Choose Your Language

Monday, January 30, 2017

REASONING QUIZ- 93 FOR IBPS PO & CLERK

REASONING QUIZ- 93 FOR IBPS PO & CLERK


Directions (1 – 3): Answer the questions on the basis of the information given below.

T is 2 m to the east if Point S. Point R is 6 m to the north of point S. Point V is 9 m to the east of point R. Point U is 10 m to the south of point V.

Q1. A person starts from point W which is south of point T, goes 5 m towards north and reaches point X, now he takes a right turn and reaches point U. Find the distance XU.

a)       8 m
b)      7 m
c)       5 m
d)      10 m
e)       Cannot be determined

Q2. A person starts from point V and goes 20 m towards west and reaches point Z. Find difference between lengths of RZ and ST.

a)       4 m
b)      7 m
c)       5 m
d)      9 m
e)       None of these

Q3. Point S is in which direction with respect to point V?

a)       North-east
b)      South-West
c)       South-east
d)      North-west
e)       Data inadequate

Directions (4-10): Study the following information to answer the given questions:

Eight friends – Kavita, Mohan, Pallavi, Ruby, Awani, Shivam, Laxmi, and Onam, are sitting around a circular table, facing the center, but not necessarily in the same order. Each one of them is from different cities of Haryana, viz Chandigarh, Ludhiana, Shimla, Bhopal, Mumbai, Rajkot, Manali, and Kashmir, but not necessarily in the same order.
Shivam sits second to the right of the one who is from Bhopal. The one who is from Manali is an immediate neighbor of the one who is from Bhopal. Two persons sit between Mohan and the one who is from Manali. Pallavi and Awani are immediate neighbors of each other. Neither Pallavi nor Awani is an immediate neighbor of either Mohan or the one who is from Bhopal. The one who is from Shimla sits second to the right of Ruby. Ruby is neither from Bhopal nor Manali. Laxmi and the one who is from Chandigarh are immediate neighbors. Mohan is not from Chandigarh. Only one person sits between Pallavi and one who is from Ludhiana.
Onam sits third to the left of the one who is from Kashmir. The one who is from Rajkot sits second to the left of the one who is from Mumbai.

Q4. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?

a)       Onam - Chandigarh           
b)      Kavita - Bhopal
c)       Ruby - Shimla
d)      Awani - Mumbai
e)       Shivam – Rajkot


Q5. Which of the following is true with respect to the given sitting arrangement?

a)       Mohan is from Shimla.
b)      Pallavi sits second to the right of Kavita.
c)       The one who is from Kashmir sits to the immediate left of the one who is from Chandigarh.
d)      Kavita sits second to the right of the one who is from Manali.
e)       The one who is from Shimla and Mumbai are immediate neighbors.

Q6.  Who among the following sit exactly between Mohan and the one who is from Manali?

a)       Kavita and the one who is from Chandigarh
b)      Shivam and Laxmi
c)       Onam and the one who is from Shimla
d)      Ruby and Laxmi
e)       One who is from Mumbai and Ludhiana.

Q7. Who among the following is the one who is from Ludhiana?

a)       Kavita
b)      Pallavi
c)       Onam
d)      Laxmi
e)       Ruby

Q8. Who amongst the following sits second to the left of Mohan?

a)       Pallavi
b)      Onam
c)       The one who is from Bhopal
d)      The one who is from Rajkot
e)       Laxmi

Q9. The one who is from Chandigarh is sitting opposite?

a)       Ruby
b)      Kavita
c)       The one from Mumbai
d)      The one from Ludhiana
e)       Cannot be determined

Q10. Who is sitting fourth to the left of the person who belongs to Ludhiana?

a)       A person who belongs to Manali.
b)      Pallavi
c)       A person from Bhopal
d)      A Person from Shimla.
e)       Shivam





Answer Key

1. B
2. D
3. C
4. B
5. E
6. C
7. E
8. D
9. C
10.A



Share this

0 Comment to "REASONING QUIZ- 93 FOR IBPS PO & CLERK"

Post a Comment

Popular Posts