Choose Your Language

Thursday, August 25, 2016

REASONING QUIZ-59 FOR IBPS- PO & CLERK

REASONING QUIZ-59 FOR IBPS- PO & CLERK

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:

Ten friends Ramesh, Kunal, Anisha, Rajesh, Khushi, Sonu, Piosha, Ahmed, Hansika and Anshul are sitting in two rows with five persons in each row. The persons in row one are facing south and the persons in row two are facing north. Each person in row one faces a person from the other row. All of them like a different dish, such as Burger, Pizza, Kulcha, Aloo Tikki, Pastry, French fries, Muffins, cold drinks, Pasta and momos, but not necessarily in the same order.
a) The persons who like Pastry and french fries sit opposite each other.
b) Sonu sits opposite Ramesh, who likes Burger. The one who likes Pizza sits opposite the one who likes Cold drinks.
c) Anshul is not facing north but sits third to the left of Piosha, who likes Pizza.
d) There is only one person between Kunal and Anisha. Khushi sits at one of the ends of the row and likes French fries.
e) The one who likes cold drinks is on the immediate right of Rajesh, who does not like momos. The persons who like Kulcha and Aloo Tikki respectively are not facing north. Anisha likes Muffins.
f) The one who likes Aloo Tikki sits opposite the one who is second to the right of Kunal.
g) Hansika does not like momos. Khushi sits opposite the one who sits second to the left of the one who likes Kulcha.

1.  Name the person who likes Aloo Tikki?
a. Rajesh
b. Ramesh
c. Hansika
d. Kunal
e. Ahmed

2.  Which of the following are sitting 2nd right of a person who likes pastry?
a. Piosha
b. Sonu
c. Rajesh
d. Ahmed
e. Hansika

3. Choose the correct option, which do not belong to following group?
a. Pasta
b. Pastry
c. Burger
d. Ahmed
e. Khushi

4. Who is sitting 3rd right of a person who is facing Piosha?
a. A person who likes cold drinks
b. A person who likes aloo tikki
c. A person who likes pasta
d. A person who likes French fries
e. A person who likes muffins

5. Which of the following are facing north direction?
a. Ahmed, Kunal
b. Hansika, Khushi
c. Anisha, Piosha
d. Anshul, sonu
e. Anisha, Ramesh

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:


Eight friends – Aman, Ravi, Vikas, Disha, Varun, Ritika, Rupali and Alka – are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each of them likes a different cricketers – Kohli, Bhajji, Sachin, Kumble, Rohit sharma, Afridi, Wasim akram and Gavaskar.

There are two persons between those two persons who like Kohli and Bhajji and neither of them sits opposite Aman. Vikas and Rupali are immediate neighbours and neither of them likes Gavaskar or Bhajji.Aman, who likes Wasim akram, sits second to the right of the person who likes Gavaskar. Ravi and Varun neither like Gavaskar nor sit adjacent to Aman. Varun, who likes Bhajji, sits second to the left of Rupali, who likes Kumble. Vikas does not like Kohli.
The immediate neighbour of Varun faces Vikas, who sits third to the left of the one who likes Wasim akram. Ritika does not like Gavaskar. Both Disha and Alka do not like Kohli and Sachin. Ravi likes Afridi while Disha likes Rohit sharma. Ravi is not an immediate neighbour of Aman.


6. Who of the following is the favourite Cricketer of Alka?
a. Sachin
b. Gavaskar
c. Kohli
d. Kumble
e. None of these


7. Sachin is the favourite Cricketer of which of the following persons?
a. Aman
b. Ravi
c. Vikas
d. Disha
e. None of these

8. Who among the following sits exactly between Aman and Alka?
a. Ritika
b. Disha
c. Varun
d. Ravi
e. None of these

9. Which of the following statements is/are true about Ravi?
a. Ravi likes Rohit Sharma.
b. Ravi sits immediate neighbour of one who likes Sachin.
c. Ravi sits between Varun and Disha.
d. Ravi is immediate left of Rupali.
e. None of these

10.  Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which of the following does not belong to that group?
a. Aman – Wasim akram
b. Ritika – Kohli
c. Varun – Bhajji
d. Disha – Sachin
e. Alka – Gavaskar
ANSWER KEY
1.C, 2.B, 3.C, 4.D, 5.E, 6.B, 7.C, 8.A, 9.D, 10.D,


Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ-59 FOR IBPS- PO & CLERK"

Post a Comment

Popular Posts