Choose Your Language

Thursday, May 12, 2016

BANKING AWARENESS QUIZ - 2 FOR UPCOMING SBI –PO & CLERK EXAM

BANKING AWARENESS QUIZ - 2 FOR UPCOMING SBI –PO & CLERK EXAM

1.  What does Deficit financing mean?
A) Government of India borrows from World Bank
a) Government of India borrows from IMF
b) Government of India borrows from SBI
c) Government of India borrows from RBI
d) None of these.

2.  Principal functions of SIDBI:
a) Promotion of SSI
b) Finance of SSI
c) Development of SSI
d) All the above
e) None of these.

3.  An increase in CRR by RBI leads to:
a) Decrease in deposit
b) Increase in deposit
c) Increase in lendable resources
d) Decrease in lendable resources
e) None

4.  Which is incorrect with regard to powers of RBI:
a) Holds cash reserve banks
b) Controls banking system through licensing
c) Supervises Banking system through inspection
d) None of the above
e) All of the above

5. In India, forex rates are determined by:
a) Importers
b) Exporters
c) RBI
d) Ministry of commerce
e) Demand and supply forces

6. In TRIPS, what does ‘I’ stand for?
a) Intellectual
b) Information
c) Indian
d) Infra
e) None of these

7. The term ‘BSR’ refers to
(a) Bank’s selling Rate
(b) Basic Statistical Returns
(c) Annual returns submitted by banks to RBI in respect to priority sector advances
(d) Quarterly statements of advance to agriculture
(e) None of the above

8. Which of the following organizations is the Mutual Fund Market regulator?
(a) AMFI
(b) SEBI
(c) CIBIL
(d) CRISIL
(e) None of these

9. Cash reserve ratio is maintained in the form of
(a) government securities           
(b) balance with RBI 
(c) balance with state bank of India 
(d) all         
(e) none

10.  The drawer of a cheque is always a
(a) bank
(b) company
(c) Firm
(d) customer
(e) none

ANSWER KEY
1.D, 2.D, 3.D, 4.D, 5.E, 6.A, 7.B, 8.B, 9.B, 10.D,


Share this

0 Comment to "BANKING AWARENESS QUIZ - 2 FOR UPCOMING SBI –PO & CLERK EXAM"

Post a Comment

Popular Posts

About Admin

My photo

My name is Pankaj. By Profession working as a software engineer and by choice working as a Professional blogger from last 4 years. I am the Founder & Administrator of many websites. One of My popular websites is: www.Govtjobsportal.in. Me and My Team Devotee most of our time in updating and maintaining our blogs.
Check me out on one of the following social Media Platform:
On Facebook: PANKAJ RATTAN ; 
On PINTEREST : PANKAJ RATTAN
On Linkedin: PANKAJ RATTAN
On Twitter:  PANKAJ RATTAN