Choose Your Language

Wednesday, March 9, 2016

MODERN INDIAN HISTORY QUIZ -8 FOR SSC CGL AND RAILWAYS EXAM 2016

MODERN INDIAN HISTORY QUIZ -8
1. Where was the first Vasco Da Gama reached in India:
a. Hugly                              
b. Calicut                           
c. Diu                                   
d. Balasore

2. Who was the first governor of Portuguese in India:
a. Francisco Almeida  
b. Hawkins                                   
c. Thomas Roe                
d. Alfonso

3. In which of the following was the first factory built by Britishers in India:
a. Calcutta             
b. Masulipatnam                       
c. Surat                               
d. Odisa

4. When was the first Anglo-Mysore war took place:
a. 1769 A.D                       
b. 1761 AD                        
c. 1760 AD             
d. 1765 AD

5. When was the ‘Treaty of Allahabad’ took place:
a. 1765 AD            
b. 1764 AD                        
c. 1766 AD             
d. 1767 AD

6. In which of the following place the permanent settlement of 1793 was introduced:
a. Bengal                            
b. Bihar                                          
c. U.P                        
d. Orissa

7. Who was called ‘The father of Modern Western Education’ in India:
a. Lord Minto I               
b. Lord Amherst                        
c. Lord William Bentick        
d. Lord Hastings

8. The First official census in India took place:
a. 1881 AD            
b. 1882 AD                        
c. 1883 AD             
d. 1884 AD

9. Which among the following viceroy appointed the ‘Hunter commission’:
a. Lord Curzon               
b. Lord Ripon                              
c. Lord Cripps                 
d. Lord Linlithgo

10. Where was the Sanskrit College established in 1791:
a. Calcutta             
b. Banaras                        
c. Madras               
d. Delhi

ANSWERS
1.B, 2.A, 3.C, 4.A, 5.C, 6.C, 7.A, 8.A, 9.B, 10.B,

Share this

0 Comment to "MODERN INDIAN HISTORY QUIZ -8 FOR SSC CGL AND RAILWAYS EXAM 2016"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN