Choose Your Language

Saturday, May 6, 2017

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 3 & 4 MAY

DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 3 & 4 MAY

1. UNION HRD MINISTER PRAKASH JAVADEKAR LAUNCHED CENTRE’S _____ TO ENCOURAGE 1,000 EDUCATIONAL INSTITUTIONS TO DISPLAY PORTRAITS OF WAR HEROES ON CAMPUS?
a) Veer Shraddhanjali Abhiyan
b) Veer Samman Abhiyan
c) Vidya Veerta Abhiyan
d) Veerta Gaurav Abhiyan

ANS - C
2. 4TH NATIONAL STANDARDS CONCLAVE WAS HELD ON 1ST AND 2ND MAY 2017 IN:
a) Chennai
b) Mumbai
c) Bengaluru
d) New Delhi

ANS - D
3. WHICH AMONG THE FOLLOWING BECAME THE 1ST CITY IN THE WORLD TO GET ITS OWN MICROSOFT-DESIGNED FONT?
a) London
b) Paris
c) Dubai
d) Bangkok

ANS - C
4. WHICH PRIVATE SECTOR BANK SAID IT HAS MADE 100 VILLAGES DIGITALLY-ENABLED IN 2017 AND PLANS TO TRANSFORM 500 MORE BY THE YEAR-END?
a) ICICI Bank
b) HDFC Bank
c) Kotak Mahindra Bank
d) Axis Bank

ANS - A
5. WHICH PORTAL HAS BEEN LAUNCHED BY GOVERNMENT TO ALLOW PEOPLE TO CHECK ELECTRO-MAGNETIC RADIATION COMPLIANCE STATUS OF MOBILE TOWERS?
a) ‘Tarang Suchna’
b) ‘Tarang Sanchar’
c) ‘Tarang Jaanch’
d) ‘Tarang Mahiti’

ANS - B
6.  WHICH AMONG THE FOLLOWING HAS BECOME THE 1ST STATE TO SWITCH TO THE JANUARY-DECEMBER FINANCIAL YEAR FROM THE EXISTING APRIL-MARCH CYCLE?
a) Madhya Pradesh
b) Gujarat
c) Goa
d) Maharashtra

ANS - A
7.  WORLD’S HIGHEST RAIL BRIDGE, WHICH WILL BE TALLER THAN EIFFEL TOWER IS BEING CONSTRUCTED ON WHICH INDIAN RIVER?
a) Narmada
b) Tapi
c) Chenab
d) Sabarmati

ANS - D
8.  WHICH PEER-TO-PEER ONLINE LENDING PLATFORM HAS BEEN LAUNCHED BY SINGAPORE-BASED FINTECH START-UP FINMOMENTA?
a) Tachyloans
b) Instaloans
c) Peerloans
d) Quickloans

ANS - A
9.  WHO AMONG THE FOLLOWING HAS BEEN APPOINTED AS THE CHAIRPERSON OF THE PUBLIC ACCOUNTS COMMITTEE OF THE PARLIAMENT?
a) Rameswar Teli
b) Rajen Gohain
c) Mallikarjun Kharge
d) Ranjeet Ranjan

ANS - C
10.  WHAT WAS THE 2017 THEME OF ‘WORLD PRESS FREEDOM DAY’?
a) ”Access to Information and Fundamental Freedoms: This Is Your Right!”
b) ‘Critical Minds for Critical Times: Media’s role in advancing peaceful, just and inclusive societies’
c) ”Media Freedom for a Better Future”
d) ”Ensuring Safety of Journalists”

ANS - B


Share this

0 Comment to "DAILY CURRENT AFFAIR QUIZ – 3 & 4 MAY"

Post a Comment

Popular Posts