Choose Your Language

Thursday, February 25, 2016

Quant Quiz-7 For LIC AAO And SBI Examination 2016

QUANT QUIZ-8 FOR LIC –AAO EXAM
TIME AND DISTANCE
1. Gopal travelled 120 km by bus , 450 km by bike and 60 km by car, it took 13.5 hr. If the rate of bike is 3 time that of the car and 1.5 time that of bus, find the rate of bike:
a. 45 km/hr                          
b. 35 km/hr                          
c. 60 km/hr                          
d. none of these

2. 2 guns were fired from the same place at an interval of 26 minutes. A person in a train approaching the place hears the 2nd report 25 min after the 1st. Find the speed of the train . (speed of sound = 660 m/s)
a. 2379/25 km/hr
b. 1188/25km/hr
c. 2376/26 km/hr
d. 1188/26 km/hr

3. A car driving in a fog passed a man who was walking at the rate of 6 km an hour in the same direction .He could see the car for 8 minutes upto a distance of 200 m. What was the speed of the car:
a. 9km/hr
b. 7/1/2 km/ hr
c.  8/1/2 km / hr                          
d. none of these

4. A man leaves a point P and reaches the point Q in 6 hrs. Another man leaves the point Q , 4 hrs later and reaches the point P in 6 hrs. Find the time in which first man meets the second man:
a. 6 hrs                                             
b. 5 hrs                                             
c. 4 hrs                                             
d. 3 hrs

5. Without any stoppage a person travels a certain distance at an average speed of 27 km/hr, and with stoppages he covers the same distance at an average speed of 15 km/hr. How many minutes per hr does he stop:
a. 26 min 40 sec                              
b. 30 min                              
c. 26 min                              
d. 16 min 40 sec

6. When a man travels equal distance at speed V1 and V2 km/hr, his average speed is 8 km/hr. But when he travels at these speeds for equal times his average speed is 9 km/hr. Find the difference of the two speeds:
a. 6 km/hr                                        
b. 5 km/hr                           
c. 4 km/hr                            
d. 8 km/hr

7. A person travels for  2 hrs at the speed of 15 km/hr and for 3 hrs at the speed of 20 km/hr. At the end of it, he finds that he has covered  of the total distance. At what average speed should he travel to cover the remaining distance in 5 hrs:
a. 8  km/hr                           
b. 9 km/hr                           
c. 6 km/hr                            
d. none of these

8. If B is 25% faster than A, then what time will he take to travel the distance which A travels in 25 minutes:
a. 15 min                                          
b. 20 min                              
c. 25 min                              
d. none of these

9. A thief is spotted by a policeman from a distance of 400 mts. When the policeman starts the chase, the thief also starts running. Assuming the speed of the thief 8 kilometers an hr, and that of the policeman 10 kilometers an hr, how far will have the thief run before he is overtaken:
a. 2 km                                              
b. 1 km                                             
c. 1/2/3 km
d. 1/3/5 km

10. A railway passenger counts the telegraph posts on the line as he passes them. If they are 50 mts apart and the train is going at the speed of 48 km per hr, how many will he pass per minute:
a. 15                                      
b.18                                      
c.16                                       
d. 20

ANSWERS
1.C, 2.A, 3.B, 4.B, 5.A, 6.A, 7.B, 8.B, 9.D, 10.C
For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE

Daily Current Affairs 25th Feb. 2016

DAILY CURRENT AFFAIRS: 25 FEB 2016
(Daily News India)
Shared By: WWW.DailyGk.IN

1. PARLIAMENTARY STANDING COMMITTEE PRESENTED REPORT ON NPAS OF PUBLIC SECTOR BANKS
i. Parliamentary Standing committee submitted the report on the Net Non performing Assets of Public Sector Banks
ii. The committee is headed by M. Veerappa Moily.
iii. The report is about bad loans of banks.
Highlights of the Report:
a.    The committee stated that NPAs in the country’s PSBs are around 25024 crore rupees
b.   The report stated that each year the net volume of NPAs of all banks and financial institutions are increasing instead of declining.
iv. Nonperforming Assets are refered  to loans that are default and unpaid  with in 90 days then the loans are considered as non-performing assets.

2. MIZORAM LAUNCHED NATIONAL FOOD SECURITY ACT, 2013
i. National Food Security Act 2013 was officially launched in Mizoram.
ii. The Act will become effective in the state from 1 March 2016.
iii. The state has decided to allocate 3 kilogram of rice in addition to the 5 kilogram covered by Food Security Act.
iv. National Food Security Act came into effect on 5 July 2013.
v. It aims at providing legal entitlement to 5 kg of subsidised foodgrains per person per month at 1 rupee to 3 rupees per kilogram to two-thirds of the country’s population.

3. RBI CANCELLED CERTIFICATE OF REGISTRATION OF 26 NBFCS
i. The Reserve Bank of India cancelled the certificate of registration of the 26 non-banking financial companies.
ii. RBI cancelled the certificate of registration of these 26 NBFCs in exercise of the powers conferred on it, under Section 45-IA (6) of the Reserve Bank of India Act, 1934.
The NBFCs whose registration was cancelled includes


a.    Labh Lease and Finance Ltd
b.   Advantage Finvest Limited
c.    Mathura Financial Services Limited
d.   Wizard Fincap Limited
e.    M.J.K. Mercantiles Private Limited
f.     Avorik Vyapaar Private Limited
g.    Avorik Vyapaar Private Limited
h.   Bengani Resources Private Limited (Formerly known as Mayuri Vinimay Private Limited)
i.      Bajaj Auto Holdings Limited
j.      Alpha General Leasing & Finance Private Limited
k.    Binikom Vyapaar Private Limited
l.      MIS Consultants Private Limited
m. S.J. Finance & Consultants Private Limited
n.   Ganpati Vincom Private Limited
o.   Delton Impex (P) Ltd
p.   Abirami Financial Services [India] Limited
q.   ITI Capital Markets Limited
r.    Breakeven Business Credits Private Limited


s.    Pathik Overseas Limited
t.     J.M.B. Commercial & Credit Limited
u.   Esjay Estates Limited
v.    Cosmat Investment Private Limited
w.  Pavai Trading Co. Private Limited
x.    Modern Vintrade Private Limited
y.    Swadhaar Finserve Private Limited
z.    Punwire Holdings Limited
aa.         IDFC Finance Limited



4. VIENNA RANKED BEST CITY FOR QUALITY OF LIFE IN 18TH MERCER QUALITY OF LIFE SURVEY
i. 18th Mercer annual Quality of Living survey was released the list was topped by Vienna and the last rank is gone to Iraq.
ii. The list is compiled by consulting firm Mercer.
iii. Vienna offers the highest quality of life of all cities in the world.
iv. Top 5 Indian cities in the list are:  Hyderabad ranked 139, Pune ranked 144, Bangalore ranked 145, Chennai ranked 150, Mumbai ranked 152
v. The Top 5 countries in the list are Austria, Switzerland, New Zealand, Germany and Canada

5. UDAI KUMAR APPOINTED AS MD AND CEO OF MSEI
i. Metropolitan Stock Exchange of India Limited appointed  Udai Kumar as its Managing Director  and Chief Executive Officer.
ii. The appointment was approved by Securities and Exchange Board of India.
iii. Metropolitan Stock Exchange of India Limited was formerly known as MCX Stock Exchange Ltd.

iv. It is India’s youngest stock exchange.

Reasoning Quiz-7 For LIC AAO, SBI Exam 2016

QUIZ-7 FOR LIC –AAO EXAM
REASONING – DIRECTIONS
Which direction is Ali facing:
1. If Ram, who is currently facing east, turns 90o towards his right, he would face a direction exactly opposite to the direction which Ali is facing.
If Priya who is currently facing south, turns left walks 1 m and then takes a left turn again, she would face the same direction as Ali.
a. Only II                                           
b. neither I nor II                
c. I and II                  
d. none of these

2. A boy rode his bicycle northwards, then turned left and rode 1 km and again turned left and rode 2 km. He found himself exactly 1 km west of his starting point. How far did he ride northwards initially:
a. 1 km                                              
b. 2 km                                             
c. 3 km                                  
d. 5 km

3. A person went 90 mts in the east before turning to his right. He went 20 mts before turning to his right and walks  30 mts from this point. From there he went 100 mts to the north towards a street. How far he is from the starting point:
a. 80 mts                                          
b. 100 mts                            
c. 140 mts                
d. 260 mts

4. It is 3 o’clock in a watch. If the minute hand points towards the north-east, then the hour hand will point towards the :
a. South                                            
b. south-west                                   
c. north-west                       
d. south-east

Directions (5 -7): These questions are based on the following information:
Seven villages Rampur, Badlapur, Kanina, Sompura, Vijay nagar, Ghadi  and Samana are situated as follows:
Vijay Nagar is 2 km to the west of Badlapur
Kanina is 1 km to the west of Rampur
Samana is 2 km to the east of Kanina
Ghadi is 2 km to the north of Rampura
Sompura is 2 km to the south of Samana
Sompura is exactly in the middle of Badlapur and Vijay Nagar

5. Rampur is in the middle of :
a. Vijay Nagar and Kanina              
b. Vijay Nagar and Samana
c.   Ghadi and Samana        
d. Samana and Kanina

6. Which two villages are the farthest from one another:
a. Kanina and Sompura                  
b.  Vijay Nagar and Ghadi  
c.    Badlapur, Ghadi
d. Ghadi and Samana

7. How far is Vijay Nagar from Ghadi (in km) as the crow flies:
 a. 4                                       
b.                                        
 c.  5                              
 d.

8. If south-east becomes north, north-east becomes west and so on, what will west become:
a. North-east                        
b. north-west                                   
c. south-west                       
d. south

9. Two persons start from the opposite points of a main road, 180 kms apart. The first person  runs for 20 kms and takes a right turn and then runs for 25 kms. He then turns left and runs for another 30 kms and takes the direction back to reach the main road. In the meantime, the other person has run only 50 kms along the main road. What would be the distance between the two persons at his point:
a. 65 kms                                          
b. 75 kms                             
c. 80 kms                  
d. 85 kms

10. There are four towns Vijay Nagar, Subash Nagar, Gobind Pur and Lajpat Nagar .  Subash Nagar is to the South-west of Vijay Nagar, Gobind Pur is the east of Subash Nagar and south-east of vijay nagar, and Lajpat Nagar is to the north of Gobind Pur in line with Subash Nagar- Vijay Nagar. In which direction of Vijay Nagar is Lajpat Nagar located:
a. South-east                        
b. north                                            
c. north-east            
d. east
ANSWERS:

1.C, 2.B, 3.B, 4.D, 5.D, 6.C, 7.A, 8.C, 9.C, 10.C,

For Full Explanation Of Each Question CLICK HERE


      

Popular Posts