                            
b. Sankhya                            
c. Manusmirti                                   
d. Purva

5. In which of the following is a Regvedic God/Goddess of ‘Solar’:
a. Mitra                                             
b. Savitri                               
c. Pushan                              
d. Rudra

6. The famous dialogue between Nachiketa and Yama is mentioned in the :
a. Chhandogyopanishad                 
b. Mundakopanishad                      
c. Kathopanishad                 
d. Kenopanishad

7. Which of the following dynasty was ruling over north India at the time of Alexander’s Invasion:
a. Nanda                                           
b. Maurya                             
c. Sunga                                
d. Kanva

8. In ancient India the name of ‘Varahamihira’ was associated with:
a. Mathematics                                 
b. Astronomy                                   
c. Drama                               
d. Medicine

9. World’s first oil paintings have been found in which of the following country:
a. India                                              
b. Pakistan                            
c. Afghanistan                                  
d. Iran

10. At which among the following sites where first evidence of cultivation of cotton has been found:
a. Piklihal                                          
b. Hathonora                        
c. Nal                                     
d. Ghaligai

1.C, 2.B, 3.D, 4.C, 5.B, 6.C, 7.A, 8.B, 9.C, 10.C

Share this

0 Comment to "Ancient Indian History Quiz-1 For SSC CGL Examination 2016"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ;